Полицията иззе амфетамин за 6 милиона долара

Готовата продукция на нарколабораторията е била предназначена за страни от Близкия изток
19 авг 2005 11:46,
Полицията иззе амфетамин за 6 милиона долара
Задържаният производител на синтетични наркотици. Снимка: МВР

При специализирана полицейска операция на служители от направленията "Терор" и "Наркотици" на НСБОП беше задържан мъж, организирал и пряко участвал в производството на синтетични наркотици за страните от Близкия Изток, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По време на акцията, наблюдавана от Софийска районна прокуратура, е иззет амфетамин база, от който могат да се направят над 300 000 таблетки амфетамин на стойност близо 6 милиона щатски долара.

В софийското село Мало Бучино 32-годишният С. Т. е превърнал къщата си в нарколаборатория. Мястото е било добре изолирано и защитено с блиндирана врата. Там се е извършвал химичният процес изсолване, при който неразтворимият във вода амфетамин-база се превръщал в амфетамин сулфат.

По време на операцията в семейната къща на С. Т. спецполицаите са открили около 30 кг. амфетамин-база, големи пластмасови съдове с остатъци от същата субстанция, сярна киселина, която се използва в процеса на получаване на синтетичния продукт, както и спирт и други вещества, съпътстващи химичния процес.

Готовата суровина е била предназначена за различни държави от Близкия Изток, като за трафика и пласирането му там С. Т. използвал връзки с арабски граждани, които пребивават в България.
При обиска в къщата са намерени пълнител с патрони за пистолет с калибър 7,65 мм, а също и множество мобилни телефони и сим-карти.

В апартамент в столичния квартал "Лозенец", нает от задържания С. Т., служителите на НСБОП са открили радиостанция и химикалка тип "Оса", с която може да се произведе изстрел с газов или боен патрон. Освен това са открити изрезки от алуминиево фолио със следи от кокаин по тях. Пред спецполицаите задържаният признал, че е ползвал кокаин за лична употреба.

Установено е, че С. Т. е принадлежал към близкото обкръжения на убития през март Божидар Добрев, познат на МВР като организатор на голям наркоканал за Близкия Изток. Занимавал се е с различни криминални дейности - кражби, пренасяне на взривни вещества, притежавал е и незаконно оръжие - уточняват още от НСБОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание