Поканата на България за еврозоната виси на косъм, какви са причините?

ЕК откри проблеми в икономиката и социалните услуги
5 юни 2019 18:00,
119
Поканата на България за еврозоната виси на косъм, какви са причините?
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия препоръча на българското правителство да затегне още контрола върху банките и да предприеме специални мерки за плащане на данъци и акцизи върху горивата и върху труда.

Още по темата
Всяка пролет Еврокомисията съветва властите в 28-те еврочленки въз основа на анализи, които прави по линия на координация на икономическите политики, известна като Европейски семестър.

В публикувания днес доклад се посочва, че правителството трябва да заложи още на модернизиране на икономиката и на преодоляване на различията между регионите, както и да направи повече за интеграцията на ромите.

Месец преди очакваното решение на Европейската централна банка за допускане до чакалнята за еврото, докладът на Еврокомисията посочва, че макроикономическите дисбаланси в България остават, както и че финансовият сектор продължава да е уязвим заради високата задлъжнялост, необслужваните кредити за бизнеса.

Като проблемни се изтъкват бавните и скъпи процедури за обявяване на несъстоятелност, високата задлъжнялост и лошите кредити на банките, недовършеното приложение на мерките срещу прането на пари, борбата с корупцията, където се казва, че няма достатъчно стабилни резултати, както и автомобилното застраховане, където препоръчаната система “бонус-малус” не беше въведена.

Посочва се, че делът на сивата икономика в България е висок, както и недекларираният труд. Управлението на държавните компании се оценява като лошо. Еврокомисията не пропуска и недостига на инвестиции за изграждане на пътна инфраструктура, критикува скока на въглеродните емисии от автомобилния транспорт и съветва да се направи повече за пречистването на отпадните води и рециклирането на отпадъците, както и за чистотата на въздуха и енергийната ефективност. Правителството получава препоръка да вземе мерки срещу доплащането от пациентите, да подобри достъпа до здравеопазването и да реши кадровия въпрос в сектора.

Една от основните препоръки за следващата година е да се модернизира икономиката като се влагат повече обществени средства в научни изследвания, иновации, енергийна ефективност, умни системи за управление на транспорта, внедряване на нови начини за повишаване производителността на икономиката.

Според Европейската комисия правителството трябва да положи допълнителни усилия да образова особено младите и ромите на професионални умения, така че те да могат по-лесно да намират работа, което ще е средство и за намаляване на недостига на квалифицирани работници, спиращи идването на големи инвеститори.

В анализа се отбелязват недостатъчните инвестиции в образование, здравеопазване, както и голямата разлика в доходите и риска от бедност.

В същото време Комисията признава, че има подобряване на ликвидността и резервите на банките, реформата на пенсионните и застрахователни фондове и данъчната събираемост.

Брюксел реши да отвори наказателна процедура за прекомерен дефицит срещу Италия заради вътрешния й дълг, както и да предложи на страните членки да предупредят Унгария и Румъния, че се отклоняват значително от направените им препоръки и трябва да се корегират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Висим във всяко едно отношение несамо шенгенски.Тази политика е нарочно така сглобена ,за да си правяткаквото си искат.От Банкя казаха ,че сапрости,взеха си помощен талант за давърши краварски правилно всичко.Зашенген,кога се стигне.Той не е приори-тет,той е задължително неудобство.
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шенген едва ли ще видим скоро Западът ги е страх че при Шенген всички мигранти които са в Гърция спокойно ще минат през БГ, Румъния , Унгария и ще се окажат при тях Виж Гърция има голям полза да ни приемат че да се отърве от тях
93
5
 
22
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
С тази мизерна минимална заплата ако преминем в евро се връщаме в каменната ера моментално
92
3
 
27
 
! Отговори
Tiger преди 4 години
Тези от Брюксел явно са на твърди наркотици.Бойко каза, че доходите на българите растат и сме достигнали вече Западна Европа.Имаме работа, пари, ходим по няколко пъти на почивка в чужбина.Тези от Брюксел какви ги дрънкат, те не гледат ли Български новини?
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяли са,че пак се задейства схемата-КТБ но за друга банка.Видяли са,че застрахователните компании са кухи и всеки момент могат да фалират,и да оставят клиентите си с невалидни застраховки.Не им трябва втора Гърция и Италия в които да наливат пари за да не се разпадне еврозоната.Ето,че за 8 самолетчета едвам събраха пари .За еврозоната трябват богати икономики,а не мизерници от гетото с външни тоалетни.ЕС гледа на БГ точно както ние гледаме на гетата с роми у нас.
90
4
 
15
 
! Отговори
fake news преди 4 години
От Европа лъжат. Бойко каза, че като построи магистрали и метро в България икономиката ще бумне. Е, аз на Бойко ли ще вярвам или на Европа??!
89
7
 
5
 
! Отговори
стига вече СП преди 4 години
ЕС е прекалено социалистически.Тъкмо се отървахме от социализма и пак започнаха на нов глас.Всеки народ си има своя историческа съдба и българина знае че: "който не работи - не трябва да яде!" Толкова е просто!
88
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз лично предпочитам да влезем в Шенген, пред това да зависнем в чакалнята на еврозоната в следващите 50 години. Би трябвало ние да поставяме условията. Или еврозоната и Шенген заедно, или ще си стоим извън тях и така. Както винаги, не си знаем цената. (и малко ме касае сухопътния шенген - нека си го пазят заради разните транзитиращи, но въздушния шенген е задължителен и просто е обида към нас да ни държат извън него!)
87
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи Евро-зоната в прав текст:България губи фискалния и монетарният си суверенитет.1. Българската Централна Банка отива на кино.2. Европейската Централна Банка вече ще управлява монетарната и фискалната ни политика.Сигурно затова са се борили нашите предци за свободана България. Да предаваме с наведена глава суверенитета си на външни сили!
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, бонус-малус е проблемът на българската икономика. Ти да видиш! Не е че банките се крепят на магия, не е че големи застрахователи фалират за 1 ден и никой не го и забелязва преди да е станало твърде късно, не е че няма квалифицирана работна ръка, защото всички избягаха, не е застарялото население, не е липсата на промишленост от какъвто и да е вид (освен оръжеен), не е липсата на медийна свобода. Абе нищо от това не е. Големият проблем е, че гражданската следва хората, а не колите. УжасТ.
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата на Пеевски никога няма да бъде член на еврозоната.
84
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Еврозоната ще ни приемат точно толкова, колкото и в Шенген. Не се заблуждавайте.
83
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се краде..До дупка.Няма социални програми,безплатна медицина,нищо.Кой ще иска на богата софра просяци?Айде у ***!
82
2
 
27
 
! Отговори
BGN преди 4 години
Хъм тия к'ви ги дрънкат... Кралят Слънце що друго ни разправя. Имаме пари, всичко е супер , на почивки сме и не гласуваме
81
7
 
30
 
! Отговори
V преди 4 години
И ся ко ни казват хората ? Докато не вкарате в затвора борисов ,горанов и цацаров нито в евро зоната ще влезете нито в шенген . Освен това МРЗ то 1000 лв за да няма кражби от труд . А герб викат няма да го направим щото наще чорбаджии ще фалират вместо да фалира народа ;)
80
1
 
21
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До ДрагоКакво е направил за 10 години
79
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След още 30 години когато стандартът у нас се повиши значително и се напълним с чужденци както на запад , нашите роми ще ни се струват цвете Както сега в Англия например си харесват техните пакистанци и индийци и не искат нас източноевропейците
78
5
 
5
 
! Отговори
Rock of ages, до 80 преди 4 години
Прав сте относно кражбите, но някак си не виждам как бих изтърпял две кифли пред входа (добре, че не е моя блок) да тъпеят под звуците на маанета в 14:30 ч., а са единствените интегрирани в квартала...... Няма кой да налага глоби и да следи за спазването на обществения ред.... Бях в Холандия предната седмица и пред интегрирания терорист от ИДИЛ, който видях там да се разхожда високомерно всякаш всички с му длъжни, че има брада... нашите роми са цветя! Няма как да се интегрират..
77
12
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 76...Прав ти път за "запада" Но щом си тук значи и ти си "***" като нас! Нали така ни обиждаш? За твое сведение.На вън излязоха поклонниците чуждоезичници! Тук БЪЛГАРИТЕ ИСТИНСКИ ОСТАНАХМЕ! Тук и въздуха ни си е БЪЛГАРСКИ!-:) От реп ка!
76
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алооооо , елате на себе си Не ромите които крадат по някое парче желязо а българите които избираме на високи постове съсипаха страната ни