Нашенски надничари в Мюнхен: Работят, но живеят на улицата!

Около 2000 души от Пазарджик споделят тази съдба
25 яну 2017 21:00, Елка Василева
77
Нашенски надничари в Мюнхен: Работят, но живеят на улицата!
Снимка: архив, Reuters

Хиляди българи, голяма част от които идват от Пазарджик, работят като надничари в Мюнхен. Но тъй като изкарват твърде малко пари, много от тях живеят буквално на улицата, се казва в обширен репортаж на Дойчландрадио, цитиран от "Дойче веле".

Исмет е родом от Пазарджик. От 14 години се труди като надничар в милионния германски град Мюнхен. Заедно със свои сънародници, повечето от които са български турци, всяка сутрин си търси работа на т.нар. "улична трудова борса" в района на жп гарата.

Но парите, които изкарва, не стигат за нормален живот. Затова нощува под моста "Райхенбах" - заедно с най-добрия си приятел Славчик, който също е от Пазарджик. Два пъти в седмицата мъжете посещават абатството "Свети Бонифаций", където имат възможност да се изкъпят.

Две хиляди надничари от Пазарджик

В Мюнхен работят хиляди надничари. Повечето от тях са българи, а много от мъжете идват от Пазарджик - предполага се, че става дума за около 2 хиляди надничари от южния български град, предимно представители на турското малцинство.

"Разказват, че им е трудно да си намерят работа - заради етническата им принадлежност и заради външните отличителни белези. А ако изобщо си намерят работа, то е само за няколко дни, за седмица или най-много две. В родината си пък изкарват не повече от 250 евро на месец, при пълна заетост. А с тези пари трудно се издържа семейство", разказва социалният работник Саваш Тетик, който е добре запознат с проблемите на българските надничари.

Мюнхен предлага приют за бездомници, който работи от ноември до април. Но не всички намират място там.

"Понякога работим през нощта. И когато на сутринта приключи смяната ни, не можем да се приберем в приюта, защото той отваря в 17 часа и работи само до 8-9 часа сутринта", обяснява 56-годишният Метин Ахмед, който също е родом от Пазарджик.

Метин работи като чистач и изкарва около 700 евро на месец. Голяма част от сумата обаче изпраща в България, където има пет деца и пет внучета. "Този месец ми останаха 200 евро. Но съм пушач", разказва мъжът.

В сравнение с много от сънародниците си в Мюнхен Метин е направо късметлия - защото получава редовно заплата. Повечето българи-надничари са принудени да работят на черно - и нерядко биват мамени от работодателите си. Славчик например работил три месеца в пекарна, но накрая не получил нито цент. Казали му само, че ако искал, можел да ги осъди.

"Мой приятел веднъж съди един работодател, но загуби делото. Затова ме е страх и не смея да подам жалба", разказва Славчик.

Именно това е една от причините, поради които много от българските надничари живеят буквално на улицата - няма как да са сигурни, че в края на месеца ще си получат заработеното. Социалният работник Саваш Тетик обяснява, че всеки един от тези мъже става поне два-три пъти в годината жертва на измама от страна на някой работодател.

"Българските надничари не искат да живеят от помощи"

Саваш Тетик знае и друго: въпреки тежкото си положение българските надничари по правило не искат да живеят от помощи.

"Сред тях има и такива, които получават социални помощи. Но много хора отказват да подадат документи, въпреки че имат право на помощи. Предпочитат сами да изкарват парите си", обяснява социалният работник и добавя, че за българите-надничари, които познава, било едва ли не обидно да живеят от социални помощи - защото това издавало слабост.

Но Исмет от Пазарджик нямал друг избор - наложило му се да бъде опериран, след което кандидатствал за помощи. И сега получава от държавата 400 евро на месец.


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 3 години
Помните ли филма през 90 -та година на СДС с който показваше виличките на висши партийни величия между , които и на Лилов? Наричам ги вилички , защото са такива в сравнение на замъците и дворците , които за 26 години "демокрация" се построиха в полите на Витоша от всякаква ***, здобили се с милиони по незнайни пътища!
44
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Имал 5 деца! Тази ръждаемост без мисъл в главата ги води до бедност, защото ако е с 1-2 деца няма да е беден!
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44
1/3 Германия е турска и арабска, за какво им е немски? Те са турски ци*гани, вдигнали се на май*ната си да бачкат и хранят семейства - както много българи.
42
0
 
23
 
! Отговори
Питам преди 3 години
От прочетеното разбрах че българските турци не искат да са на помощи в Мюнхен , а да работят. А как стои въпроса с българските ц.....ни в Мюнхен? Те искат ли да работят , или искат само помощи?
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Лондон правих по 1600+ паунда на месец, без да познавам никого. Знам английски долу горе добре. Какви са тия глупаци които ходят да работят за по 700 евро... Аз взимах минимална надница/час в Лондон, но бачках по много часове. Ако някой ми каже 700 евро, ще му се изсмея в лицето. Какъв е смисъла да мизерстваш в чужбина като ще бачкаш за монети и ще спиш под мостове. Заслужават си съдбата. Един общак в Германия дето мъкне цимент взима тройно повече. Няма ли кой да им оправи документите на тия.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тъпи сме ей...затва ...150 лв.пенсия и 300 лв.заплата..чисти..Кво е..тва ...бълтарски турчин....българин ли го е правил....да сте чували...германски турчин...или холандски и те се раждат в западни държави.....няма такъв...турчин ли е си е турчин.....мечтае един ден да реже глави на неверници
39
1
 
33
 
! Отговори
ив. от Кьолн преди 3 години
Не са написали нещо съществено.Нашите сънародници с турски имена работят на черно при местни турци. Те са печени измамници и след няколко дни работа ги изхвърлят, без да им платят това,за което са се пазарили. На другия ден идват нови хора,пак с български паспорти и историята се повтаря. Много банален филм,но всичките тези клетници участват наново и наново. А не могат и да се оплачат,защото не знаят немски и няма кой друг да ги вземе,освен пак някой местен мустакат ,*** "бизнесмен".
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че са с арабски имена , е означава,че са турци. Абсолютни ***. Неграмотни. Каква работа ще си намерят! Множат се като мишки и само се жалват.
37
5
 
31
 
! Отговори
СС преди 3 години
Който е неграмотен и без образование, такава му е съдбата...факт.
36
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това трябва да са най-ниската ни класа , без немски език без документи необходими за Германия а не валидни само в България
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от преди два дена статия и то копирана от DW
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се мятат на влака и на изток! В Подмосковието започва изграждане на нов завод на Даймлер!
33
3
 
42
 
! Отговори
? преди 3 години
Имал 5 деца и 5 внуци?Да не създават толкова деца, като виждат, че нямат работа, пари, жилище.Не са за съжаление.
32
1
 
11
 
! Отговори
читател преди 3 години
Помия .
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целия текст от Дойче веле на български 1:1 COPY PASTE
30
22
 
4
 
! Отговори
Това е лъжа преди 3 години
Поредната руска лъжлива тролска "новина".
Не вярвайте на такива истории, не са истина!
29
12
 
30
 
! Отговори
do 37 преди 3 години
Докога ще ви е виновен комунизмът? В сравнение с престъпленията на прехода, комунизмът е Златният век на България. Страната ни е построена тогава. от прехода са само новите хотели, магазини и унищожаването на всичко останало.
28
1
 
20
 
! Отговори
гост преди 3 години
До Анонимен №26
Сам вярваш ли си, като ги пишеш тези лъжи? В рамките на 21 години си се оженил за германка, родили са ти се деца, които си изучил, оженил, успели са и сега им гледаш внучетата!!!!! Ако са се оженили на 12-13 години, може, но как са се изучили?!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, заради външността ще да е. Кажи го на Сундар Пичай и Сатя Надела - тъмнокожи индийци, главни управители на Гуугъл и Майкрософт.
26
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизмът, които строихме 50години и наследствените управляващи-комунисчета ОГРАБИХА народа и го прокудиха от домовете му.
Щяхме да живеем "по мед и масло", а живеем в ла.на!
Ако на времето кажеш нещо за капитализъм, ще те вкарат в затвора, а днес комунистите са най-големите капиталисти а децата и внуците им отдавна са це изселили в "загнилият запад" и харчат на воля откраднатите от народа парички!
Жалко, че нямаше възмездие за тази ***!