Хърватия с покана за Шенген до октомври

Юнкер впечатлен от готовността на Загреб за влизане в чакалнята на еврото
7 юни 2019 17:45, Йовка Димитрова
57
Хърватия с покана за Шенген до октомври
Андрей Пленкович и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Хърватия ще получи препоръка от Европейската комисия да влезе в Шенгенската зона за безвизово пътуване преди края на мандата й, който приключва на 31 октомври. Това обеща председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, който е на посещение в Загреб.

“По време да на мандата ни ще предложим на Съвета на министрите влизането на Хърватия в Шенгенското простраство. Загубихме вече доста време и се надявам те да реагират правилно”, заяви Юнкер.

Според хърватския премиер Андрей Пленкович Европейската комисия отчита положително напредъка на Хърватия.

“Уверени сме, че ще изпълним и последните елементи, така че Комисията да може да оцени позитивно готовността ни и да ни препоръча”, каза той на съвместна пресконференция с Юнкер в Загреб.

След като Комисията издаде препоръка, тя ще бъде разгледана от вътрешните министри на ЕС, а за положително решение е нужно единодушие от всички Шенгенски държави.

Председателят на Европейската комисия изказа задоволство и от готовността на Хърватия да се присъедини към валутно-обменния механизм ЕРМ II, известен още като чакалнята на еврото.

“Впечатлен съм от забележителния път на Хърватия - растеж от 2% годишно и бързо намаляване на публичната задлъжнялост. Смятам, че страната е на път скоро да се присъедини към Валутно-обменния механизъм”, заяви председателят на Еврокомисията. Юнкер направи уговорка, че Комисията няма правомощия по това решение, което може да бъде взето само от Европейската централна банка.

Хърватският премиер Пленкович беше по-умерен в очакванията, като заяви само, че страната изпълнява стратегията за влизане в еврото, но “това не е цел за утре, а за няколко години”.

Хърватия ще поеме председателството на Съвета на ЕС от Нова година. Премиерът Пленкович заяви, че интеграцията на Западните Балкани ще бъде един от водещите акценти на програмата, като Загреб планира да организира среща на върха на ЕС за Западните Балкани в Загреб през първата половина на 2020 г.

“Нямаме различия с премиера за развитието на региона. Трябва да се повтаря, повтаря, повтаря, че Западните Балкани трябва да запазят европейската си перспектива. Ако им я отнемем, ще станем свидетели на това, което сме виждали вече в региона”, коментира Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия предложи България и Румъния за влизане в Шенген през 2011 г. като изпълнили техническите критерии за членството. Оттогава решението е блокирано в Съвета заради липсата на единодушие между страните членки за приемането на двете нови държави. 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
ambros преди 2 години
Нас еврокомисията ни е препоръчала преди 8 г., но това не помага много, когато холандските наркомани са ни нарочили за изкупителни жертви на собствените им проблеми.
51
1
 
1
 
! Отговори
фен преди 2 години
Не може да бъде!
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми не ги управлява комунистът Борисов, затова.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърватия влезе в ЕС на 1.7.2013 т.е. 6.5 години след България но вече ни изпревари по всички възможни показатели. Докато българските политици се чудеха по какъв начин по-удобно да се одупят на вонящата бензоколонка всички ни изпревариха.
48
7
 
10
 
! Отговори
калинка с оставка преди 2 години
Не може в Шенген докато начело на държавата седи еднокнижник с криминално минало. Хората ни го обясниха много любезно, то тъпия български избирател пак не разбра и пусна грешна бюлетина на последните избори.
47
3
 
6
 
! Отговори
Н преди 2 години
Нали каза бг в шенген какво става с пенсия 133 лв кой ще вземе в шенген
46
4
 
10
 
! Отговори
чичо Пей преди 2 години
Хърватия ни изпревари не защото там няма мутри комунисти и други ,а най вече защото няма глупави Бугари1
45
4
 
10
 
! Отговори
ч преди 2 години
Ако усташите влязат в Шенген приди нас тиквата да си стяга багажа.Какъв срам за всички тикви!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това пращай бежанските вълни към тях!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СофетоЕ много гот, коментар на място
42
3
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
хърватите влязоха в ЕС след нас а ще успеят по рано и по бързо в много отношения от нас да станат европейци
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко, нали уж ти беше неформалния лидер на Балканите? Какво стана сега?!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете снимката към статията, разгледайте я внимателно. Ако не можете да усетите антропологичната разлика значи си заслужавате питеците, които ви грабят и мачкат.
39
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният шамар за мутрите управляващи България.
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Тикволандия кога? Уж трябваше само да се боядиса един дувар и готово, ама това беше преди 3-4г.
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СДСарите пак изпълзяха от канализацията
36
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 Така е хърватите почти нямат мутри и русофили-комунисти в парламента и правителството. - Ти откъде знаеш какво има в Хърватия, гащник полуграмотен. Добре че беше Тодор Живков да ви научи на четмо и писмо, та да дращите глупостите си по форумите
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се изреже мутрокомунистическия тумор на ГЕРБ/БСП/ДПС ще сме в калното дъно. Сами си го правим.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е кой ги избира комунистите , те не падат от луната , ама като се заинатил нашенеца да не са БСП а ГЕРБ, та те нали едни и същи, ами изберете кадърни хора
33
6
 
3
 
! Отговори
отСидниАaвстралияя преди 2 години
То има само една сграда да се измаже и всичко останало отговаря за влизане на БГ в Шенгеня. Сградата трябва бяла мазилка на 5 етажа е и пътя да се почисти. По новините показаха и сградата.