Разследват бивш кмет на Благоевград за водопровод за минерална вода

Отпуснати били 400 хиляди, но водата още не стига до общинския басейн
22 апр 2021 16:28, Петя Славова
9
Разследват бивш кмет на Благоевград за водопровод за минерална вода
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Благоевград разследва бившия кмет на града Атанас Камбитов. Поводът е прокарването преди 4 години на водопровод за минерална вода, който е трябвало да стигне до общински басейн. Отпуснатите пари са почти 400 хиляди лева, но до момента благоевградския плувен комплекс няма минерална вода, предава bTV.

През 2019 г. община Благоевград изготвя проект за изграждане на водопровод, с който минералната вода да бъде отведена до новия модерен плувен комплекс - за къпане и за подгряване на водата в басейна. За да има изгода и за общината, се сключва публично - частно партньорство с "Езерец ЕООД" за хотел, стопанисван от дружеството, който също е поискал достъп до водопровода.

Водата тръгва от място близо до центъра на града. По 4- километров водопровод продължава към частния хотел. Тръбата, която трябва да я отведе до общинския басейн, още не е свързана. За да завърши цикълът, трябва да се изградят две отклонения - към басейна и към хотела, но към басейна още няма нищо свършено.

Председателят на общинския съвет, който тогава е гласувал за това решение, пуска сигнал в прокуратурата срещу кмета по онова време Атанас Камбитов.

"Не е защитен общественият интерес, основният въпрос, който ме провокира, е точно това. Захранен е хотелът, вече се ползва минералната вода, но в общинската част няма още", коментира Андон Тодоров, предс. на Общински съвет - Благоевград.

"Макар че аз ползвам 4 пъти по-малко вода, плащам 51% и нещо. Изключително важно, от ден първи - тези съоръжения стават общински. Договорът е изпълнен перфектно и аз си изпълнявам задълженията по договор така, както за стопанисване на водата, така, както и за заплащане на количествата, които използвам", каза Румен Калайджиев, собственик на хотела.

Бившият градоначалник също не вижда нищо нередно в сключването на договора. "Договорът с "Езерец" е законосъобразен и единствено и само в полза на общината или, иначе казано, интересът на общината е защитен на 100%. "Езерец" плаща почти 60% от стойността на водопровода, а ползва 25% от дебита. Общината плаща 40%, а ползва 75% от дебита", пише Камбитов.

Според окръжната прокуратура в Благоевград обаче има извършено престъпление по служба от Камбитов и негов заместник.

Разследването е изпратено в специализираната прокуратура за дораследване.

 


9
Още от Темида
Бавят ли разследването на катастрофа с трима загинали?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Общината плаща ама не използва, това което е платила е нейна собственост, но то не стгига до нея! Странно, но не трябваше ли да се плати по равно от двете страни и да си има за всеки отклонение с отделен водомер и захранването да се разделя в някаква постройка /станция/, та ако има дебит да се даде и за други ползватели и те съответно да плащат!Хубава работа ама нещо недообмислена или нещо друго...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Герберче!
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
чалrapите взеха властта и се почна...
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами Национализирате хотела и го правите Детски център за рехабилитация !
Крадльото в Затвора и всичкото имущество и на децата му Конфискация !
1
0
 
12
 
! Отговори
Наглеци преди 3 седмици
И как точно общината ползва 75%, като към общинския басейн няма отклонение? Цялата "сделка" е за облагодетелстване на "Езерец", а колко е взел Неделчо /Камбитов/, те си знаят. Дано прокуратурата си свърши работата както трябва, а след това и Съдът.