Brexit със сигурност ще има, но драмите тепърва предстоят

Огромната електорална маса на желаещите страната да остане в ЕК остана без политическо водачество
18 дек 2019 19:35, Елка Василева
25
Brexit със сигурност ще има, но драмите тепърва предстоят
Снимка: архив, Reuters

Повече от убедителната победа на британските консерватори начело с Борис Джонсън на току-що отминалите парламентарни избори слага точка над най-турбулентния период в британската следвоенна политическа история. Да, Brexit ще има, нов референдум няма да има, страстите, разтърсващи страната три години и половина най-после трябва да утихнат, поне засега, защото стана ясно, че мнозинството британци недолюбват Европа и сякаш са доволни, че Ламанша го има.

И въпреки това тази прогноза може да се окаже само временно затишие по много причини

Първо, за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз. Това, че Великобритания на 31 януари догодина ще напусне Евросъюза, е само началото на нов етап в отношенията й с него. Ясно е, че нито Лондон, нито Брюксел скъсват тези отношения, защото ЕС си остава най-големият търговски и икономически партньор на кралството и това едва ли може да се промени въпреки изолационистическите помисли на най-ревностните брекзитъри в британския политически елит.

Предстои едногодишен преходен период, през който с нови преговори трябва да се сключи не само търговско споразумение, но и да се избистрят цялостните бъдещи връзки между Острова и Континента - в сферата на политиката, сигурността, човешките контакти, екологията, имиграцията, туризма и пр. Оптимизмът на Джонсън, че търговското споразумение може да стане факт още през преходната година, изглежда твърде пресилен.

Всъщност, мнозина наблюдатели обръщат внимание, че именно убедителната победа на Джонсън, който вече има твърдо мнозинство зад гърба си както в парламента, така и в обществото, ще даде възможност да се разбере дали зад бомбастичните му лозунги за твърд Brexit не се крие един по-умерен и внимателен подход със запазване на близки отношения с ЕС или обратното, той ще тръгне към още по-категорично скъсване с Европа във всички сфери.

Ясно е, че ако Джонсън тръгне по първия път, уреждането на бъдещите отношения ще стане по-лесно, по-бързо и с повече взаимна изгода, ще се запазят повече връзки и разводът ще бъде по-безболезнен. Това недвусмислено посочи и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като каза, че Brexit не е край на нещо, а ново начало на "безпрецедентно партньорство", в което са напълно възможни едни великолепни отношения с Лондон, макар и вече той да бъде третиран като трета страна.

Ако обаче Джонсън и новото консервативно правителство тръгнат към тотален отказ от основните принципи на ЕС, то преговорите не само ще се усложнят, но може да продължат години, и дори да се стигне до наистина твърд Brexit и бъдещи отношения без рамка и без правила, което ще навреди и на двете страни, но най-вече на самата Великобритания.

Второ, сагата около Brexit може и да е приключила, но тя промени Обединеното кралство може би завинаги

Brexit внесе дълбок ценностен разкол в британското общество, какъвто то не познава от много десетилетия, най-малкото от началото на 20-и век насам. Този разкол засяга самото разбиране за националния интерес на Обединеното кралство: дали то да залага за бъдещия си просперитет на величието и наследството на имперското си минало или на търсене на едно достойно място в обединена Европа.

Още по темата
Този разлом не разделя социалните слоеве един от друг, а преминава през самите тях - през хората на наемния труд, през т. нар. средна класа, през средите на едрия бизнес, през политическите партии. Той изостри тлеещите и управляеми до момента вътрешни национални противоречия.

През изминалата година видяхме многохилядни масови демонстрации за и против Brexit, в които рамо до рамо по улиците и площадите дефилираха хора с най-различни политически убеждения и с непозната в британската история политическа настървеност срещу противоположната страна. И трите традиционни политически партии изживяват дълбоки идеологически и структурни вътрешни проблеми.

Категоричната победа на консерваторите начело с Борис Джонсън изтика начело на преден план в партията привържениците на Brexit. Те успяха да намерят по-примамливи аргументи - лъжливи или не - в полза на своята антиевропейска теза или просто се възползваха от умората на електората от парламентарните драми, разиграли се през тази година. Проевропейското крило на консерваторите обаче едва ли ще се предаде така лесно.

Бунтът на антибрекзитърите в партията по време на драматичната сага около споразумението с ЕС породи такива вътрешни напрежения, които не може дълго време да бъдат туширани. Сред тези хора има авторитетни и влиятелни консерватори, които очевидно разбират, че имат много повече общи неща с проевропейската центристка партия Либерални демократи и дори с доста видни личности от традиционния си противник - Лейбъристката партия, която е на другия политически полюс, отколкото с хора като Борис Джонсън и Найджъл Фараж.

Някои от тях дори намериха сили да скъсат с традиционното си политическо гнездо, но на този етап не намериха достатъчно подкрепа. В британската политическа система, обаче, е задействана непозната досега динамика, чието развитие е непредсказуемо.

Лейбъристите претърпяха най-тежкото си изборно поражение от 85 години

Проблемът им едва ли ще се разреши с обещаната оставка на противоречивия им политически лидер Джереми Корбин. Партията така и не успя да формулира ясна политическа позиция по ключовия на този етап национален проблем - връзките с ЕС, и бе наказана. Освен това Корбин я тласна към твърде архаични леви позиции, които не отчитат дълбоките промени в британската социална структура и в британското общество като цяло. Електоратът й е дълбоко разединен. Много традиционни лейбъристки избиратели не скриха, че този път са гласували тактически за консерваторите с аргумента за "по-малкото зло".

Корбин прояви и неадекватен политически инат в сложните дни, когато голямата политическа трансформация бе съвсем реална възможност. Той не можа да загърби своето его и да се оттегли, за да се създаде широко представително правителство, което да прегради пътя на брекзитърите към властта и да поведе страната по нов път, когато това бе възможно в рамките на предишния парламентарен състав.

Либералните демократи бяха единствената реална политическа сила, която последователно отстояваше проевропейската позиция за оставане в ЕС. Те обаче не успяха да намерят пътя към обединение на сходно мислещите политици от различни партии в този преломен за Великобритания исторически момент. Предизборната им кампания бе лишена от убедителност и патос, който да вдъхнови проевропейския електорат. Дори лидерката на партията Джо Суинсън загуби депутатското си място.

Така огромната електорална маса на желаещите страната да остане в Европейския съюз (която според мнозина анализатори е дори по-голяма от другия лагер) остана без политическо водачество. Защото декемврийските парламентарни избори бяха де факто втори референдум за членството в ЕС.

Трето, изминалата година болезнено нагледно разкри вкоренените недъзи на изпитаната през вековете британска политическа система. Тя се оказа неадекватна за реалностите в страната и за национален проблем от съдбоносно значение. Нещо повече, национализмът, разпален от яростния антиевропеизъм на брекзитърите, изправя Обединеното кралство пред реална заплаха от разпад.

Изборите изведоха като безапелационно доминираща сила в Шотландия местната Шотландска национална партия (ШНП), която спечели 48 от общо 59 депутатски места от Шотландия. Тя вече става и трета политическа сила в общобритански мащаб и все по-настойчиво поставя въпроса за втори референдум за независимост.

Не е ясно колко дълго Джонсън ще може да отбива натиска за нов референдум, ако не иска торите да изчезнат от политическата карта в Шотландия. И ако един ден шотландците се окажат извън Обединеното кралство и в ЕС, което е доста вероятно, а дори и само заради заплахата това да стане реалност, англичаните може и да размислят отново дали и тяхното място не е там.

Декемврийските избори показаха, че същата перспектива става все по-реална и в Северна Ирландия. За първи път там привържениците на обединена Ирландия спечелиха повече депутатски места от онези в провинцията, които искат да останат под властта на британската корона.

"Вървим към "вот за границата". Не мога да посоча конкретна дата, но трябва да започнем да се подготвяме още отсега, - каза лидерът на прорепубликанската партия Шин Фейн, Мери-Лу Макдоналд. - Трябва да се организира структурна дискусия за нова Ирландия и конституционни промени."

Интересно наблюдение направи един от бившите лидери на ирландските юнионисти - привърженици на съюза с Великобритания, Майк Несбит. Голяма ирония е, че десетилетия наред юнионистите се бояха от ирландските националисти и смятаха, че те са голямата заплаха, а всъщност голямата заплаха се оказа английският национализъм, каза той.

Именно английският национализъм, раздухван от брекзитърите, стана знаме на мнозинството, което гласува за извеждането на Обединеното кралство от Евросъюза. Мнозинството шотландци и северноирландци обаче смятат, че това е за сметка на техните интереси.

"Борис Джонсън може да има мандат да извади Англия от ЕС, но категорично няма мандат да извади Шотландия от блока. Шотландия трябва да има право да избор за собственото си бъдеще", каза лидерката на ШНП Никола Стърджън, която се очертава като една от изгряващите звезди на британската политическа арена. Това, което тя каза, важи в пълна степен и за Северна Ирландия.

Солидното мнозинство, което консерваторите на Джонсън получиха в парламента, ще е достатъчно Brexit да бъде осъществен, но тепърва предстои да се види дали заскърцалите механизми на британската демокрация и на нейните уникални институции могат да се справят с натрупаното огромно вътрешно напрежение в британското общество. Това, което се случи през изминалата бурна и драматична година на Острова, дава слаби гаранции за успех.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пише до кога, а коментира брексит...Еееееех, не е лесно да си тиква.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?Докога неграмотни като тебе ще дават мнение за световни теми?
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсъноглу не управлява сам и не взема решения еднолично. Британия вече не е империя(...и никога повече няма да бъде).
18
15
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
някой се опитва да надскочи сянката си но сякаш това е начина да си голям и постигаш големи неща за разлика от нас които се крием винаги в нечия сянка и скътаваме зависещи от по големите
17
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А В БЪЛГАРИЯ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОЯТ ТРАГЕДИИТЕ
16
13
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Съвсем скоро ще видим дали Борис е мъж.
15
3
 
15
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
До Сър Джон - "близки отношения със САЩ" - да - ама бизнеса е с Европа! Това им е проблема. Те иначе може да имат 'близки отношения' и със Занзибар - ама полза (за тях) няма.
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бягат, защото не е хубаво в ЕС.Русия така избяга от Съветския съюз.
13
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Англия. Долу Великобритания.
12
17
 
4
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 4 години
*** си мисли, че ЕС му пречи, и ако напусне съюза ще задмине германия. *** също си мисли, че ако Германия остане сама, марката ще бъде 2 ст, ех ***
11
14
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Баронеса Юрсула беше Военен Министър с единствена мися да затрие Немската Армия, което тя изпълни успешно, така че ще им е трудно да разходят танкове в Лондон.
10
20
 
5
 
! Отговори
Ама верно ли преди 4 години
Преди години имаше кандидати за напускане на СССР,но им пратиха танкове,че и бой ядоха.Освен да чакаме Немски танкове из Лондон и бити Ингилизи от СС дивизии ....
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако 80та година "Работническо дело" публикуваше подобна дописка, автора и щеше цял живот да *** камъни поради некадърност да прави друго. Сега партийното Ройтерс е паднало до нивото на вестник "Септемврийче".
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много бавно схващат тези от Ройтерс, Дойчевеле и подобните партийни медии, че ЕССР го харесват само поне леко извъртените му граждани. Неизвратените се чудим как да се изнесем с *** газ.
7
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Циркът тепърва предстои. Обединеното кралство скоро ще е история. Както имаше един лаф - "който се цепи от колектива..."
6
15
 
7
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Единствената драма ще е за Комунистите в Брюксел, на които не им остава много!
5
14
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
"председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, каза, че Brexit не е край на нещо, а ново начало на "безпрецедентно партньорство", в което са напълно възможни едни великолепни отношения с Лондон, макар и вече той да бъде третиран като трета страна."Може и други страни от 'съюза' да решат че е по добре да имат "великолепни отношения" със ЕС, ама да не плащат към него вноски и да се подчиняват на някакви чиновници в Брюксел? А?
4
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само навлеците - разни "англичани" от пакистано-ирано-африкански произход не щат да излизат от Еуропата, включително българо-румънските отр..ки от съответния глобално-печално-прословут етнос. За разлика от германците, англичаните се усетиха, макар и с огромно закъснение, но все пак на нашто швед нещо взе да ме отеснява там, затова и се прибира в родната Германия.Да стискаме палци за Германията, белким ги "интергригва" със социала и малко да ни олекне откъм кражбите и клането по селата!
3
18
 
20
 
! Отговори
Сър Джон преди 4 години
Англичаните винаги са имали по-близки отношения със САЩ отколкото с Европа.С американците ги свързва общия език и култура а с Европейците-историческа омраза към Франция ,омраза към германците ,религиозна омраза към италианците и Ватикана Влязоха в Съюза заради тайни мераци да управляват от носталгия към Имперското си минало , но бързо се усетиха че Германия и Франция са несменяемите лидери на Европейския съюз . Изход: Твърд Брексит и търговски споразумения със САЩ . Янките отдавна го искат.
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес бг, вие поцял ден ревете за малцинството на острова.Мнозинството реши накъде да вървят,а малцинството като иска да отиде в Германия,и ще живее в ЕС.