Нов модел банкиране ще става все по-актуален в България

Очаква се България да достигне ръст от 3,9 %през тази година
10 май 2017 16:37, Екип на Bloomberg
10
Нов модел банкиране ще става все по-актуален в България
Снимка: Reuters

Българската икономика ще се развива с едни от най-бързите темпове в Централна и Източна Европа. Това сочат прогнозите на експертите, изказани на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се провежда в момента в Никозия. Темата коментира Делян Петришки, Bloomberg TV Bulgaria, в директно включване от Кипър за ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Положителни са посланията от Никозия на годишната среща на ЕБВР, като за пръв път от 2008 насам всички икономики от ЦИЕ ще се движат в крак и ще отчитат растеж и то със стабилни темпове. В повечето държави дори се отчита ръст на БВП над 3%, а средното ниво за 2017 е ръст от 2,1%. Според прогнозата на икономистите от УниКредит България ще постигне ръст от 3,9 % през тази година".

Банковият сектор в ЦИЕ е печеливш във всички държави в региона, като се представя по-добре като рентабилност и печалби, спрямо сектора в Западна Европа, подчерта Петришки. По думите му рисковете в региона са свързани преди всичко с Турция, която остава "основен рисков фактор, като една от най-големите икономики в региона".

"Русия също остава проблемна с липсата на реформи там, но икономистите са положително настроени - очаква се край на рецесията, растеж и край на стагнацията".

Прогнозите на експертите, сподели Петришки, са, че средата на ниските лихви ще продължи, а основният фокус на банките ще бъде намаляване на разходите и преминаване към друг модел на банкиране: 

"Дигиталното банкиране ще е свързано с инвестиции в този нов тип модел, но и ще има намаляване на персонал и закриване на офиси. Това ще засегне и България, която е много под средните нива за Европа. Докато дигиталното банкиране в ЕС има дял от 60%, то в България то е само 10%".

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 6 години
Премятат ви както си искат. Новината е, че в повечето банки в ЕС непрекъснато се съкращава персонал,а клиентите се учат как да ползват машинки ,ако искат да внест чек или депозит. Това означава-съкращения ,уволнения. България е и си остава с отрицателно търговско салдо.Еврофодовете отиват-за образование-всеки две години се пишат нови учебници,а учениците-оглупяват,за инфраструктура-необходими са пътища за вноса(основно) и за изхранване на група тарикати.Ивестициите са за купуване на чужди стоки
7
1
 
3
 
! Отговори
"ти ем ти " преди 6 години
Има ръст , работиш повече часове , те ти ръст .Пари нема , требет миоще 4000 лева да ви осигоревам на миналмалната , ама може ин а4 часа да ви вода.
6
1
 
5
 
! Отговори
В същност преди 6 години
От де толкоз въздух да надувате тез балони, умът ми не го побира. Какво реално е направено за развитие на промишленост и селско стопанство, та да очаквате ръст на икономиката?Дали родните бизнесмени и аграрни босове са инвестирали в нови технологии? Не, не и пак не!Ще разбера, че сме отскочили от дъното, когато от 28 място в ЕС по заплащане се издигнем поне с едно място нагоре! А до тогава - ТКЗТ(трай коньо за зелена трева!). Дано коня не се спомине дотогава!
5
0
 
1
 
! Отговори
nov model obirane?? преди 6 години
??
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3А колко е ГПР-то сравнено с германското и френското ?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетох първото изречение и се надух защото съм велик българин и син на юнашко племе със силен приръст в икономиката.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какви са лихвите 1? В момента ипотечен кредит може да се вземе малко над 3, а ако си фирма може да се договори кредир на около 2.5
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми как няма да е печеливш банковия сектор с тез космически лихви в България!!На запад банките,може да си мечтаят за такива лихви и комисионни!!

Спонсорирани публикации