Газът за индустрията поевтинява

"Булгаргаз" е внесло искане за промяна на цената
5 ное 2021 21:10, Ерол Емилов
6
Газът за индустрията поевтинява
Снимка: БГНЕС

Природният газ за индустрията поевтинява. Това става ясно от съобщение на „Булгаргаз“. Дружеството е внесло заявление за промяна на цената му в КЕВР.

Газовият оператор и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха подложени на сериозни критики от страна на бизнеса, защото ползите от договорените по-евтини количества газ от "Газпром" се ползваха само от бита, пише Investor.bg.

В своето заявление до енергийния регулатор от "Булгаргаз" посочват, че през ноември и цената за клиентите, сключили договор за доставка по свободно договорени цени ще бъде 93,19 лева за мегаватчас. Това е намаление от 1,4% спрямо цената от 1 октомври. По същата цена "Булгаргаз" продава суровината и за крайните снабдители и топлофикационните дружества.

От компанията посочват, че по този начин цената на газа за българската индустрия е близо два пъти по-ниска спрямо тази на европейските борси - доставките през ноември достигат 91 евро на мегаватчас.

Още по темата
На базата изчисленията, преди да бъде постигната договорката с "Газпром Експорт", цената на газа беше малко над 119 лева за мегаватчас. При тази цена "Булгаргаз" предвиждаше да продава газ на стопанските потребители, но заради острото недоволство компанията промени решението си.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изпратиха специална позиция до медиите, в която благодариха за намалената цена.

Двете организации поискаха оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов заради ценовото решение и заплашиха институцията със съд и Европейската комисия.

Сега обаче те посочват, че са получили пълно съдействие от енергийния регулатор, както и че "Булгаргаз" е пример "за държавно дружество, което се управлява компетентно, професионално и честно“.

Още икономически новини четете в Investor.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Алоха ше го усетим по цените на тока
5
0
 
3
 
! Отговори
69 преди 1 месец
Какви добри хора;)
4
1
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 1 месец
Хе-хе, 1.4 процента. Смешници, само предизборен прах в очите на бизнеса.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Количествата газ се мерели в мегават часове. Неграмотни ***.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да построим държавни 7 и 8 блок в Козлодуй за българския бизнес, който иска държавни цени и държавен ток и газ.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Върнете регулираните цени и държавните цени на тока и газа. Българският бизнесмен иска да живее в комунизъм и с държавни цени.

Спонсорирани публикации