Рейтингова система оценява работодатели

В черен списък влизат предприемачи, които бавят заплати
19 яну 2015 14:28,
7
Рейтингова система оценява работодатели
Снимка: архив Reuters

Всяка година български предприятия от 23 сектора ще участват в рейтингова система за оценка на работодателите (РеСОР). Това съобщиха лидерите на КНСБ и на Българската стопанска камара Пламен Димитров и Божидар Данев.

Те участваха в съвместна пресконференция за началото на новата рейтингова система, която е онлайн базирана и ще бъде интегрирана към създадената от БСК информационна система за оценка на компетенциите MyCompetence, предаде БТА.

В новата рейтингова система ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите. В черен списък ще влязат предприемачите, които не спазват законите, бавят заплати или пък карат работниците да работят при недопустими условия на труд, обясниха Димитров и Данев.

Работодателите ще бъдат оценявани по показатели за финансовата година, за която се подготвя оценката - брой работници и служители, разходи за заплати и социални осигуровки, годишен оборот, декларирана печалба преди данъци, данък печалба.

Използвани са показатели за рентабилност, ефективност, финансова автономност, обръщаемост, управление на човешките ресурси.

Рейтинговата оценка е секторна и сравненията са между предприятия от сродни икономически дейности. Системата е разработена в рамките на проект "Сигурност чрез закона, гъвкавост чрез колективното трудово договаряне" по ОП "Развитие на човешките ресурси", осъществяван от КНСБ в партньорство с БСК.

Освен публичен рейтинг, е добавен и доброволен, който се базира на субективната оценка на работниците и ръководството на предприятието.

Вече е готова оценката на 4345 предприятия, като са използвани официални и достъпни данни от НСИ, НОИ и Агенцията за приватизация. Предприятията на този етап са сравнявани само по количествени показатели. Във втория етап ще бъдат включени и качествени показатели, свързани с вида и развитието на инвестициите, разширяването на продуктовата листа, нивото на внедряване на иновации, корпоративна социална отговорност.

За рейтингова оценка може да кандидатства всяко предприятие от секторите, включени в системата, като за целта трябва да попълни онлайн формуляр.

По думите на Димитров и Данев чрез системата работодатели и синдикати ще се ориентират къде е необходимо да бъдат предложени мерки за работа с човешките ресурси, мерки за социална отговорност и подобряване на финансовото състояние на предприятията.

„Рейтинговата система цели добрите предприятия да бъдат насърчени, а тези, които не са толкова добри – поне да бъдат показани, за да се стимулират“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от пресцентъра.

Той допълни, че по данни на КНСБ в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си.

„С тази рейтингова система ние се опитваме да решим един сериозен проблем, пред който са изправени предприемачите у нас – демонизирането на работодателите. В сегашната ситуация покрай некоректните работодатели, страдат и коректните и съвестни предприемачи“, коментира Божидар Данев.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: БСККНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ааа преди 9 години
"В черен списък ще влязат предприемачите, които не спазват законите, бавят заплати или пък карат работниците да работят при недопустими условия на труд".Тези индивиди не трябва да влизат в черен списък а в затвора.
4
0
 
1
 
! Отговори
Виктор Хаджиев преди 9 години
Мръсни крадци на интелектуална собственост. Този проект е частен и е иницииран от сдружение в частна собственост "Оупън Майнд" преди повече от две години. Концепцията bexo.org e създадена да провокира сътрудничеството между организациите в частния и обществен сектор и на базата на получения резултат, участниците на тази Б2Б платформа дават оценка/рейтинг на извършената/наетата услуга. Само по тази начин такава система може да проработи. Съд за интелектуално импотентните крадци!!!!!!!!!!!!!!
3
0
 
1
 
! Отговори
aнонимен преди 9 години
Уви съглaсен съм с предните коментaри-тaковa нещо немa в нaшaтa стрaнa-дaно грешa и aз
2
0
 
1
 
! Отговори
регистър преди 9 години
Вече има работещ такъв регистър с присъди на работодатели. Посетете spravedlivostbg . com
1
0
 
5
 
! Отговори
Изкривено мислене преди 9 години
Уви, прекрасна идея, която обаче съществото ми не може да оцени по достойнство, защото мисленето ми вече е толкова изкривено, че единствено съзирам поредната схема за "пари под масата" за излизане от черния списък, доноси по адрес на конкуренти и т.н.Искам да не съм прав!