Заетите се увеличават през март, както и търсенето на кадри

Кои са най-търсените професии през месеца?
16
Заетите се увеличават през март, както и търсенето на кадри
Снимка: БГНЕС

Броят на започналите работа безработни през март е с 6 917 повече спрямо февруари същата година, като достигна 25 147, по данни от Агенцията по заетостта. 433 пък са лицата от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също са намерили своята нова работа чрез бюрата по труда. Въпреки наложените ограничения и затваряне на дейности поради COVID-19 пандемията търсенето на труд през месеца се е увеличило.

78.0% от започналите работа през март са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 21,5%, следвани от търговията - 13,9%, хотелиерството и ресторантьорството - 10,5%, държавното управление - 8,9%, селското, горското и рибното стопанство - 7.0%, строителството - 5,4%, хуманното здравеопазване и социалната работа - 4,5% и др.

5 520 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 801 по програми и мерки за заетост и 4 719 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). Схемата "Заетост за теб” по ОП РЧР, която започна през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на общо 18 695 лица, като само през март са сключени трудови договори с нови 4 067 безработни.

Агенцията по заетостта отчита намаление от 0.4% на регистрираната безработица спрямо предходния месец. Спадът на годишна база е с 0.2 процентни пункта - от 6,7% през март 2020 г. на 6,5%1 в края на март тази година. Регистрираните безработни в бюрата по труда са 214 052, което е с 11 229 лица по-малко от февруари и с 6 020 лица по-малко от март 2020 г.

В бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 25 179 безработни, кoeто е с 282 души повече в сравнение с февруари и с 13 690 по-малко от броя на новорегистрираните през март 2020 г. Други 687 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

За запазване на заетостта продължават да работят антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта – „60/40” и проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по ОП РЧР. През месец март близо 160 000 заети са били подкрепени по тези мерки. Мярката „Запази ме”, финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури през месеца средства на близо 50 000 заети.

Нараства търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 18 452 или с 4 983 (с 37,0%) повече от предходния месец. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (26.7%), следват хотелиерство и ресторантьорство (13.9%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.5%), държавното управление (9.5%), селското, горското и рибното стопанство (9.1%) и административните и спомагателните дейности (6.3%).

Най-търсените професии през месецa са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; работници в селско, горско и рибно стопанство и др.

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Електрически шалтер преди 4 седмици
Бре , пусти герберасти много се разработиха напоследък ! Досега 11 години уволняваха , уволняваха ,особено "неправилно" политически ориентираните !
Сега увеличили заетостта - ха-ха , смях в залата !
8
0
 
5
 
! Отговори
Електра преди 4 седмици
Това е благодарение на Мика Зайкова, ха ха ха ...
7
1
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 седмици
намерих си работа в Бургас , тежък физически труд за 750 лв, по добре не се хващайте ако сте безработни, бача е много ,гаврата е голяма а парите са малко , казват че имало опашки от хора но не видях такава , оказах се единствения ***
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нищо не търсят. Тия обяви са менте и само колкото отчитат пред НАП че търсят, а субират и лчините данни на кандидатите и ги дават на ДАНС. И обявите са много анонимни. Нямат телефон или адрес на фирмата където да питаш за заплатата. АКо ги намерши с 300 зора, заплатата зависела от космоса и нез нам какви условия, изпити пред комисия на шефа и т.н. и т.н безкрай трудности и ниски заплати.
5
1
 
14
 
! Отговори
Уууу преди 4 седмици
Търсите ли кадри, търсите ли? Търсете ги, ама ако може и да ви плащат, че ви работят, търсете, търсете.
4
2
 
16
 
! Отговори
гост преди 4 седмици
Държава която не търси висшисти - не ми я хвалете.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Яко се лъже... Хвърлят се едни цифри, които няма как да бъдат проверени...
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
6.5% безработица преди оставката на ББ. Да видим чалгарите или шапкаря докъде ще я докарат.
1
2
 
14
 
! Отговори
безработен преди 4 седмици
Ахаааа...............доообре.....................!