Иван Иванов остава в ареста

Той бе задържан по обвинение за разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение
28 мар 2008 12:40,
2
Иван Иванов остава в ареста
Снимка: БГНЕС

Военноапелативният съд остави окончателно в следствения арест отстранения заместник-директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/ Иван Иванов.

Той бе задържан преди почти две седмици по обвинение за разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение.

След днешното съдебно заседание адвокатът на Иванов - Ина Лулчева, поясни, че защитата ще реши дали да не внесе нова молба за изменение на мярката за неотклонение, едва след като се запознае с мотивите на съда. Позицията ни, въпреки определението на Военноапелативния съд, е, че по делото липсват каквито и да е било годни доказателства за извършено престъпление, каза Лулчева.

Тя добави, че по отношение на Иванов лишаването му от свобода е незаконно в рамките на 12 часа. Неговата мярка за неотклонение следваше да се разгледа от съда до 1.30 ч. на 21 март, а тя бе разгледана в 13.00 ч. на същия ден. Тези 12 часа представляват незаконен арест, коментира адвокатът. По думите й, Иванов не би могъл да даде обяснение за нещо, за което липсват доказателства по делото.

Лулчева посочи, че тепърва ще се преценява дали клиентът й да даде гласова проба, но според нея, няма въз основа на какво да се извършва подобна експертиза, тъй като няма годни записи по делото, за да бъдат изследвани. Едно специално разузнавателно средство е законно, когато е разрешено от министъра на вътрешните работи. Когато няма документ, който да установява, че министърът на вътрешните работи е разрешил едно подслушване, значи то е незаконно, каза Лулчева.

По думите й, защитата все още не е видял нито един документ, който да установява, че приложените СРС са били разрешени. В отговор на въпрос, дали по делото има данни за други служители на МВР, които да са извършили престъпления, Лулчева каза, че не познава всички служители на министерството. Поради заниманията си като адвокат, не мога да знам, какво точно се обсъжда в публичното пространство, добави Ина Лулчева.


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Gospodin преди 12 години
ako nqkoi v tova ministerstvo na vutre6nite raboti mi obqsni za6to nito edin ot tezi dlujnostni lica ne e poiskal podpisa na ministyra Petkov!!!!i do kakvo 6te dovede tova-Lipsa na zakono osnovanie za SRS i tova do kakvo 6te dovede!Nai-veroqtno do prekratqvane na zadurjaneto....tova minesterstvo e.......