Създават единна система за туристическа информация

Наредбата ще бъде представена следващата седмица пред МС
30 яну 2015 13:05, Миглена Иванова
2
Създават единна система за туристическа информация
Николина Ангелкова. Снимка: БТА, архив

През следващата седмица пред Министерския съвет ще бъде представена наредбата за единната туристическа информация. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на туризма Николина Ангелкова.

Създаването на единна система за туристическа информация е регламентирано в новия Закон за туризма. Наредбата, която урежда организацията на работа на системата и вписването на данните в нея, трябваше да бъде готова още през 2013 г. Правителството на Пламен Орешарски създаде работна група, която да работи по текстовете, беше обявена и обществена поръчка за надграждането на националния туристически регистър и неговото разширяване.

Нищо от това обаче не беше довършено, защото не бяха отпуснати парите за изграждането на системата, макар и в бюджета да бяха предвидени средства.

Текстовете, подготвени от новото Министерство на туризма, обаче са преминали съгласувателната процедура, обясни Ангелкова пред депутатите. Ще бъдат предложени и допълнителни промени в Закона за туризма за изграждането на единната електронна платформа за комуникация между участниците в туристическия регистър и представителите на изпълнителната власт.

Министърът подчерта, че с изграждането на единната система ще се намали делът на „сивия“ сектор в туризма и ще стане възможно да се проследяват приходите от нощувки и движението на туристите в страната.

В момента България е единствената държава от Европейския съюз (ЕС), която не е въвела единна система за туристическа информация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Епа тая толкоз грозна...
1
1
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Те сега ще бръкнат в някои джоб и някои ще изврещи хаа

Спонсорирани публикации