600 млрд. евро годишни печалби за киберпрестъпниците

Те вече искат откуп в биткойни, за да отблокират хакнатите системи
2 май 2015 17:35,
1
600 млрд. евро годишни печалби за киберпрестъпниците
Снимка: Bulgaria On Air

"Киберпрестъпленията генерират печалби за кибербандите от 600 милиарда евро годишно в световен мащаб," коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия и радио Bulgaria ON AIR националният координатор по киберсигурността Георги Шарков. И това са само докладваните щети. По думите на Шарков много от пораженията не се докладват, тъй като институциите, в това число и финансовите организации, често не съобщават, че са станали жертва на кибератаки, за да не се наруши доверието в тях.

"За 2013 година ние имаме близо 9 000 сигнала за нашата страна, от които 167 бяха разпознати като сериозни атаки. За 2014 година този брой намалява - около 3000 е, но те са доста по-организирани. Около 600 от тях са разпознати като сериозни. Различните са целите на атаките - и институции, и индивидуални IP адреси,"  заяви шефът на Изпълнителната агенция по електро-съобщителни мрежи и информационни системи Красимир Симонски.

"При индивидуални IP адреси целта е да се проникне в компютъра, да се зомбира този компютър и той да започне да изпълнява нареждания от разстояние. Именно по този начин се организират и сериозните атаки - на зомбирани компютри се подава команда те да атакуват конкретната цел в киберпространството,"  обясни Симонски.

"С 80% са нараснали атаките със зловреден код у нас само за последните 2 години - от 5 % през 2013 г. те са вече 86 на сто от всички кибератаки в страната," обясни Симонски. За да отблокират хакнатите системи, киберпрестъпниците вече искат откупи в биткойни, за да не могат да бъдат проследени. "Вече имаме случаи на криптиране на информацията на нарочените компютри.

Това на практика блокира цялата информация и не можете да стигнете до нищо на своя компютър - всичко е криптирано. И от Вас на практика се иска откуп, за да Ви се отблокира компютъра. Откупа го искат във виртуална валута - биткойни, за да не може да се проследи до кого ще стигнат парите," обясни Симонски.

Повече за това колко е сигурно киберпространството днес, колко струва кражбата на самоличност, какви са защитите срещу това и какво предприемат България и други страни за предотвратяване на кибератаки - от разговора на Милена Милотинова с Георги Шарков, Красимир Симонски и британския експерт по сигурността Афзал Ашраф, консултант в Royal United Services Institute в предаването "Брюксел 1" днес от 18 часа по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
ЖороПърви преди 7 години
600 милиарда????600 000 000 000???Я проверете цифрите

Спонсорирани публикации