Коли без бутони

Футуристичният Mercedes разбира от жестове и не се нуждае от бутони или лостчета (Видео).
Обновена: 13 яну 2012 20:10 | 13 яну 2012 20:10,
20
Коли без бутони
Снимка: AutoMedia.bg

От Mercedes-Benz представиха вижданията на концерна за автомобилите на бъдещето. Те считат, че до няколко години бутоните за управление в колите ще изчезнат напълно и автомобилите ще “се научат” да разпознават жестовете на тези, които са в тях. За по-голяма достоверност те демонстрираха концептуален салон на автомобил, носещ абревиатурата DICE (Dynamic and Intuitive Control Experience).

Прототипът DICE представлява симулативна имитация на вътрешното пространство на футуристичния автомобил. Ключовете, копчетата и ръчките по таблото ги няма, но вътрешното пространство не е изгубило своята функционалност. Вместо обичайните стъкла е сложен дисплей, който изобразява всичко, което обикновено водачът вижда, докато управлява колата (участници в движението, кръстовища, къщите, покрай които минава и т.н.)

От информацията за DICE, стигаме до извода, че функциите в бъдещите возила на Mercedes, които сме свикнали да командваме от таблото ще се задават с ръкомахане от водача или пътника. Устройство ще следи за положението на ръцете в пространството и ще се сеща какво да направи. В зависимост от подадения жест ще бъде управляван климатика, аудиосистемата, навигационните уреди и други подобни. Любопитно е, че въпросната система е пряко свързана с технологиите от ежедневието и действителността. Това означава, че примерно с щракване на пръсти ще може да получите изчерпателна информация за забележителностите на града, да узнаете подробности за улицата, по която се движите или данни за най-близка станция за зареждане, магазини, заведения и др.

За момента DICE е само концепт и от Mercedes-Benz не казват кога ще се появи в автомобилите. Предстои технологията да бъде усъвършенствана, така че водачът да не се отплесва, докато се чуди какъв жест да направи, за да задейства нужната му опция. Предполага се, че развитието може да отнеме 20 години.

Audi също разработва подобна система с жестове. На изложението CES 2012 компанията показа виртуален дисплей, проектиран на челното стъкло и реагиращ на движенията на ръцете. Дисплея е разделен на зони за водач, пътник и седящите отзад. На всеки екран има различна информация, която може да се предава и от екран на екран. Системата на Audi също е концептуална.

Вижте какво представлява технологията във видеото на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази концепция ми напомня на филма "Такси" 2.
15
0
 
2
 
! Отговори
сабр преди 12 години
ако жестът е тупаник към жената кво става?
14
0
 
0
 
! Отговори
стефко преди 12 години
а, то някой вече го е казал, простете тогава :)
13
0
 
8
 
! Отговори
стефко преди 12 години
супер, а сега си представи, че те засърби носът или в колата ти влезе муха. резултат: хиляди комични катастрофи.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
водачът да не се отплесва......
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ako влети една муха например и решиш да я прогониш с ръка, вероятно климатика ще те замрази а музиката ще ти проглуши ушите, докато подскачаш на масажиращата седалка и се чудиш защо страничните огледала се движат като полудели....
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако в тоя автомобил се качат глухонеми ... мани мани
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ща да мисля какво ще направи тая кола, ако кихна.
8
1
 
23
 
! Отговори
опса-а-а преди 12 години
Да направят специална модификация за Чалгария при щракане с пръсти да тръгва музиката...
7
0
 
32
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Накрая ще станем като тоя филм Матрицата всички ще живеем в една платка.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да сложат суперкомпютър в колата,който да разпознава собственика както визуално,така и гласово,който да приема гласови команди,какво да прави,те решили със чекийски движения да се хвалят.
5
9
 
12
 
! Отговори
до Кратун преди 12 години
"Искам копчета. Не искам да щракам с пръсти..."Те затова казаха, че ще трябват 20 години - то е за да превъзмогнат кратуните, не че инженерите им не се справят.))
4
3
 
6
 
! Отговори
БайМъдо преди 12 години
Колега най много да се подаде една малка ръчичка и да ти подаде мокра кърпичка да се забършеш , че да не оплескаш тапицерииката :-) Чудно ми е, като няма какво да правиш по време на пътуването /ама съвсем няма/ и решиш ей така, от скука да си направиш една ***, как ще реагира автомобила на движенията...??:)
3
1
 
17
 
! Отговори
МайБъдо преди 12 години
Най много да ти подаде една кърпичка да се забършеш за да не цапаш тапицерията :-)
2
1
 
45
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Искам копчета. Не искам да щракам с пръсти, да цъкам с език да подсвирквам, ръкомахам или да тропам с крака....
1
1
 
36
 
! Отговори
Садно преди 12 години
Чудно ми е, като няма какво да правиш по време на пътуването /ама съвсем няма/ и решиш ей така, от скука да си направиш една ***, как ще реагира автомобила на движенията...??:)