Брюксел: Българите дишат вреден за здравето въздух!

ЕК представи оценката си за състоянието на природата у нас
6 фев 2017 20:18, Елка Василева
56
Брюксел: Българите дишат вреден за здравето въздух!
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия представи докладите за изпълнението на политиките за опазването на природата в държавите от ЕС.

В доклада за България се посочва, че нашата страна е постигнала значителни подобрения на екологичните показатели от присъединяването си към ЕС през 2007 година. Макар че българското законодателство правилно отразява екологичните изисквания, договорени в ЕС, прилагането им все още остава предизвикателство, се посочва в документа.

Качеството на въздуха продължава да буди сериозно безпокойство, отбелязва комисията.

Още по темата

Строителството в зоните от мрежата "Натура 2000", слабото прилагане на политиката за опазване на природата и биологичното разнообразие, слабата администрация, както и липсата на съответните планове за управление и цели за защита на местата от мрежата са някои от главните заплахи за природата и биологичното разнообразие в България.

Първите планове за управление на речните басейни показват значителни пропуски, които са видни от много слабата обработка на градските отпадъчни води.

Показателите за питейната вода в България достигат високи равнища на съответствие, а над 90 на сто от водите за къпане са с добро и отлично качество.

Основните предизвикателства, пред които е изправена България по прилагането на политиката и законодателството на ЕС в областта на околната среда, са осигуряването на по-добро опазване на човешкото здраве чрез прилагане на ефективни решения за намаляване на замърсяването на въздуха; осигуряване на инвестициите, необходими за извършването на подходящо събиране и пречистване на градските отпадъчни води; ефективно прилагане на природозащитното законодателство, пише в доклада.

С относително скромни усилия България би могла да се справи по-добре с проблеми, за които вече съществува солидна основа от знания и добри практики, посочва ЕК.

Комисията препоръчва нашата страна да осигури изпълнението на приетия план за управление на отпадъците и на програмата за предотвратяване образуването на отпадъци, включително мерките за закриване и възстановяване на всички депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията, и прилагането на принципа "плащаш, колкото изхвърляш". Препоръчва се прилагането на истинска защита на обектите по "Натура 2000".

България е дадена за пример с добрия си план за управление на отпадъците. Отчита се, че нашата страна отговаря почти изцяло на изискванията за качеството на питейната вода.

От друга страна България няма всеобхватна програма за политика за кръгова икономика. Въпреки нарастващото търсене на екологично чисти изделия и услуги заинтересованите страни все още се въздържат да инвестират в тези области.

България следва да наблегне на изпълнението на задължението си за разделно събиране на отпадъци, за да се повиши преработката на сметта, като се даде предимство на разделното събиране на биологичните отпадъци.

Българското Черноморие е застрашено от наземните източници на замърсяване (органични вещества от река Дунав). Рибният запас в Черно море намаля значително през последните три десетилетия, като разнообразието на рибата за търговски улов от около 26 вида е спаднало до само шест вида. България трябва да завърши процеса на определяне на специалните защитени зони от мрежата "Натура 2000", да въведе природозащитни цели и мерки, да осигури достатъчно възможности за запазване или възстановяване на видовете и местообитанията, препоръчва ЕК.

За реките се отчита, че само 47,2 на сто от естествените повърхностни водни обекти у нас са с добро или много добро екологично състояние, а 34 на сто от силно променените или изкуствените водни обекти имат добър или много добър екологичен потенциал. Според ЕК причината е в пропуски в системата за наблюдение, оценка на вредните въздействия и методологиите за класификация на състоянието на водните обекти.

Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването.

България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда измежду всичките 28 държави на ЕС.

Това прави България държавата в ЕС с най-висок дял на външни разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над два милиона работни дни и над 11 000 случая на преждевременна смърт годишно.

Високото енергийно потребление на икономиката предполага по-висок от средния дял на приходите за екологично данъчно облагане чрез енергийното данъчно облагане. Въпреки това българската екологична насоченост на данъчната система остава под въпрос, тъй като делът на приходите от данъци за замърсяване е под средния дял за ЕС. Правилното прилагане на съществуващите екологични данъци въз основа на принципа "замърсителят плаща", включително и за замърсяването на въздуха, депонирането на отпадъци и енергийните източници може да помогне за промяната на поведението на данъкоплатците и да допринесе за постигането на екологичните цели, заявява ЕК.

Нестабилните политики и липсата на доверие в основни обществени институции като съдебната система, представляват значителни пречки пред инвестициите в българската икономика. Корупцията остава сериозен проблем и отговорът на националните власти на този проблем продължава да се възпрепятства от слабите и разпокъсани институции, пише в доклада. 

/БТА/
 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 3 години
ot brjuksel kazali. tupa_zi. qd gi e 4e ne m0gat da stupqt na ugul4e na nokut4et0 ot BUlgariq
52
0
 
1
 
! Отговори
ха де преди 3 години
Ами спрете тогава гигантския пър дялник в Гюргево!
51
0
 
0
 
! Отговори
амищо не пишат преди 3 години
за своите замърсявания ами все за България и да и спрат всички пари а те да ликуват ,лъжци и префънтуцени евроспецеалисти ,Милано,Берлин, Париж са над допустимите по норма замърсявсания където дишат с маски
50
0
 
1
 
! Отговори
Дд преди 3 години
Спокойно фандъкова ще спира колите в софия без катализатор. НАред е бизнеса с катализатори на наш човек. Въпроса е когато спрат колата на някой селски разбирач от този форум как ще се почувства. Да ви кажа - ще се почувства много прецакан и много ***.
49
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
До САШО+ 47 Половината от климатика и да заплащат и целия ток за климатика. Мечтата на ци......а. А не е ли по добре всеки да може да си го позволи , вместо социалната политика?
48
2
 
2
 
! Отговори
Нов преди 3 години
Като прочетох заглавието си помислих че става въпрос за русофилосифилистиците , които замърсяват въздуха у нас.
47
2
 
2
 
! Отговори
САШО+ преди 3 години
Ако беше построен АЕЦ, цената на тока, щеше да е ниска и хората, щяха да ползват климатици. Нямаше да замърсяват въздуха с печки на дърва и въглища .
Ако има социална политика: който е беден, държавата да поема 50% от цената на климатик, при закупуването му , така много хора щяха да се откажат от печките .
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спираме да дишаме!За да няма евросанкции...
45
0
 
1
 
! Отговори
krasimir.dykov преди 3 години
тез кво се сетели за нас - то ако само въздуха е проблема
44
1
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Do 42
Bayhays
Mladezo,ako podobno cunami udari Bulgaria ,tia shte izchezne zaedno s AEC Kozloduj.Japan i da te interisuva,vse taja.Dano razberesh pone kakvo oznachava da te interisuva Bulgaria.Opoznaj sveta ,za da razberesh ti koi si i kade si.
43
5
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 3 години
Така е ако Белене беше построена,щяхме да затворим топлоцентралите на въглища и нямаше да има замърсем въздух.
42
0
 
6
 
! Отговори
байхейс преди 3 години
До Loyko

и на сред зелените площи една приказна Фукушима,
дето кротко си пушляви и подължава да трови целия световен океан (за Япония не ме е грижа)
41
0
 
5
 
! Отговори
байхейс преди 3 години
"Показателите за питейната вода в България"

наглоста на тези корумпирани шенгенски лицемери няма граници !!!

шенгенски нищожества,
опитвали ли сте да пиете вода от чешмата в Брюксел !?
опитайте и тогава ни пазказвайте тези екологични злонамерени клевтети срещу България
40
4
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Kato cheta komentarite mi stava jasno kolko zabludeni sa bulgarite.Dori nemogat da si predstaviat kakvi *** dishame.Samo za primer moga da vi kaza,che tuk v Japan moze da piete voda ot ulicite kogato vali dazd.Navsiakade zaleseno,zeleni ploshti,chisti reki i ezera.Po ulicite moze da varvish po chorapi.Ne miene,a s prahosmukachki e chisteneto i zabarsvane do poslednata prashinka.
39
1
 
0
 
! Отговори
Chek chek преди 3 години
Na vrah Bulgarka i na vrah Vola....mmmm prikazen vazduh....i kakvi prikazni snegove...
38
1
 
0
 
! Отговори
Azis group преди 3 години
Am, am, shta iziam - sladak chist vaz duh....kocek...
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eee само една статия ли за мръсния въздух днес? пуснете още поне 2-3
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, досега някои преяждаха с милиони, сега ще ни карат да теглим заеми от честните масонски банки, за да може да инвестираме да покриеме новите норми за екология, които ще ни наложат, където ще си напазаруваме необходимото от някой масонски бизнесмен, който е така добър да го осигури, нещо такова.
35
2
 
2
 
! Отговори
Disislav преди 3 години
na vrah todorka e mnogo chist vazduha...i na vila aleko, chudesen vazduh...na pochivnata stancia na ministerskia savet v bansko e prekrasen vazduha...elate da podishate malko, de...
34
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
tova e sigurno 60-tata statiq za mrasniq vazdux,mnogo mislqt za nas tiq ot Briuksel be ,xa xa xa licemeri