Може ли Каталуния наистина да се отцепи от Испания?

Каталунските лидери искат "независимост или нищо"
4 окт 2017 21:37, Елка Василева
46
Може ли Каталуния наистина да се отцепи от Испания?
Снимка: БТА

Лидерите на сепаратистите казват, че обявяването на независимост "е единственият вариант", след като спечелиха 90 на сто от гласовете на референдума в неделя. Но този план рискува да потопи цяла Испания в криза, "каквато не сме виждали от поколения", пише ДПА.

Още преди приключването на каталунския референдум за независимост в неделя, чието произвеждане беше забранено от властите в Мадрид, работници вече издигаха трибуна, от която да се обяви практически гарантираната победа на сепаратистите. "Здравей, република!" и "Здравей, нова страна!", пишеше на плакатите.

Същата нощ тълпи аплодираха, когато чуха, че "са спечелили правото" да се отделят от Испания, след като 90 на сто от гласувалите са подкрепили независимостта. Но още в понеделник партито приключи и остави отворен въпроса дали това наистина може да се случи.

Още по темата

"Не е ясно дали независимостта е реална алтернатива, ще трябва да сме добри в преговорите - но не с това правителство", заяви пред ДПА Пилар, 61-годишна бивша учителка, след като гласува с "Да" на референдума.

От 2010 г. насам испанският премиер Мариано Рахой е омразна фигура за каталунците, стремящи се към независимост. Тогава, като лидер на опозицията, той поведе борбата срещу закон, даващ по-широка автономия на Каталуния. По негово искане Конституционният съд го отмени.

В неделя Рахой не положи усилия да спечели симпатиите на сепаратистите. В края на изпълнен с насилие ден, когато испанската полиция беше обвинена, че е наранила над 800 души в опит да спре референдума, Рахой благодари на полицаите и заяви, че държавата "е направила това, което трябваше да направи".

В отговор каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че "през идните дни" ще предаде резултатите от референдума на каталунския регионален парламент, за да може институцията да приложи закон, задължаващ я да обяви независимост в рамките на 48 часа от победата на сепаратистите.

Но легитимността на подобна стъпка е най-малкото съмнителна.

Дори като оставим настрани въпроса доколко е валидно едно допитване, извършено в противоречие с испанската конституция, без проверени процедури и при наличие на полицейска принуда, резултатите от него далеч не са еднозначни.

Каталунските власти заявиха, че са били подадени 2,26 милиона гласа, като около 90 процента са подкрепили независимостта.

Избирателната активност обаче беше само 42 на сто, така че е трудно да се твърди, че мнозинството е казало думата си.

"Това не беше референдум, а плебисцит, представляващ предпочитанията на около 40 на сто от каталунците", заяви Франсиско де Борха Ласерас, директор на мадридския клон на мозъчния тръст Европейски съвет по външна политика.

Организаторите на референдума възразяват против подобни критики и твърдят, че 700 000 души не са могли да гласуват заради полицейските акции срещу избирателните участъци.

Ако акциите не се бяха състояли, избирателната активност щеше да достигне 55 на сто, казват те, макар че подобно твърдение е недоказуемо.

Въпреки това, дори да приемем, че каталунските сепаратисти са гръмогласно, но миноритарно движение, способността му да мобилизира милиони е напълно реална. Референдумът, на който много хора бяха видени да плачат, докато пускат гласовете си в урните, доказа поне това.

"Не може да оставите на съдии, прокурори и полицията решението на политически проблеми", се казва в публикувана в понеделник редакционна статия на барселонския в. "Вангуардия", който подкрепя съюза с Испания. В нея се отправят критики към испанския премиер Мариано Рахой заради неуспешните преговори по исканията на каталунската автономия.

Според Борха Ласерас решението би била "една амбициозна конституционна реформа, включително специално признаване на каталунската нация (в рамките на Испания) и прехвърлянето на повече права за самоуправление, включително данъчни правомощия".

Но според него диалогът е практически невъзможен, защото каталунските лидери искат "независимост или нищо" и ще принудят Мадрид да вземе още по-строги мерки срещу тях. Сред вариантите е арестът на каталунски лидери, както и временната отмяна на каталунското самоуправление.

"Така става, когато правите държавен преврат", заяви анализаторът, призовавайки Пучдемон и неговите съмишленици да се откажат от едностранните стъпки.

"Ако го сторят, може да се освободи малко пространство за маневри. Ако не, ще се изправим пред държавна криза, каквато не сме виждали от поколения".
 

/БТА/
 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Уточнение
Другарю, не е ли демонстрацията на невежество именно това, с което се занимават жълтите медийки?
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте евророби,да ревете на чужд гроб,а да не виждате унизителното положение в което са ви навряли и вие ревете от възторг!

На Каталуния не можете да и стъпите на оная работа - тя има голямото предимство,че има излаз на море и всички тези злорадства,че останалата част от Испания,както и ЕС ще и наложат мита е ала -бала!

Бъдете сигурни,че още на другия ден,след обявяването на независимостта,ще пристигнат едни чичковци с дръпнато очи,а след тях ще потеката юаните и те ти нов Хонг-Конг!
33
1
 
3
 
! Отговори
Да се помисли малко преди 2 години
ДА така е ПУЧ ДЕМОН........ думата ПУЧ на руски е бунт а че си е ДЕМОН е ясно.
поне е ***..живял съм там..и сега бях пак..хубав град...но рискуват непризнаване от всички държави..мита с ЕС и бойкот от Испания... къде ще продават стоки и какво искат ...ще стане като с Югославия...къде ходихме на пазар преди ..в Макединия...скопие Белград ..а сега са пародия на държави....след отцепването и разпада
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Уточнение
АКО ЗНАЕШ ИСПАНСКИ ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ЗНАЕШ И КАТАЛУНСКИ. НА КАТАЛУНСКИ ИМЕТО МУ СЕ ЧЕТЕ ТОЧНО ТАКА КАКТО Е ИЗПИСАНО: ПУЧДЕМОН.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От вчера е наред Полска Силезия .
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той перкото Испания не знае къде е, ти му уточняваш за Андалусия.
29
1
 
6
 
! Отговори
nkavrakov преди 2 години
Всичко може да стане ,но ще последва гражданска война.
Друг изход няма .
28
0
 
7
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
До Анонимен 1
Малко уточнение : Каталунците не са "андалузци" !
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ксталуния вече е независима.....
26
0
 
13
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
До ПД

За сведение името е много зле произнасяно. В оригинал е Puigdemont, което означава
"връх на планина" и трябва да се произнася Пуикдемонт. Така че няма нищо общо нито с пучове, нито с демони. Както Maduro няма нищо общо с м-де, а значи зрял, мъдър и Путин няма нищо общо с п...ка, а с "път". Не побългарявайте имената, защото се отдалечавате много от истинското им значение и демонстрирате само невежество.
25
1
 
2
 
! Отговори
А преди 2 години
ОТ ВАС НИЩО НЕ ЗАВИСИ ПИШЕТЕ КОЛКО ТО ИСКАТЕ
24
2
 
14
 
! Отговори
е преди 2 години
Рахой има две опции .Първата е да подвие опашка и да избяга.Втора е да въведе военно положение в Каталуния и да им отнеме автономията както е по конституция. Ако не го направи ще има още отцепвания.
23
9
 
16
 
! Отговори
krasirz преди 2 години
Такава е била винаги политиката на Брюксел, затова случват тези събития в Каталуния. И ще продължават да се случват поради лошото управление на Брюксел.
22
17
 
20
 
! Отговори
haha преди 2 години
Фирми и банки вече напускат Барселона и се местят в Мадрид. Ха сegа да се отцепи Каталуня, така ще й го нацепят, че няма да се познае. Четете abc, el pais , yahoo.es-
21
3
 
14
 
! Отговори
ПД преди 2 години
Абе дали само на мен така ми звучи или тоя пич - така де, Пучдемон като са го избирали испанците не са ли се чукнали, че с тая фамилия освен да им спретне един пуч и да им се стори демон друго няма какво да стане?!
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме да прати :)) Там не е Украйна .
19
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Косово ,масови гробове,Чечня ,масови гробове,Каталуня два шамара и рев до небесата.Да не се пренасямевъв 1944 и милионите избити в източна Европа и масовите гробове
18
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За референдума в Испания някой изядоха по два шамара,но за отцепването на Чечня руснаците направиха масови гробове
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еееиии
16
19
 
16
 
! Отговори
до 4 от славянин преди 2 години
Че кой я пита Испания дали ще позволи!? Каталунците са решели да се отделят и никой не може да ги спре!