Калфин: Най-важните теми за европредседателството са непланираните

През следващите шест месеца със сигурност ще има нов приоритет в Европа
Обновена: 12 яну 2018 14:09 | 12 яну 2018 13:50, Екип на Bloomberg
9
Калфин: Най-важните теми за европредседателството са непланираните
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смисълът на едно европредседателство е конкретната държава да покаже или не капацитет. Не можем да сложим на първо място единствено българските теми, но можем, а и ще имаме достатъчно инструменти ефективно да защитим определени интереси, да заложим по-дългосрочно някакви теми, в които България по-нататък да бъде компетентна.

Това коментира съветникът на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер Ивайло Калфин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Калфин също така е добре познат в ролята си на вицепремиер и социален министър във втория кабинет „Борисов“ и вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, както и евродепутат.

Подобна важна тема е например въпросът за европейско сътрудничество в областта на отбраната.

„Усилията в Европа ще започнат с проучвания, координация в областта на военното производство, обучения. Тук става въпрос за сътрудничество, което не включва създаването на общи военни части и участие в мисии, а нещо, в което България трябва да влезе – военна индустрия, научни разработки. Трябва да намерим място на българската военна индустрия в европейската такава", заяви гостът в студиото.

„Това има икономическо значение и тук трябва да положим сериозни усилия това да се случи“

„Другата тема е свързана с т.нар. цифров пазар, цифрова свързаност и киберсигурността. Все повече в Европа започва да се говори, че киберсигурността е важна и за икономическите, и за политическите процеси. Това не значи, че мрежите могат да бъдат изцяло защитени от хакери, но да могат да реагират, да сигнализират", отчете още той.

„Какъв тук е нашият интерес? Ние претендираме, че имаме много перспектива, а IT секторът като дял от БВП го показва. Тук става въпрос не само за различни разработки, а за законодателство, което говори за стандартизация. Това на свой ред говори за сертифициране на продукти. Ние имаме капацитет да направим това, но този капацитет няма да дойде само от частния бизнес. Тук държавата трябва да помогне“

Винаги обаче, посочи Калфин, най-важните теми са непланираните. „Нещо ще се случи, сигурен съм в това. Много ще съм изненадан, ако през следващите шест месеца няма някакъв нов приоритет в Европа".

Кои ще бъдат другите акценти по време на европредседателството ни?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Важната тема преди 6 години
ЕС разреши на БГ да построи Южен ПотокЕС разреши АЕЦ БеленеЕС намали цената на водата, парното, тока.ЕС реши парите от НЗОК да не отиват в частни болници и клиники.ЕС реши лекарствата да са безплатни, ако сме плащали осигуровкиЕС реши цяла България да има канализация в редица квартали на София и по селата.ЕС реши да забрани незаконната сеч на дърва.ЕС реши за всяка безработна жена минимален базов доход.ЕС режи БГ мъжът със заплатата си да издържа свободно 4-членно с-воТова са темите!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв смисъл няма европрецедателството някакви навлеци от Европа идват да почиват , ядат и пият на разноски на хората и ще демонстрират някакво дейност като дават пресконференции, интервюта и се надлъгват и хвалят какви постижения са постигнати в Европейския съюз !
6
1
 
3
 
! Отговори
баш мазник преди 6 години
До Анонимен 2Не само на него!
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ
4
1
 
1
 
! Отговори
Qomed преди 6 години
Kvi sa tea neandertalski bg it experti, ta bg darjaven e-admin e tolko tromav kato v kamennata era, ve Calfinne...?! Koito i bg kmetski ili policeiski sait otvorish...o, starobulgarski tradicii....de Crum, de?!.... :-(
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щях да употребя за този "красавец" една нецензурирана дума ама не е за пред хора. Така като му чета умоизлиянията направо си е за село да си пасе козите? Кой ще ти даде това за което се напъваш? Кой е този луд дето ще си развали рахатлъка и печалбите да ти създава нещо си в обрулена коч.инка? Та нали през тезе 28 години една игла не са ти дали с изключение на едни дребен парички да си валяте асвалтец. Които парички половината и повече се крадът! Ей що ли не бях по "умен" че да не се ядосвам?
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калфин, ти може да не помниш как се мазнеше на д -р Петър Дертлиев, но аз помня.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с туй европреседателство дайте някоя интересна новина не ни интересува кой какво е казал интересува ни кой какво е свършил.