Българските банки са спечелили 89 млн. лв. през април

За първите четири месеца на годината печалбата e от 374 млн. лв.
15 юни 2015 15:10, Бойчо Попов
13
Българските банки са спечелили 89 млн. лв. през април
Снимка: Ройтерс

Българските банки са спечелили 89 млн. лв. през април. 28-те кредитни институции, опериращи на територията на страната, увеличават положителния си финансов резултат с 1,1% на месечна и със 7,8% на годишна база.

За първите четири месеца на годината печалбата им възлиза на 374 млн. лв., което е ръст от 22,2% на годишна база, показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката на Българска народна банка (БНБ).

За сравнение – през март банките отчетоха нетна печалба в размер на 88 млн. лв., а през април миналата година – близо 83 млн. лв. Трябва да се направи уточнението, че статистиката на БНБ за миналата година обхваща резултатите на Корпоративна търговска банка. С изключването им ръстовете на банковите печалби биха били по-високи.

През април активите на банковата система намаляват с 1 млрд. лв., или с 1,2 на сто на месечна база, до 85,1 млрд. лв. Няма промяна в подредбата на водещите пет по размер на активите банки. Най-големите пет банки са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Обединена българска банка и Райфайзен.

Спадът на общите активи БНБ отдава на „нормална бизнес динамика“, гласи съобщението на централната банка, придружаващо месечните данни за банковата система. Понижението на активите се дължи на по-ниските инвестиции в дългови ценни книжа, което може да е в резултат както на продажба на финансови инструменти, така и на настъпил техен падеж. Инвестициите по това перо са с 3,7% по-малко, или с 468 млн. лв., спрямо година по-рано.

За намалението на активите допринася и слабата кредитна активност. Брутните кредити и аванси (без тези за кредитни институции) се свиват, макар и минимално, със 148 млн. лв., или с 0,3% на годишна база, до 54,3 млрд. лв. С изключение на потребителските кредити в състава на кредитния портфейл на банките намаляват кредитите към други финансови предприятия - с 257 млн. лв., към нефинансовите предприятия – със 148 млн. лв., и жилищните ипотечни кредити – с 32 млн. лв.

В последното издание на годишния доклад за банковия сектор в региона на Централна и Източна Европа, изготвян от Raiffeisen Research, се посочва, че българската банкова система не е успяла да се възползва в достатъчна степен от икономическия растеж от 1,7%, отчетен през 2014 г.

Oще подобни новини четете в Investor.bg


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под игото на банките
7
2
 
2
 
! Отговори
преди 7 години
До 1Амче същото са "произвели", каквото всички други банки по света. Ама ако мислиш, че банките трябва да плетат вълнени чорапки, отвори си банка и смело напред...
6
1
 
8
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Лихви по депозити 0,4-1 %. Лихви по кредити 8-18%. Е как няма да са на печалба?
5
1
 
6
 
! Отговори
СМЕХ преди 7 години
"Министъра на отбраната Ненчев уволни шефа на кабинета си, актриса поема поста"При баце Боко е ТАКА."Дами канят"
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле колко сте прости с тези *** въпроси "Какво са произвели банките?Това безподобно опростачено племе булгаристанско заслужава не да го стрижЪт а да го е..Ът.А иначе от статистиката се вижда че за пръв път от Костово време банките започват да губят депозити. това е нормално на фона на тези мижави лихви.Ще си скубят косите бг банкерите в недалечно бъдеще но ще е "КЪСНО ЛИБЕ ЗА КИТКА".
3
2
 
9
 
! Отговори
реципрочен преди 7 години
Това ,естествено,означава , че българското народонаселение автоматично е "олекнало" с 374 млн. лв от началото на годината .От над 2 десетилетия у нас ,специално за банките , думата "КРАЖБА" е заменена с "ПЕЧАЛБА".
2
0
 
7
 
! Отговори
edin преди 7 години
Да,тук само банките и казината са на печалба!А, и Игнатиево!Нещо да сте чули за резултатите от обсадата???
1
0
 
5
 
! Отговори
Лихварев преди 7 години
Български, Български - колко да са Български?

Спонсорирани публикации