Кога ще стигнем европейците ли? Когато се движим 5 пъти по-бързо

Ще мине още половин век, за да получим срещу дохода си еврообема от стоки и услуги
25 яну 2017 19:33, Елка Василева
168
Кога ще стигнем европейците ли? Когато се движим 5 пъти по-бързо
Снимка: архив, Reuters

За 10 г. членство в ЕС покупателната способност в България се е доближила малко до европейските стандарти. Но повод за оптимизъм няма - България трябва да се движи 5 пъти по-бързо от Европа, за да навакса изоставането, пише Дойче веле.

Ако през 2007 година БВП на глава от населението в България, измерен през покупателната способност на гражданите, е съставлявал едва 40% от средната стойност за ЕС, то в момента той се е повишил до около 50 на сто.

Казано по друг начин - ако се запазят тези темпове на стопански растеж, ще мине още половин век, преди българите да започнат да получават срещу доходите си обема от стоки и услуги на средностатистическия европеец днес.

Може ли България да се движи по-бързо?

Професор Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН смята, че въпреки застаряването на населението, емиграцията на млади хора и неефективните институции българската икономика има потенциал за значително по-високи темпове на растеж от сегашните 2-3% годишно.

"Да се говори за просперитет след половин век е много тъжно. Икономистът Джон Кейнс го е казал – в дългосрочен план всички ние ще сме мъртви и поради това трябва да ни интересуват най-вече днешният и утрешният ден. Понастоящем страната продължава да е на последното място в Европейския съюз с 6300 евро БВП на човек от населението. Румъния, с която България имаше равен старт при влизането в Общността, вече се е откъснала напред с 8100 евро. За да навакса изоставането, България би трябвало да поддържа стопански растеж от порядъка на 6-7 процента годишно, на фона на нарастването на европейската икономика с 1,5% на годишна база. С други думи - на всяка крачка напред от страна на ЕС България трябва да прави поне по пет. Но тя се движи прекалено мудно и бавно. Едва през 2014-2015 г. успяхме да достигнем равнището на БВП отпреди кризата през 2009 г.", изтъква Минасян.

Икономистът Руслан Стефанов от софийския Център за изследване на демокрацията цитира данни на Министерството на финансите, според които 10% от ръста на БВП на България след 2007 г. се дължи на подкрепата от европейските фондове.

"Благодарение на нея и на свободното движение на хора, стоки и капитали в Общия пазар българската икономика като цяло се развиваше по-успешно от стопанствата на повечето бивши съветски и югославски републики. Членството в Евросъюза смекчава последиците от най-тежките поражения върху икономиката и финансите на страната, какъвто например беше криминалният фалит на КТБ. За разлика от фалита на 46-те банки през Виденовата зима (1996-1997), когато повечето дребни вложители загубиха парите си, благодарение на европейските правила за гарантираните депозити този път вложителите получиха парите си обратно", припомня Стефанов.

На "червено" без европейските помощи

Проф. Минасян вижда една от причините за прекалено мудното сближаване с икономиките на ЕС в сметките по платежния баланс на страната. По негови изчисления в периода 2010-2014 г. от България са изнесени около 8 млрд. евро български резидентен капитал. А само за девет месеца през 2016 г. износът на капитали е достигнал 2 милиарда евро.

"Опасността България да излезе на "червено" е съвсем реална при спиране на средствата от европейските фондове. Заедно с ограничения приток на задгранични инвестиции и преводите на българите, работещи в чужбина, европейската солидарност държи българската икономика над водата", твърди Минасян.

Пак по негови разчети 3/4 от постъпващите в страната нетни финансови ресурси от европейските фондове се изнасят в чужбина, след като са били първоначално въвлечени в оборотите на българската икономика. "Така европейските пари пълнят джобовете на местните инвеститори, които предпочитат да ги изнесат зад граница. Големият въпрос тук е защо тези инвеститори не желаят да вложат печалбите в икономиката на собствената си страна", казва професорът от БАН.

Руслан Стефанов се спира на няколко други причини, като например това, че през последните десет години България не можа да промени имиджа си на нискобюджетна инвестиционна дестинация. "Страната продължава да привлича главно с евтината си работна ръка и ниските данъци. Няма диалог за начините за повишаване на равнището на заплащане или за насърчаване на иновациите (по този показател България заема 88-о място според Световния икономически форум – б.а.). Периферни теми са качеството на образованието и разходите за научно-изследователска дейност", припомня Стефанов.

Той не крие разочарованието си от това, че вместо да ни занимават сериозни теми, като например негативните ефекти от изгонването на компанията UBER, която плащаше на българските си сътрудници по 3000 лева на месец, продължават опитите за възкресяване на откровено корупционни проекти, като АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Неизползван потенциал

България е сред четирите най-силно засегнати от "изтичането на мозъци" страни в света, сочи индексът на световната конкурентоспособност на таланти, създаден от швейцарския Институт за развитие на управлението IMD. Според тази класация страната заема 88-о място по "привличане на мозъци”. А не е ли това заедно със застаряването, половинчатите реформи и калпавите институции, сред основните причини за бавното стопяване на разликите с Европа?

Руслан Стефанов отговаря така: "Ако към икономическите резултати на България се прибавят и резултатите на поне един милион българи, които работят в икономиките на развития свят, благодарение именно на членството в Европейския съюз картината ще бъде доста по-оптимистична. Разбира са, успешните кариери на български лекари в Германия или Норвегия не допринасят особено за подобряване на здравеопазването в България. Но заедно с това трябва да погледнем как се решават тези проблеми при съседите. В Румъния, например, по проект на имигрирал от Палестина лекар бе създадена една от най-ефективните системи за бърза помощ в Европейския съюз. Защо тогава не използваме уменията на пристигащите в България сирийски бежанци, някои от които са завършили тук висшето си образование", пита наблюдателят.
 


168
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
8
 
! Отговори
Помня преди 3 години
До Анонимен 150 Кой съсипа предприемаческия дух на българина ? От къде дойде максимата те ни лъжат че ни плащат , ние ги лъжем че им работим ? И рузултата е налице.
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мнение
> При Костов БВП на страната беше 6.5 % , докато средния за Европа бе 1.8 % Представете си къде щяхме да сме, сега ако този ръст от 6.5 % се беше запазил? Да ама решехме че царя ще ни оправи за 800дни и ето го резултата.

Ами че царя ни оправи. И нас ни оправи и себе си оправи. При това - без вазелин.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kogato se nau4im da rabotim po 10 12 4asa na den kogato slobata savesta prosta6tinata is4esne ot bg. Mantalitet predi 100 g nama da stane a togava nama da ni ima
88
2
 
13
 
! Отговори
Мисия невъзможна преди 3 години
Тъй, тъй. А като си спомня, че предвещават след няколко години 30-40% от младите трудоспособни хора на пазара да са от шведско потекло и като им знам квалификацията, желанието и умението за работа - ще просперираме, цъфнем, вържем и повишим категорически БВП
87
3
 
10
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 години
45 години "реален социализъм" и след това седем правителства, доминирани от бившите комунисти не прощават. Ако си спомним Луканов и Виденов всичко става ясно.

Утехата е, че сме по-добре от руснаците. Както и всички страни от бившия съветски блок.
Русия - мин. заплата 7500 рубли=115$; средна заплата 25000 рубли=380$
България - мин. заплата 460 лева=255$; средна заплата 937 лева=521$.
86
3
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
При Костов БВП на страната беше 6.5 % , докато средния за Европа бе 1.8 % Представете си къде щяхме да сме, сега ако този ръст от 6.5 % се беше запазил? Да ама решехме че царя ще ни оправи за 800дни и ето го резултата.
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз пък знам как да се оправим веднага,всички излизаме да работим в европа и тук се връщаме само отпуските,така ще унищожим всяка икономика която не е производство,търговия на стоки отвън няма да има така,че износ на капитал няма,ще остане само вътрешното производство което ще стига за малкото потребление и ще има само приток на пари отвън,за 2години ще стигнем европейското ниво на живот и вътре в страната
84
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият начин е да се инвестира шоково в хората. Човешките ресурси могат единствено да създадат ускорен икономически растеж. Другото са молитви и празни приказки.
83
2
 
15
 
! Отговори
Циник преди 3 години
До този с Холандията...
Абе - стига си мрънкал! Да не са те вързали холандците със синджир???!!! Предполагам не са те и канили! Айде - стягай бохчите..пътя..чантите..и за хляб! Мрънкалник!
Като гледам в България каква "братска обич и любов" е последните 27г. ...настръхвам! Хиляди убити по пътищата...пребити, че са отнели предимството на някоя мутра...сестри пребиващи новородени ...хората са озверени, и освирипели ...сигурно от лекия живот! Аман от мрънкалници!
82
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма значение дали се движим 5 пъти по-бързо, ако се движим в грешната посока.
81
1
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
С *** из дивия запад!;)))
80
3
 
6
 
! Отговори
Bai ganu преди 3 години
До Анонимен
Ne sa studeni prosto nie ne mojem da se ottarvem ot oriental6tinata I bai ganuv6tinata si I da se adaptirame kam po dobar mantalite
79
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136 все още сме пред руснаците
78
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата статия е венец на човешката глупост! Гарабед Минасян е една червена ***, специалист по политикомия, тотално неграмотен икономически на чийто анализи всеки икономически грамотен човек, може само да се смее. Сравняват се образно казано компоти с компютри, изнасят се някакви виртуални данни, по някакви негови разчети или иначе казано гледа в тавана и записва получените данни.
77
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕЧЕ СМЕ ПО ЗЛЕ И ОТ МАКЕДОНЦИТЕ И АЛБАНЦИТЕ ДАЖЕ!РАБОТЕЩИ БЕДНЯЦИ!
76
2
 
18
 
! Отговори
Работниците емигрира преди 3 години
Работниците емигрират от Източна Европа, пенсионерите остават
Проучванията сочат, че квалифицираните работници от Източна Европа са привлечени в чужбина основно от качеството на институциите там като добри училища например. По-добрите социални помощи имат по-голямо значение за неквалифицираните работници.

investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rabotnicite-emigrirat-ot-iztochna-evropa-pensionerite-ostavat-232793/
75
2
 
28
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 3 години
С 460 лв минимална заплата и с 162 лв минимална пенсия с 37г трудов стаж ще имате да вземате да стигнем румънцъте след 100 години.
74
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тряа промишленост бе брадчеди. Няма кво да разтягате локуми. Без промишленост ще има да чакате разтеж. Ама друг път. Само с чалга не стаа. А пък иримера с емигантите е просто тъпизъм.
73
2
 
8
 
! Отговори
Sando преди 3 години
Това е една много добра статия, дава повод за размисли.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След някоя и друга година като починат възрастните роднини на българите в чужбина ,тези които са останали в България ще трябва да се движат 10пъти по-бързо