Чешкият президент твърд: 90% от ромите не работят

При комунизма тези хора били карани да се трудят
8 окт 2018 10:45, Елка Василева
68
Чешкият президент твърд: 90% от ромите не работят
Снимка: архив, Reuters

Чешкият президент Милош Земан отказа да се разграничи от твърдението си, че 90 процента от ромите в Чехия не работят, предаде Ройтерс.

Противопоставянето на Земан с ромското малцинство започна преди две седмици, когато президентът заяви, че въпреки неприязънта си към бившия комунистически режим той поне е карал ромите да работят, припомня агенцията.

Думите на Земан провокираха критика, включително и от роми, които качиха в социалните мрежи стотици снимки как работят и призоваха президента да се извини. Той отказа и изтъкна, че снимките са на тази една десета част от ромите, които наистина работят.

"Заявих ясно, че оценявам десетте процента роми, които работят", посочи Земан в отговор на въпрос на зрител ром по време на интервю, излъчвано на живо в чешки уебсайт вчера.

"Не забравяйте, ако искате да сте солидарен с етническата си група, тези 90 процента, които не работят, защото те освен всичко друго влияят и на децата си", каза президентът.

Твърдението на Земан не е подкрепено със статистика. Чешката неправителствена организация "Ромеа" определи изказванията му като обидни, а Европейският център за правата на ромите в Будапеща ги нарече расистки.

Според годишния доклад за ромите, одобрен от чешкото правителство през август, в края на 2017 г. броят на живеещите в Чехия роми е 240 000 души, като половината от тези хора са считани за "социално изключени".

Терминът се използва за хора, живеещи на места, където е трудно да си намериш работа, които често също така имат и сериозни дългове.

В доклада се посочва, че ромското население се сблъсква със силни пречки в социалния живот, най-вече заради предразсъдъците, които не позволяват на ромите да си намерят работа или подходящо жилище.

Според друг доклад към края на август общият брой на безработните в Чехия е 230 000 души.

Милош Земан не е първият чешки политик, който засяга темата за безработицата сред ромите. На сегашния премиер Андрей Бабиш му се наложи да се извини за свои думи, казани през 2016 г., когато беше още министър на финансите, че чешки роми били изпратени в концентрационен лагер през Втората световна война, защото отказали да работят.

В Европа сега живеят около 11 милиона роми, по-голямата част от които в Румъния, България, Унгария и Испания, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
1
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Идва римлянин в чешко бюро за безработни, служителя го вижда, но продължава да играе на компютъра. Дежо му казва: "искам да работя, много съм работлив, мъжне ми дават работа."Служителя стопира играта: "аха, това е много интересно, я чакайте, тук имам едно място, ген. директор на ЧЕЗ." Ром: 'съ майтапиш не дилино! Служител: ами да ама вие пръв започнахте с майтапа...
43
3
 
1
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Miloš Zeman не го обичам особено, но за рефюджитата и римляните си е прав. При положение, че Чехия е сса. 10,7-11 милиона от което сса. 35-45% в производителна възраст и в периода октомври 2017 до октомври 2018 безработицата е от 2,4 до 3,1% излиза, че повече от 70-80% от безработните в Чехия са от етноса. Е какво повече да коментирам, в следващия пост ще напиша чешки виц за римлянин дето търси работа.
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един проблем не може да бъде решен докато не се признае и приеме съществуването му. В Европа имат интерес от задълбочаване на ромския проблем, понеже той съществува САМО В ИЗТОЧНА ЕВРОПА! И при това оказва силно негативно влияние на развитието и, поради което я държи в зависима и подчинена позиция. Европейците ни рекетират по този начин. Трябваше да има референдуми за влизането ни в ЕС и НАТО.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа целенасочено изключи ромите от социалния и обществения живот в Източна Европа - за да унищожи конкурентните производства унищожи работните места на ромите. И направи това унищожавайки консервната, селскостопанската и леката промишленост в тези региони. Сега същите тези европейци използват ситуацията за да притискат несъгласните с тях политици, като Земан и Урбан, например. Европа значи ЛИЦЕМЕРИЕ, НЕХУМАННОСТ, КОРУПЦИЯ РЕКЕТ, и ВСИЧКО ЗЛО, СЪЩЕСТВУВАЩО ПО СВЕТА.
40
2
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Не е съвсем ясно тази на снимката за работеща ли трябва се счита или за неработеща. Ако приемем, че работи, тогава безработни роми няма.
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я политиците свисше да решат кардинално въпроса с ромите,като им създадат държава до Индия или на някой безлюден остров.Така те ще са по щастливи,ще се самоуправляват.Добре ще е на острова да има полезни изкопаеми като желязо и особено бакър(мед).
38
3
 
22
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
На чешкият президент да му се връчи нобелова награда за политическа прозорливост и заинтересованост, ромите да се интегрират,изучат и работят,което ще подобри техният живот и манталитет!
37
2
 
5
 
! Отговори
Хихата преди 5 години
До АнонименАбе вие, дето цъкате минуси, от сарказъм не разбирате ли? :))))
36
5
 
45
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Не само обикновените хора, а и все повече държавници в ЕС почват да казват истината на глас - Милош Земан, Виктор Орбан... Дано стават все повече и повече, вкл. и в България!
35
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката е показателна колко "работят'' от този етнос.На всички ни писна от музиката и кючеците им да ги натрапват постоянно и навсякъде.
34
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учението и труда възпитават и изграждат навици.Тези не учат и не се трудят затова и са изостанали.Вината си е изцяло тяхна.
33
2
 
44
 
! Отговори
мак преди 5 години
Колко от въпросните са грамотни, колко имат професия? Много са чувствителни, когато ги критикуват, но себе си не виждат.
32
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този етнос в цяла Европа трябва да има еднакви документи независимо в коя държава от континента са родени защото са номади.Не могат да бъдат пришивани към който и да е европейски народ и да ги наричат българи,унгарци,румънци,сърби и подобни.Днес по БТВ коментират "словашка" банда експолоатирала хора като роби а като им дадоха снимките се оказаха НЕ словаци, а от етноса.И докато медиите продължат да лъжат този етнос никога нямада се интегрира никъде и винаги ще бъде обект на отхвърляне.
31
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не 90%, а 99,99%.
30
5
 
44
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
С казване не се променят нещата.Като е твърд, да изгони слугите на Сорос, както направи Путин !Ей на това се казва твърд !!
29
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я,па тоя ! Чехия е силна и просперираща - икономика,търговия ,инфраструктура,култура и тн , па седнал да се жалва за някакви си 100 хил роми !Алооу , България е най-бедната,най-корумпираната , с население 4-5 милиона от които около 2 мил братчедчета - па си траеме . да не мислиш,че работят ?Е,и българите сме най-простия народ .
28
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакво значение как се пишат по преброяванията. Над милион са.
27
2
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
АБСОЛЮТНО ПРАВ !!!! Казва на висок глас това , което биха казали всички европейски лидери , но не им стиска !!
26
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и *** НПОтата, Милош Земан казва истината.НПОтата имат за цел наричаните от тях роми да не се интегрират в никое общество защото в противен случай паразитиращи организации няма да съществуват,а те се хранят от това.
25
4
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е твърд а реалист! Няма за какво да се извинява! Тази раса е мързелива в корените си! 240 000 щом имат да се радват. България е най тежко пострадала по този въпрос. Не може още дълго политиците, продажните медии и всички тези извратени фондации на Сорос, да крият истината и да замазват реалността с интеграции, човешки права, демокрации и всичка тази либерална помия! Това е един гигантски проблем, и вече не само на България и Румъния. Заляха цяла Европа от кражби и просии