Обединяването на задължения по кредити като алтернатива

Izbiram.bg съпоставя условията на всички компании от финансовия сектор
2
Обединяването на задължения по кредити като алтернатива

Когато говорим за кредити трябва добре да разграничим банковия заем и този от небанкова финансова институция. Наясно сме, че в масовия случай кредитът от банка се характеризира с по-нисък лихвен процент за сметка на останалите кредитни институции. Обаче не винаги банките са така склонни да финансират всеки клиент, особено когато кредитоискателя не може да докаже доход, има лошо кредитно минало или други бързи кредити.

В такъв случай алтернатива за кредит може да бъде от небанкова финансова институция, което също има своите предимства и недостатъци. Предимствата са в това, че пазарът е пренаситен от компании, които са гъвкави и склонни да се споразумяват с клиентите си, което им дава възможност за финансиране, дори да имат забави по предходни кредити или запори. Лихвите при потребителски кредити от небанкова институция са малко по-високи, което е разбираемо, предвид изчисления риск за аудиторията, към която се отпускат. Това разбира се не винаги е така, особено, ако говорим за кредит срещу обезпечение-недвижим имот. Този вариант за финансиране е предпочитан, когато става въпрос за  обединяване на  кредити в един, и носи своите предимства за клиента като плащане на една месечна вноска на по-изгодна лихва, вместо няколко. Последните години се забелязва активно търсене на обединен кредит и се наблюдава по-редовно обслужване на заема, което от своя страна е предпоставка за подобряване на кредитното минало на кредитожелателя.

При кредит срещу ипотека - активът е недвижимият имот като обезпечение на заемодателя в случай на неизпълнение на задълженията на кредитополучателя. С традиционната ипотека самата къща/апартамент е обезпечението на заема срещу отпуснатите средства. Кредитополучателят  прехвърля заложения имот на заемодателя, но кредитополучателят все още запазва собствеността върху ценното притежание. В случай, че кредитополучателят не изпълни задълженията си, заемодателят има правна възможност да поеме собствеността върху заложения актив.

За кредитополучателя обаче е важно местонахождението на  заложеният имот и неговата пазарна стойност към момента. С предимство се ползват имоти в по-големите населени места, което помага значително за получаване на одобрение за заема. При теглене на такъв кредит- кредитополучателя ползва по-нисък лихвен процент, отколкото би имал при необезпечен заем. С отпуснатите средства има възможността да закупи имот, направи ремонт, обедини останалите кредити или да ги използва за каквото прецени.

Небанковата финансова институция обаче ще изиска определен вид и качество на обезпечения недвижим имот, преди да обмисли поемането на кредита, като неписано правило е че финансира между 40-50% от настоящата пазарна оценка на заложения имот. Задължително условие е пълнолетие от страна на кредитоискателя и документ за собственост на имота. След като кредитът бъде изплатен и дългът е напълно удовлетворен, заемодателят прехвърля заложения актив обратно на кредитополучателя.

За последните седем години Izbiram.bg съпоставя условията на всички компании от финансовия сектор, така че да информира читателите си за най-добрите продукти, като целта е да се създаде финансово грамотно общество, което умее да управляват парите си и да взима разумни финансови решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

2
Още по темата: обединениекредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари