Данъчната реформа - пропускът в Националния план за възстановяване

Общините са изпълнители на почти половината от мерките
26 апр 2021 13:13, Анисия Иванова
20
Данъчната реформа - пропускът в Националния план за възстановяване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голям структурен проект, който да трансформира чaст от националните данъци в местни и да проправи път към децентрализация, така и не намери място след третата редакция на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Европейската комисия ясно каза на държавите членки, че този ресурс и тези планове не са просто за инвестиции, те са планове за реформи... Това е най-важната реформа, която НСОРБ искаше да види от плана”, посочи Георгиева.

“Данъчната реформа в посока трансформиране на част от националните данъци в местни е една добра реформа и една добра политика, която ще даде достатъчна независимост на местните власти”, каза още тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Георгиева най-удачният път пред България е да внесе до 30 април плана си в ЕК и след това да се чистят спорните проекти. Тя отбеляза, че това е така, защото държавите, чиито планове бъдат одобрени навреме, ще получат по 13% авансови плащания.

Георгиева посочи, че общините се разпознават като изпълнители на почти половината от мерките и политиките, заложени в плана. Тя изтъкна необходимостта от “ясно описан механизъм, по който ще се интервенира”.

Гостът коментира и обвързването на плана със “зелената трансформация”. По нейни думи е необходимо да има възможности за финансиране на общински проекти за водородни инсталации.
 
“Ако ще се дава възможност за инвестиции във водородни инсталации, то всички заинтересовани страни трябва да имат достъп до този ресурс, за да могат да реализират проекти”, каза Георгиева.

По отношение на мерките срещу пандемията Георгиева заяви, че общините са направили всичко възможно, спрямо инструментите, с които разполагат, да помогнат на затворените бизнеси. По нейните думи именно общините са едни от най-стабилните работодатели, като всички около 30 хиляди техни служители запазват заетостта си.

Целия разговор вижте във видеото.


20
Още от Политика
Кора яйца, агнешко, салата: Трапезата за Великден излиза 70 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Вярваме Ви преди 2 седмици
Герб и пицата реформираха тази форма на управление и сега я връщате покръстена и с други лица. Ръста в икиномикатА Кога ще го промените?? От #% на + #% =2##%
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как ще се децентрализира ВУЗ например с ВУЗ във всеки град и село ли ще има. Трябват много пари и да се почне от равен старт а сега С офия е много напред и всички ВУЗ и хора са там.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Децентрализацията ще разкъса България на феодални кметства както през 1300 г. и ще има няколко Българии които падат лесно под гръцко, сръбско или турско упрваление. София ще стане още по-богата а останалите области ще се обезлюдат и откъснат от България местни беюве на ГЕРБ или СДС.
9
1
 
1
 
! Отговори
За шест преди 2 седмици
Понеже обичаш да пишеш една и съща глупост навсякъде.

премиер на избори организирани от служебния кабинет на Радев.

Тия следващите избори дето идват някой друг ли ще ги организира?
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При нови избори Божков - 18-19%
И Борисов и пионката му Гешев - в затвора
7
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
Анисийче, думата "гост" е в мъжки род.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Безкнижникът да се "успокои"! Антоанета ще бъде премиер, но след едни избори, които няма да ги проведе Мишо! Много му се иска кабинет на цоциалисти или ДПС, което лицемерно ще подкрепи, за да протака още 4 г. безвремие и замитане на кражбите! Сега това е целта, но не вярвам да го огрее! Антоанета премиер, а безкнижника ще дава следващите си изявления по фейсбук от килията, ако бай Ставри му разреши телефон....
5
0
 
4
 
! Отговори
Ех преди 2 седмици
Данъчната реформа няма никакво място в този план.

Преразпределението на данъците трябва да се направи със закон, така както сегашното положение е направено пак със закон.
4
2
 
6
 
! Отговори
9 преди 2 седмици
Направете хората богати, гледайте Китай. Не е нужно да мислите -копирайте. Когато хората са богати, и вие ще сте. И трябва да си промените мисленето, от Аз, за мен, Мерцедес служебен, към Нас за всички - Ние Всички сме свързани - разберете го,Беден народ - Бедни депутати. Мисленето е само за МЕН. Така ще сте само до там където сте. Най-много след година в Брюксел и до там.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Публикувано във факти.бг: гербавите жабоци се окопават във властта , за да крадът и
саботират всяко нормално правителство. Крастави жаби.....ква ква гербави ква!!!!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Общинарката се е объркала! Не е това начина ,мястото и времето да се направи тази данъчна реформа. По добре ще е да чете и се интересува повече при Мая Ма.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ - сборище на калинкни, неграмотност и крадиливост.