Разбиха група за интернет измами, печелила по 20 бона на месец

Примамвали клиенти с обещание за работа в чужбина
Обновена: 13 мар 2012 06:58 | 12 мар 2012 19:18,
4
Разбиха група за интернет измами, печелила по 20 бона на месец
Снимка: архив, Булфото

МВР разби престъпна група в Пловдив, извършвала интернет измами с обещанието за намиране на работа в чужбина, съобщиха от полицията.Задържан е организаторът, който е 48-годишен криминално проявен.

Мъжът бил собственик и управител на четири фирми. Той наел два офиса в областния център, с 20-25 служители, владеещи различни чужди езици, които предлагали намиране на работа във Великобритания. Те били разпределени в пет екипа и се представяли пред клиентите с фалшиви английски имена.

Групата ползвала сайтове, регистрирани с фалшиви имена и адреси, предимно в Обединеното кралство. Програмата била създадена така, че извличала всички имейли, регистрирани в сайтовете, и чрез сървър препращала кореспонденцията и линковете към конфигурации, обслужвани от създадените екипи.

Използвали се виртуално създадени фалшиви фирми – “Фирма-посредник за намиране на работа“ и „Фирма за документи“, за които кандидатът за работа не предполагал, че са свързани. Списъкът с клиенти се зареждал всеки ден от легални сайтове за предлагане на работа, като се извличали всички имейл адреси на регистриралите се в съответния сайт.

Системата пращала писма, с които уведомявала кандидатите да предоставят личната си информация и да изпратят своето CV. Следвало писмо, че „фирмата посредник“ е успяла да намери работодател, който иска да ги наеме, и на каква длъжност ще бъдат назначени.

До края на процедурата те нямали пряка връзка с работодател, но получавали оферта за работа.
Във времето групата разширила „обсега“ от клиентите си, като набирала кандидати за работа от Африка и Индонезия.

Те били уведомявани, че за да продължат, са нужни допълнителни документи и регистрационен номер в чуждестранното бюро по труда. След изпращането кандидатът бил уведомяван, че е одобрен на етапа, но следвало да попълни още образци. За подготовката и превода на съответния език следвало да заплати 33 евро или 30 паунда.

После се оказвало, че документите трябва да бъдат изпратени на бъдещия работодател и на хартия. Таксата за куриер на „фирмата за документи“ била 16,50 евро. Следвало съобщение, че документите са получени от работодателя, а той трябва да подаде молба за разрешително, за да наеме чужденец в своята фирма. Клиентите, достигнали този етап, получавали писмо от „фирмата посредник“, че работодателят е отказал да плати таксата, тъй като тя е твърде висока.

Предлагала се нова процедура на желаещия да получи работа. Той отново трябвало да подготви документи, като този път ги изпрати в чужбина, за да бъде разгледана кандидатурата му за статус на самостоятелна заетост. Уведомявали го да потърси фирма, която може да му помогне с документите, или да ползва познатата „фирма за документи“.

Таксата за следващия комплект вече била 60 евро. След плащането следвало съобщение, че документите трябва да бъдат изпратени – отново чрез куриер от „фирмата за документи“ - срещу 16,50 евро. След прибиране на парите "фирмата посредник" изчезвала.

За да се прикрият дирите на теглените суми, те били изпращани чрез фирми за парични преводи по сметка на лица, които упълномощили близки на организатора или самия него. Част от тях са от ромски произход и са роднини.

По данни към момента престъпната дейност се развивала от 2007 г., а реализираната печалба е около 20 000 лв. на месец.

Продължава събирането на информация за броя на засегнатите от схемата – български и чужди граждани. Задържани са и членовете на групата – 37-годишната С.Н. и 34-годишната В.Б. Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
еее преди 12 години
Ей ама много добри стават , вече , не то едновремешното премятане . И ареала разширили от целия свят ...
1
0
 
11
 
! Отговори
someone преди 12 години
А за да сте максимално полезни на хората, поне дайте името на фирмата!