Съединени европейски щати? Партията на Меркел против!

Консерваторите отхвърлиха идеята на Мартин Шулц
10 дек 2017 10:10,
81
Съединени европейски щати? Партията на Меркел против!
Снимка: архив Reuters

Видни представители на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел вчера отхвърлиха идеята за "Съединени европейски щати", предложена от социалдемократите, с които се надяват да съставят управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц заяви тази седмица, че партията, която отбеляза най-лошия си изборен резултат през септември, ще спечели подкрепа само чрез лансиране на ясна визия за Европа, и призова за създаване на Съединени европейски щати до 2025 г.

Още по темата

Разговорите за запазване на коалицията между консерватори и социалдемократи, която управлява Германия от 2013 г., ще започнат в сряда, но между двете партии има разногласие по темата за Европа, която вероятно ще играе ключов роля в дискусията, отбелязва Ройтерс.

Проучване на Емнид за в."Билд" установи, че по-малко от една трета от германците (30 процента) подкрепят идеята на Шулц, докато почти половината (48 процента) я отхвърлят, посочва БТА.

Лидерът на парламентарната група на ХДС в Бундестага Фолкер Каудер заяви за "Тагесшпигел", че да се укрепва Европа е необходимо, но също толкова важно е да се признае, че "в момента хората копнеят за сигурността, която вярват, че могат да намерят само в националните държави".

Началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер заяви пред "Райнише пост", че предложението на Шулц го е изненадало. Според него сега би било по-добре политиците да се заемат с конкретни проблеми в Европа, като безработица, защита на външните граници и координиране на икономическа политика. "Дискусията дали Европа да бъде федерална държава, конфедерация или Съединени щати, е за учените и журналистите, не за германската външна политика", каза той.

Маркус Зьодер от ХСС също отхвърли идеята, като заяви за "Велт ам зонтаг", че партията му не иска Гремания да стане "административна единица" на Европейскта комисия в "Европейска свръхдържава".

Социалдемократическата партия обаче защити идеята. По думите на външния министър Зигмар Габриел по радио "Дойчландфунк", тя би гарантирала, че гласът на Европа ще се чува на световната сцена, където нараства влиянието на Азия, Латинска Америка и Африка.

Социалдемократите настояват, че изходът от преговорите с консерваторите далеч не е предизвесетн, но Шулц каза вчера, че ако имат шанс да предотвратят бедността на старите хора, да подобрят грижите за децата и осигурят достъпни жилища, те не бива да пропускат възможността.

Другите опции са правителство на малцинството на Меркел или нови избори. СПД не изключва нито една от тези възмоности и новоизбраният генерален секретар Ларс Клингбайл заяви пред "Билд", че незабавно започва подготовка за евентуалниа предизборна кампания.

По думите на Каудер консерваторите ще влязат в преговорите готови за компромис, но партията има някои "аблослютно ключови искания", като таван за миграцията и отмяна на правото за събиране на семействата за някои кандидати за убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Тежък Сокол 65 Защо мислиш че не бива СЕЩ да са "толкова бързо". Какво да чакаме?Поясни. Идеята е добра , но трудно приложима.Единна законодателство и единна мин. пенсия и заплата.За нас ще е добре , но за развитите икономики няма да е добре.Никой не иска да храни чужди икономики. Така че ще видим....
67
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 6 години
po-sk0r0 evropejski s0.zialni 6tati
66
0
 
2
 
! Отговори
до #60 Мда преди 6 години
Това пък за свобода за политика на всеки щат откъде го измисли.Губетнаторите си гледат щата.Външната политика е на федералната власт.За България по добре отколкото крадливите ни политиции подкупно правосъдие.
65
4
 
5
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Геополитическата логика води към СЕЩ. СЕЩ е кошмар за Путин, Ердоган, Тръмп и тъпата част от англичаните. Меркел е против СЕЩ. Следователно Меркел е тръмпутинка.
64
5
 
7
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Тук се различаваме с Меркел . Аз също смятам , че бъдещето на ЕС е в създаването на Съединени Европейски Щати, само че не толкова бързо
63
13
 
18
 
! Отговори
ист преди 6 години
Съединението прави силата.Съединени Европейски щати прави силата.
62
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Щом питаш, ще ти кажа: Официалният език на Съединените Европейски Щати ще е АРАБСКИ.Говори се във ВСИЧКИ европейски страни.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези май Герзит ще играят в платформите си.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a koi shte e ofizialnia ezik? amerika angliiski, a v evropata.....?
59
3
 
11
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Ясно е,че тая няма да стане,обаче е любопитен фактът,че в Америка всеки щат има повече права да създава своя политика,отколкото страните в ЕС,най-вече малките.Изобщо,ако ЕС не се завърне към корените си на предимно икономическа организация,не го чакат светли неща....
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лоша работа, брей. Русия аха да пребори врагът САЩ и ето ти нов руски враг СЕЩ.
57
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е ,че 40% от парите в света се намират в Европа пък който и каквото и да се съмнява ,че ЕС скоро ще се разпадне много се лъже, като гледах танца на сабите на Бойко и Царя разбрах колко далече сме от тези хора по традиции и каквото и да е било, белите хора живеят в Европа и съвсем нормално е да има европейски щати.
56
1
 
3
 
! Отговори
Горд Европеец преди 6 години
малка книжарничка :)
55
3
 
9
 
! Отговори
Горд Европеец преди 6 години
Как може съдбата на Европа да се решава и да зависи от ниско образовани хора като Мартин Шулц, който няма даже средно образование и е бивш собственик на чалка лнижарничка. Fu..
54
1
 
8
 
! Отговори
Горд Европеец преди 6 години
Как може съдбата на Европа да се решава и да зависи от ниско образовани хора като Мартин Шулц, който няма даже средно образование и е бивш собственик на чалка лнижарничка. Fu..
53
9
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Абе и ти много ги знаеш нещата !Чудя се такива авторитети и компетенции какво правят тук,а не са в политиката.Стига глупости !Банки,фирми и т.н. !Погледнете РЕАЛНОСТААААААКак живеят обикновените хора тук и на запад !Големи акъли сме българите,в опозицията сме ненадминати,но идеи НУЛА !1944г. Германия е победена и разрушена.В България идва комунизма.2017 Германия -най-силната икономика в Европа ! Сигурно извънземни са й помогнали,а не политици и общество заедно.
52
1
 
14
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Има си механизми- например ако искаш да кандидатстваш за евросубсидии с проект и в производството си включваш български машини -няма да получиш одобрение,но ако включиш немски-ще получиш, като най-добре е да вземеш и заем от банка-дъщерна на немска такава. Гърция затъна в дългове към немски банки,които отпускаха заеми за закупуване на оръжейни доставки-производство на немски концерни ,натиска за закупуване на тези доставки идва от горе-по линия на ЕС.
51
7
 
15
 
! Отговори
Съединени балкански преди 6 години
Защо не Булгарексит? ПАрите,които плащаме за ЕКо такси,Европейски такси и др. измислени донорства инвестираме впроизводствои готово!
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейййй,с тези бежанци.ОК ,има рискове да се генерира напрежение около радикализираните мюсюлмани,но когато искате либерален Свят и да ви приемат нормално и равнопоставно,когато ходите на гурбет,трябва да сте по-либерални и вие.Не защитавам Меркел,но 3 милиона българи изхранват семейства от вън ,благодарение на либералната й политика,която позволи да работите и живеете навън !
49
6
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 6 години
Ще я задушават,като е по-качествена....Нормално...