Европарламентът препоръча: Дайте на лекарите да изписват канабис

ЕС е похарчил ?40 млн. за изследване на медицинските свойства на марихуаната
14 фев 2019 11:00,
77
Европарламентът препоръча: Дайте на лекарите да изписват канабис
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент призова за по-широка употреба на канабис за медицински цели в нарочна резолюция, приета в Страсбург снощи.

В нея депутатите настояват на лекарите да бъде разрешено да го изписват на пациенти, а цената на медикаментите с канабис да се покрива от здравните каси.

Медицинският канабис се използва за облекчаване на болките на пациенти с окологични заболявания, както на някои симптоми на множествената склероза.

Според парламента има “убедителни или съществени доказателства, че канабисът и канабиноидите имат терапевтичен ефект” при лечение на хроничната болка при възрастни, действат като антиеметично средство при лечение на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия, и подобряват симптомите на мускулни спазми при множествена склероза.

Депутатите смятат, че научните изследвания показват ефективност и за подобряване на апетита на болни от СПИН, за облекчаване на някои симптоми на психоза, Синдрома на Турет, епилепсията и Алцхаймер, артрита, астмата, болестта на Крон и дори глаукомата.

Европарламентът прави разграничение между медицинската употреба на активното вещество в канабиса и пушенето му като наркотик, като се застъпва само за терапевтичното му приложение при строги законови правила.

Като посочват, че в европейските държави отношението към лечението с канабис се различава, евродепутатите настояват да се определят общи стандарти, а властите да въведат законови и финансови възможности за по-широката му употреба и изследване, както и да обучават лекарите и фармацевтите за лечебните свойства  на канабиса.

Евродепутатите настояват “Европейската комисия и държавите членки да правят повече изследвания и да стимулират иновациите по отношение на проекти, свързани с използването на канабис за медицински цели”.

Според евродепутатите легализирането на медицинския канабис ще ограничи черния пазар, ще гарантира качеството му и ще донесе допълнителни приходи в обществените бюджети.

Европейската комисия обаче смята, че няма компетенции да изработи общи стандарти или да легализира медицинския канабис, тъй като това е правомощие на властите в страните членки. Еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова заяви, че ЕС би могъл да контролира използването на медикаментите, ако те бъдат допуснати и да координира работата на фармацевтичните агенции в отделните страни при тяхното лицензиране.

Йоурова съобщи, че досега над 40 млн. евро по европейски проекти са отпуснати за изучаването на терапевтичните свойства на канабиса и неговите съставки, като проекти ще бъдат финансирани по програма “Хоризонт 2020” и през тази и следващата година.

Световната здравна организация препоръча през 2017 г. съставящото канабис съединение канабидиол (CBD) да не бъде третирано като наркотично вещество. Досега нито една европейска държава не е разрешила използването или отглеждането на канабис с медицински цели. Само един препарат за лечение на множествена склероза е лицензиран за употреба в 17 европейски държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
2
 
! Отговори
Господ преди 5 години
От утре ви спирам дъжда и ще пускам марихуана.
58
1
 
10
 
! Отговори
П. З. преди 5 години
Това, че никоя членка на европейския съюз не е разрешила отглеждането на медицински канабис е лъжа! Гърция е един от примерите.
57
2
 
1
 
! Отговори
Бай Ставри преди 5 години
Депутатите се пънат предизборно, но Комисията съвсем ясно им казва, че няма да стане
56
5
 
14
 
! Отговори
@57 преди 5 години
Това е защото у вас очевидно не са идвали полицаи. Като те вкарат в затвора за 2 саксии бурени и ще ти дойде акъла в главата. Ако нещо е престъпление, то е престъпление. И е въпрос на късмет, че съседите не са те изтропали. У наше село имаше многократни набези на полицаи, заради такива любители градинари. А когато си болен от нещо сериозно, не можеш да си позволиш риска да те разкарват по арести, т.е. не можеш да си позволиш да го гледаш. Можеш само да се надяваш на легализация.
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не знам за каква легализация става въпрос при положение че канабиса се отглежда супер лесно. Всеки може да си намери семки и да си посее. Даже сега има едни малки ниски сортове който цъфтят на третия месец. Хората масово си ги гледат по терасите в саксии.Това не някаква химия която е сложна за производтсво. Това си е най обикновен бурен Може да расте почти навсякъде, гледа се по лесно от тютюн. Който иска винаги намира начин. Държавата не може да спре това.
54
4
 
37
 
! Отговори
Декриминализация преди 5 години
Крайно време канабиса не да се легализира, а да се декриминализира и да се даде възможност на болните хора да се лекуват с него! Това растение лекува много болести! Това е една от причините тази билка да е забранена от политиците, защото пречи на фармацефтична мафия да прави бизнес с хапчета, които те убиват!ПРИРОДАТА НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!ПОЛИТИКАТА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата истерия срещу канабиса е част от т.нар. "война срещу дрогата" в САЩ. Които достигат до неподозирани идиотщини, за да подтиснат канабиса, вероятно в полза на държавно-контролирания кокаин. Но канабиса е изключително полезно растение, с научно доказани ползи. Стига се дотам, че в САЩ въпреки че канабиса е позволен в даден щат, наличието на следи от него в кръвта ти, може да те свали от списък за трансплантации. Пълна идиотщина. Та и България същото. В ЕС CBD-продуктите са позволени,у нас не
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е, че алкохола, от който само вреди и то големи, е легален... изостанала работа
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дори в Швейцария е разрешено да си отглеждаш по 2 растения на човек в къщи, без да е с медицинска цел, а тук даже и за болните не го разрешават, изостанало мислене, некомпетентност...
50
2
 
14
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
До АнонименСравняваш ДДТ и марихуана, само това ще кажа...."Като ги дрогират,тровят и съсипват живота,здравето,семейството и финансите им?"И това всичкото го правят, само като искат лекарите да изписват на болни хора, лечение с марихуана. Върви си сипи една ракия, изпуши един "ТуТун", и продължи да мразиш гадните "наркомани" дет се бодят с трева. П.С. много моля хора, които никога не са опитвали трева да не дават изключително обективните си мнения, няма смисъл.
49
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите ясно показват, че все още живеем в комунизъм с преобладаващо затъпяло население/ и то без да пушат коз/ . Тези които все още мислят тревата за равна на хероин и новичок , по добре да нямат достъп до интернет, и без това не го ползват по предназначение...
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Схемата е следната: да го има, да е достъпно , но да се контролира от фармацевтичната индустрия.Тя да прибира парите и да казва кое може и кое не. Тия евро съвети са само в интерес на голямата фармацевтична индустрия и нямат нищо общо с обикновения човек, който иска си свие едно масенце и да им тегли една майна на всички евро гъзета !
47
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТе и с ДДТ така са ръсели и са отричали вредата от него,докато не стават масови отравяния,смърт и недъгаво наследство!също изобретено от нацисти.
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kuklaговорят за лекарство кукло, като се разболееш от рак или епилепсия друга песен ще пропееш, ще предпочетеш растението пред химията, която те доубива
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До айде почна се!какво се е почнало?... във всички бели държави е легално като лекарство, не тикат в ареста ученици с по 1 фас, в германия ако те хване ченге на улицата да пушиш ти казва само да се скриеш...
44
10
 
4
 
! Отговори
kukla преди 5 години
В изт. ЕВропа и Русия масово се пие алкохол. В западната Европа масово се пуши марихуана и пият всякакви усмиряващи таблетки. Това е живота. А тъй като на запад напрежението расте, то ще го успокоят с марихуана.
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според евродепутатите легализирането на медицинския канабис ще ограничи черния пазар"... нали точно за това у нас е толкова криминализирана употребата му, наркомафията, фармацефтичната индустрия ще загубят много пари!
42
2
 
21
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
На мене пък правителството ми го продава и то напълно легално.
41
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете малко история. Тука никой не говори за някакви пубери да пушат по градинките. Знаете ли, че униформите на Третия Райх са правени от коноп? В България? В Кюстендил и Пазарджик са ги шили. Ми идете в коя да е аптека и ще ви дадат срещу косопад... кюспе от коноп. Като някой ви каже коноп и си представяте надрусани пубери? А аз си представям биодизел, дрехи, лекарства...
40
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако легализират тревата ушев няма да може да задържа ученици за по 1 цигара за статистиките и ще трябва да върши истинска работа освен това на банкянския *** са му спрели износа към близкия изток на каптагона и амфетите сега остава и тревата на родна почва...как ще се оправя?.това е нехуманно, това е неприемливо другари