Югоизточна Европа губи битката с изтичането на мозъци

България, Румъния, Хърватия не успяват да задържат младите и образованите
Обновена: 25 юли 2019 18:15 | 25 юли 2019 18:15, Йордан Бързаков
92
Югоизточна Европа губи битката с изтичането на мозъци
Снимка: Reuters

Според официалните данни 700 000 българи имат нов дом в други страни от Европейския съюз. Положението е сходно в Румъния и Хърватия и в по-голямата част от страните от Югоизчточна Европа. Тази част на стария континент губи борбата срещу изтичането на мозъци. Тази констатация прави германското издание "Фокус" в специално изследване на демографските тенденции през последните години.

"Икономиката започна да губи договори и нови споразумения, защото има остър недостиг на работници", е коментирал пред германците българският министър на икономиката Емил Караниколов, допълва Агенция "Фокус".

Още по темата

"Ние сме една изчезваща нация", пък е тъжната констатация на ръководителя на румънска хедънтинг компания Мариян Хангану. Той отчита все повече миграция от бедните към богатите страни в ЕС и обобщава, че резултатът от този феномен е, че много мултинационални компании са решили да не инвестират в Румъния, защото просто не могат да наемат достатъчно персонал.

Много хора от Югоизточна Европа са привлечени от страни като Германия, Италия и Испания. Заплатите в родината им се увеличават, но твърде бавно. Предприемачите, експертите и политиците от Будапеща до Атина са притеснени. Напускат младите, добре образовани хора, които са привлекателни за пазара на труда. Във всеки отрасъл на икономиката липсват специалисти.

Негативните данни не подминават дори и някои от страните с традиционно по-напреднали икономики и малко по-висок стандарт на живот.

Според проучване на Националната банка на Хърватия само в Загреб от 2013 до 2016 г. общо 230 000 граждани са емигрирали в други страни от ЕС. Това прави 2% от населението годишно. Според изчисленията най-малко 400 000 предимно млади хора са обърнали гръб на Гърция от началото на тежката финансова криза през 2010 г.

Дори в Унгария, която преди това се смяташе за една от най-развитите страни в региона, след глобалната криза през 2008 г., започва вълна от емиграция, която се увеличава драматично след 2010 г., отбеляза в проучване социологът от Будапеща Агнес Харс.

Само между 2010 и 2017 г. повече от 200 000 унгарци на възраст между 20 и 65 години са напуснали страната. От 2010 г. националистическият политик Виктор Орбан е министър-председател на Унгария, подчертават от германското издание.

Най-драматична е ситуацията в здравеопазването във всички страни от Югоизточна Европа. Липсата на лекари и медицински сестри от година на година става все по-притеснителна.

"Исках да придобия опит на международно ниво и решението да отида в Германия беше лесно", казва Кристина Миху, родена в Трансилвания, но практикуваща своята специалност - доктор по вътрешни болести, на Запад. Тя живее във Нюрнберг от шест години и не мисли да се връща. Обяснява, че не само по-високите доходи, а и ширещата се корупция в здравеопазването в Румъния, са я подтикнали да се премести.

В същото време в унгарския град Солнок, отделението за инфекциозни болести трябваше временно да бъде затворено, а и Окръжната болница в града на румънската делта на Дунав Тулча няма анестезиолози.

Румънските предприемачи дори се опитват да привлекат персонал от Далечния изток. Тази година правителството е ангажирало контингент от 20 000 работници извън ЕС. От гледна точка на Хангану, контингентът е просто „капка в морето". Най-малко 300 000 работници са напуснали Румъния.

В България също работят чуждестранни работници, макар и не от далечния изток, както в Румъния: сервитьори и камериерки също идват от Украйна, Беларус и Молдова в курорти на Черно море.

Изглежда, че западната политика подхранва емиграцията: в горчиво бедното Косово германският министър на здравеопазването Йенс Шпен наскоро посети училище, в което медицинският персонал от държавата се обучава за работа в Германия. Съществуващото като водещо гимназиално училище в Косово се намира в Призрен и се счита за средство за емиграция. До 30 завършили гимназията годишно получават предложение за договор за продължаване на обучение в Германия. Едва ли някой от тях се връща след това в родината си.

Драмата на Югоизточна Европа обаче е добре дошла за развитите държави.

Хърбърт Брюкър от Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, Германия, разказва, че в различни сектори като строителството, поддръжката и хранително-вкусовата промишленост, без тези имигранти ще да има сериозни проблеми, защото германците не кандидатстват за такива позиции.

"Те обикновено са млади, равнището на заетостта им е почти сравнимо с това на германците", обобщава изследователят.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Хора, които не се чувстват на мястото си , значи напускат родината си и заминават там където се чувстват на мястото си и без напрежение и негативи започват работа, каквато е по ТЕХЕН СТИЛ .Има различни хора , с различни манталитети ...
71
1
 
3
 
! Отговори
Всичко изтече... преди 2 години
Мозъците изтекоха много отдавна . После изтекоха професионалистите... после вишисти... бачкатори... нискоквалифицирани работници... изтекоха и тия дето им се живее на социални помощи ... НИЩО не остана за "изтичане" вече .
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да българската реалност е трудна. Но не мога да съм на страната на бежанците отказали се от род и родина и отказали се от България. Реалността е такава именно благодарение на тях. За тези в тук все още предстои да се преборят за бъдещето.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЦиникСнощи се върнах от екскурзия в Европа, нагледах се прегръщаши се и целуващи се мъже, на теб сигурно ти харесва защото си един от тях, стой си там и си се интегрирай в джендърски..те общества...
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЦиникСнощи се върнах от екскурзия в Европа, нагледах се прегръщаши се и целуващи се мъже, на теб сигурно ти харесва защото си един от тях, стой си там и си се интегрирай в джендърски..те общества...
67
0
 
13
 
! Отговори
IT преди 2 години
Нормално е, тия на жълтите павета го направиха нормално или по-скоро направиха всичко ненормално.Като it взимам прилична заплата, подържам добър стандарт на живот но този стандарт е докато не изляза от офиса или от нас.Корупция, лъжи и убиства нон-стопне мислех да ходя никъде но положението става все по-зле в БГсега чакам дете и честно казано немога да си представя да го отглеждам в България.Ще бягаме и ниеБраво господа н.представителиоще 1 бг семейство изгонено от България
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мозъци не изтичат вече - последното изречение го казва ясно:"Хърбърт Брюкър от Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, Германия, разказва, че в различни сектори като строителството, поддръжката и хранително-вкусовата промишленост, без тези имигранти ще да има сериозни проблеми, защото германците не кандидатстват за такива позиции." - да се чете бачкатори им трябват
65
4
 
5
 
! Отговори
Фотев преди 2 години
Та вие защо мислите че ни вкараха в ЕС нима българите да благоденстват ? Да но НЕ както казваше бай Петко Бочаров.Там сме да им слугуват нискоквалифицираните да им работят по строежите а другите да им чистят домовете и дебелите задници.Също така обират висококвалифицираните ни специалисти като ги залъгват с по добро заплащане.Великия полицай Никола Гешев е казал на нашите комунисти преди да си тръгне -обрах ви кадърните кадри и ви оставям кундурджиите да видите как се управлява страна с тях !!
64
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Заплатите са си наред, това което отблъсква е ниското качество на живот, следствие на повсеместната корупция, особено в правната система. Гадните съдии ocиpaт България.
63
2
 
15
 
! Отговори
axaxax преди 2 години
Нормално Европа е на 5 скорости. Толкова ми е ниска заплатата от реалната, че я вдигам с 20 - 30 % всеки път, като кандидатствам на нова работа през 8 - 9 месеца. Ако чакам някой да ми я вдигне в фирмата ще минат 3-4 години, защото макс я вдигат с по 5-10%.Работодателите само губят, защото са прости. Създават добри кадри и ги изпускат след година, защото са дребнави, алчни и много прости. Най-много мислят за 1-2 месеца напред в бъдещето, без ясна перспектива и плануване. Така че терминал 2
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултат: Големите градове в Германия стават като една балкано-ориенталска колония. Немските деца в детските градини и основните училища вече са малцинство.
61
2
 
9
 
! Отговори
нечел статията преди 2 години
на боката отдавна му изтече мозъка
60
4
 
1
 
! Отговори
Циник преди 2 години
На коментара ми - 20 сте сложили 12 минуса... А на коментара ми 29 (КОЙТО ВСЪЩНОСТ Е СЪЩИЯ КАТО 20) сте сложили 28 лайка... Значи коментар 20 е верен!:-)
59
3
 
3
 
! Отговори
анон преди 2 години
то па едно образование - фми селянчета. на западна европа и щатите ни им трябват нашенчетата за нищо, но като ги "вземе" формално на някоя синекурна длъжност, печели мача" за високотехнологичните проекти служебно. които високотехнологични проекти превръща в работни места за собствените си олигофренчета и така прави стандарт.
58
3
 
4
 
! Отговори
силата е в теб преди 2 години
Остани в колонията, не им разваляй рахата.
57
7
 
17
 
! Отговори
привет от Германия преди 2 години
Ами с трици маймуни не се ловят ! Аз за 2000 лв. тоалетни не искам да чистя в България ,а вие искате за тези пари да задържите хора с образование ?! Хората ,че бягат е ясно ,но не мога да ръзбера къде отиват ,в русия ли или в западна Европа и САЩ ?!
56
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна мотива за емиграция от България не е само финансов, а е най- вече беззаконието, корупцията, шуробаджанащината.Но в страната на тиквите е така и скоро няма да се промени.
55
15
 
22
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Бъдещето на западна(ла) Европа не е завидно и никакъв висок стандарт и високо БВП няма да и помогнат - арабизация, африканизация, ислямизация, джендеризация, топенето на ледовете ще потопи всички ниски крайбрежия под вода там, ще се редуват наводнения със суши - има предостатъчно пророчества от пророци от целия свят от средновековието до днес за това какво го чака атлантическия свят! Кармата му вече е презряла и разплатата е на прага на вратата му!
54
2
 
5
 
! Отговори
до До Анонимен38 преди 2 години
г-не , не живея в квартира , в собствено жилище съм .
53
23
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След няколко години в Лондон реших да се завърна! Не съжалявам и подканвам всички образовани българи да се приберат и заедно да направим България по-добро място за живеене. Тревата не е по-зелена от другата страна!