Бизнесът се оплаква, че плаща най-скъпия ток в ЕС

Ще сезира ЕК за неправомерното подпомагане на централи
7 фев 2020 22:25, Екип на Bulgaria On Air
61

Бизнесът се обяви срещу спасяването на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Вчера работодателски организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което заявяват, че ще сезират Европейската комисия, заради неправомерната държавна помощ, с която ще се спасява държавният ТЕЦ.

Българските работодатели обаче се обявиха срещу това решение. И изчисляват, че ТЕЦ-ът всяка година генерира загуби между 150 и 200 млн. лв.

"Сега плащаме тройно затова, че се тровим, ама да плащаме двойно и тройно - това не ми го побира ума", каза за Денят ON AIR председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му задлъжнялостта на ТЕЦ-а расте, а сумата от санкциите обикновено била съизмерима с тази на неправомерната държавна помощ.

"Имаме най-скъпата електроенергия на пазара в целия ЕС за целия януари, а ТЕЦ "Марица Изток" 2 не работи, работи с 40-50%  от мощността като така трупа загуби", обясни той за Bulgaria ON AIR.

"Посочили сме, че търпението ни се изчерпва и ще сезираме ЕК за неправомерното подпомагане на двете централи и добавянето на третата към тях, никакъв преход към зелена енергия нямаме", допълни той.

Начинът да заработела ефективно централата бил провеждането на търг за капацитети. Там се работели поне 1000 души повече отколкото преди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: токбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтата на В.В. е 6 дневна работна седмица по 12 ч за минимална заплата. Без право на болничниа, а отпуската не повече от 10-тина дни. Разбира се това не важи за т. нар. "работодатели" (робовладелци)
49
0
 
1
 
! Отговори
Влак или параход ? преди 4 години
На кого да вярвам? По отгоре пише -Домосчиев , че бизнесът върви нагоре, а тука , че се спуска надолу.
48
0
 
3
 
! Отговори
Благоев преди 4 години
А ,къде бяха тези предприемачи с техните лобита в парламента,когато се определяха правилата за изкупуване на ел .енергията от ВЕИ ? Това е голямата разлика между Германия и България.
47
0
 
2
 
! Отговори
Hdhrh преди 4 години
Е тоя чак сега ли разбра или да ходи в някоя тел за кинти знаем тия субсидии който каже нещо и аре да не би да го намалят тока като тоя е казал че плащаме най скъпия ток и от тоя *** за зеле нестава
46
1
 
10
 
! Отговори
Tom преди 4 години
Бизнесът да не се оплаква от високият ток,защото това се компенсира от неплащането на заплати.Ревачи,много скоро в собственните ви фирми ще работят само жените и бабите ви.
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се оплакват от държавната помощ на американските централи. Защото ще им сложат черен печат.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът плаща най-ниските данъци и заплати в Европаейския съюз. Не може всичко да е евтино.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A kogato pavlova i borisov hei taka na svoi si partizanski komunisticheski um nalivaha pari v stroitelnite iatashki firmi s gratis sanirane na armeiski, agentski i policeiski chastni apartamenti, nikoi ot krib i beseka ne protestira...a pensionerite da im plastat s 20 procenta dedese da praviat remonti na koito si iskat i haresvat te...ste ima obeseni prokurori, sadii, arhitekti, doktori, deputati, bankeri, finansisti, jiyrnalisti...
42
0
 
9
 
! Отговори
Бизнесът крие преди 4 години
Бизнесът да крие по малко данъци
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така държавата ще дава пари за ТЕЦ-ве?! Всички пари трябва да се дават на бизнеса, в частност на Велев. Всичко за Велев! Тогава може и да спре да мрънка и врънка. И премахнете заплатите и осигуровките! Те много пречат на бизнеса и Велев. Работниците не трябва да получават заплати. Не трябва да се внасят осигуровки. Не трябва да има пенсии. Ще се работи до гроб, безвъзмездно. Бизнесът така иска.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обинновенният квартален бек, не може да разбере, че бизнеса НЕ плаща скъпия ток или ддс. Плащате го вие, като краен клиент. Тяхната борба е за вас. Ако един собственик трябва да печели 20лв той ще спечели 20лв.Ако му вдигнеш тока и ддс той ще продава с увеличение, квото вие ще платите на държавата. И са прави. Неможе индустриалния ток да е по скъп от домашния,кихато се купува на едро. Такъв филм няма в света. Едрото купуване дава и по ниски цени. Само тук е наопаки.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като цяло държавата върви с грешка посока спрямо бизнеса. Нито го подпомага, нито го облекчава. Това квото правят да се повишава стандарта изкуствено, не води до нищо. Вдигат заплати, ама това вдига и цените - логично.Това се получава така, защото няма силен износ от където да влизат пари в държавата. Много изоставаме там. Трябва спешно да се търсят фирми и да се финансират, да се намали ддс в туризма, да се предлага помощ на фирмите да изнасят стока. Държавата спи зимен сън там.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато плюете и злобеете а не се обединявате до гроб ще плащате на алчните комунисти и техните наследници. Злобата зависта и разделението са горивото на крадливите изчадия на ада които управляват България. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА.
37
4
 
12
 
! Отговори
Балансьора преди 4 години
Ами да емигрират, няма само работници да бягат. Да усетят силата тогава.
36
2
 
5
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Dobrutro svatio..sega li rasbrahte 4e v EU nie sme nai golemite platci ,I nai bednite.
35
2
 
18
 
! Отговори
Sssss преди 4 години
Zashto ne se oplakvat che davat nai-niskite zaplati
34
0
 
18
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Ако някой знае какъв бизнес има този Велев , моля да ни уведоми. Да си председател на АИКБ не значи че си бизнесмен.
33
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама не се оплаква, когато плаща най малките заплати в Европа.
32
2
 
19
 
! Отговори
svetlio преди 4 години
Хамсалаци с вас...българския "чорбаджия" не е по-различен от западния(хайде да кажем от американският,ще тук има чувствителни на тази тема)Просто тук има една шепа хора,които искат да насъскат една група от обществото,към друга.Тоест работодателите са виновни за ниските ви доходи.Боже...който не е развивал бизнес в България,не знае за какво става дума.Не говоря за монополен бизнес на батко и братко,а за нормален полу семеен тип примерно!
31
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ работодатели са много алчни, нагли и се самозабравиха..............не искали да плащат скъп ток.................те пенсионерите с 200 лева пенсии си плащат тока и не реват, тия гадни капиталистически гадини реват..............ей, не се наядоха и не се накрадоха, гадините долни!!!