Необичайният подход на Швеция и ще промени ли тактиката си?

Повечето граждани подкрепят липсата на мерки
31 мар 2020 14:24, Нели Христова
137
Необичайният подход на Швеция и ще промени ли тактиката си?
Снимка: БГНЕС

Улиците на големите градове останаха пусти, докато светът се бори с пандемията от коронавируса. Но една държава, за която се говори много в последно време, остана сама срещу всички. Там дългата зима свърши, времето се постопли, а хората излизат, за да хапнат сладолед или да си поговорят, седнали под статуята на скандинавския бог на гръмотевиците Тор.

Още по темата

В Швеция нощните клубове са отворени, семействата се наслаждават на хубавото време, приятели си бъбрят по улицата. И все пак - Стокхолм е малко по-тих и празен от обичайното, а в събота ще бъде въведена и забрана за събиране на повече от 50 души на едно място. Само за сравнение, в съседна Дания максималният брой на хора, които могат да се събират на едно място, е 10. А във Великобритания вече е забранено да се срещаш с когото и да било извън дома си.

Мерките в Швеция са прости - всеки е отговорен сам за себе си.

Властите се надяват, че разпространението на болестта ще се забави, без да се взимат крайни мерки. Според статистиките, хората, които ползват градския транспорт са намалели с 50%, а повече от половината жители на Стокхолм работят от домовете си. Според финансираният от държавата "Стокхолмски бизнес регион", скоро над 90% от служителите на големите фирми ще могат да работят от комфорта на дома си, благодарение на бизнес културата, която отдавна насърчава гъвкавият начин на работа от вкъщи.

"Всяка компания, която има възможност да си го позволи, ще го направи", казва главният изпълнителен директор Щефан Ингварсон.

В Швеция няма забрани, няма правила, а по-скоро съвети да си стоиш вкъщи, ако си болен или възрастен, да си миеш ръцете и да избягваш да пътуваш. В страната има 3500 положителни проби за коронавирус, а починалите са 150.

"Ние възрастните трябва да сме точно това - възрастни. Не трябва да разпространяваме паника или слухове. Никой не е сам в тази криза, но всеки има своя собствена отговорност", заяви в изявление по телевизията премиерът на Швеция Стефан Льовен.

Допитване от компанията за социологически проучвания Novus показва, че голяма част от шведите са напълно съгласни и са доволни от мерките, които държавата взима. Или по-точно - липсата на строги мерки. Гражданите вярват изключително много във властите, което също допринася за добрите резултати на проучването.

И все пак, Швеция може би няма да е следващата Италия. Причината е в демографията.

За разлика от повечето европейски държави, голяма част от домакинствата там са съставени само от 1 човек, а така вирусът няма да се разпространява из цели семейства, както стана в Италия. Освен това - те обичат да прекарват време навън, а мерките на държавата целят да запазят именно тази свобода, за да не се повлияе негативно на психиката на обществото.

"Трябва да имаме комбиниран поглед върху минимизиране на здравните ефекти от епидемията и икономическите последици от тази здравна криза, казва Андреас Хацигеоргиу, изпълнителен директор в Стокхолмската търговска камара, пред BBC. - Бизнес общността тук наистина смята, че шведското правителство и шведският подход са по-разумни, отколкото в много други страни."

Но всеки ден по новините има нови и нови картини от безлюдните градове в Европа, снимки на ковчезите в Италия, на лекарите в защитни костюми. Това кара една шепа шведи да се съмняват в подхода на властите.

"Смятам, че хората са склонни да се вслушват в препоръките, но в този вид критична ситуация не съм сигурна, че е това е достатъчно", казва д-р Ема Франс, епидемиолог, базиран в шведския медицински университет Каролинска. Тя призовава за "по-ясни инструкции" към хората как трябва да си взаимодействат на обществени места като магазини и фитнес зали.

И докато бизнесът на едни е незасегнат, то други страдат - като Ал Мокика, който има собствена бръснарница. През последните седмици броят на клиентите му е спаднал значително, въпреки че мъжът е взел нужните мерки за безопасността на всички.

"Моята съпруга също има собствен бизнес, така че зависим само от себе си. Все още имаме сметки за плащане и ще се наложи да потърсим помощ от банката", казва бръснарят. Той залага на това, че съвсем скоро Швеция ще промени тактиката си и ще наложи пълна забрана за излизане. Нещо, което държавата за сега дори не е споменавала.

А според доктор Ема Франс само историята ще покаже кой е бил прав в тези смутни времена.


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
12
 
10
 
! Отговори
пецата преди 3 месеца
просто правителството им е ултра популистко
като умират хора после ще кажат "ние ви посъветвахме"
при нас си личи още не напълно изчезналия дух на комунизма, защото икономиката ни е собственост на комунисти а те са свикнали с малко повече натиск да управляват
70
25
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Прос народ са шведите, съжалявам ги просто, сега се правят на ербапи, ама после ще реват! Изобщо не ги уважавам шведите аз.
69
11
 
35
 
! Отговори
Стамат преди 3 месеца
На фона на глупостите, които се изговориха за шведите, имам спомен, че най-приятните, мелодични и позитивни хитове бяха на групата АББА. Целият свят им се кефеше. А тук разни толупи, които не са ходили по на запад от Трън, им дадоха такива характеристики, все едно Швеция е населена от зомбита и сомалийци. Я си налягайте парцалите бе, мизерници!
68
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
еднопартийна посткомунистическа диктатура с прояден от корупция на всички нива държавен апарат.
67
11
 
4
 
! Отговори
Чесън а волонте2 преди 3 месеца
Има май вече докладвани случаи Ковида да атакува миокард, т.е. почва да му харесва и не само дробчета но и други карантийки. Та смисъла на изолацията и ограничаването на заболелите не е само дай да гърчим конспиролозите и да разбием икономиката на България /или там кой каквото иска да си постави/, а да не се дава на вируса да си разиграва коня. Щото сега не достигат вентилатори ама може да почнат и други апарати да не стигат и /или/ да си намери нови начини за разпространение и тогаз ще го гризн
66
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смъртността от вируса на глава от населелнието в Швеция вече е по-голяма отколкото в България с нашата разнебитена здравна система. Ще си патат яко, макар и едва ли ще си изпатят толкова зле както в Британия и Холандия, защтото шведите по принцип са още по-студени хора със съвсем малко социални контакти. Забранят ли баровете и ресторантите в Швеция, то все едно са наложили карантина като у нас.
65
12
 
17
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 3 месеца
Ако сега хората си предадат свободите, никога няма да ги получат обратно. След 1 година могат да повторят същият номер, да наредят на всички да си стоят по къщите, световната икономика да се разпадве за втори път в рамките на година. Тогава няма да има СМС, а чипове, драги ми приятели. Отстоявайте си правата, докато ги имате.
64
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С тия каpaнтини ще стане по-лошо. Това, което направиха с тях е да забавят метаболизма на вируса и сега той от бърз и агресивен, се превръща в бавен и устойчив
63
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До: 69

Бе аре стига сте предначертавали апокалиптични картини бе!
То не бяха баби Ванги, то не бяха маиски шамани!
Испанският грип е върлувал цели 2 години от 1918 до 1920 г. и е взел близо 50 милиона жертви. И светът пак не е свършил.
Да се молим само този вирус да не е така страшен!
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И Пyтлep и той бил заразен
61
10
 
6
 
! Отговори
Чесън а волонте преди 3 месеца
Има нещо, което привържениците на стадния имунитет и давай да няма мерки за изолация и всички да изкараме грипа, не отчитат.
Ковида е новопрескочил зооноз. Той си мутира и търси все още най-добрата си модификация за да оцелява и разпространява най-успешно. За вирусите това става чрез мутации в хода на репликацията в гостоприемника. т.е колкото повече гостоприемници /разбирай болни/ толкова повече мутации, т.е толкова повече възможности за "по-успешен" вирус.
60
9
 
8
 
! Отговори
Уплашен Българин преди 3 месеца
Има доста истина в думите на тоя , по долу , които се е писал "Викинг" незнайно защо. Особено за всяването на паника сред хората с тия нон стоп "брифинги" за зараза и смърт. Вярно си е , че на един човек ако му повториш 100 пъти не се панирай - той се панира. Има резон в Беларус и Швеция. Имам колега - работим в една стая - който "изпатка" на тема КОРОНА ВИРУС. И в момента е в Психиатрия - на силни успокоителни и антидепресанти. Дори на десктопа му имаше , пълна с материали , папка - "КОВИД 19"
59
9
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 месеца
Швеция е около 10 милиона , при 3% смъртност, 300 000 ще си заминат,
Ще поднесат венци, ще има едноминутно мълчание , живите ще са много щастливи, че са живи,
Ще пият една студена вода и....
Умрелия - умрял , да идва следващия
58
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сваляйте карантината да изкараме грипа, иначе ще се точи с месеци докато зарази 60-70% от населението.
57
1
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 3 месеца
По твоята логика, депутатите са най-умните в България, защото взимат най-големи заплати. Само един слабоумен индивид като теб би започнал да прави паралели между интелект и заплати. Достатъчно е в Иран да имат покритие в един голям град за да има много смъртни случаи, не е нужно цялостно покритие в държавата. Тръгнал да ми говори за пилоти, а хал хабер си няма колко уязвими са пилотите поради неща като тези, които се покриват.
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според мен вируса е предшественик на идването на антихрста.
55
12
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 месеца
До Аз

Я пак !
Населението на Швеция е 10.5 милиона. Сиреч почти два пъти повече от това на България.
А, колко са починалите от коронавирус в българия само един Господ може да каже.
На стъкмистиките на генерал Годжи не вявам !
54
9
 
25
 
! Отговори
Викинг преди 3 месеца
Другото което прави изключително лошо впечатление. Правителството тук и така наречения "ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ" си менят мнението на два дни ... И откровено се чудят какво да говорят и как да действат ! Това нещо да говори? Майтапчийски си смени мнението за вируса 20 пъти !!! После носете маски иначе глоба - на другия ден отменяме го... Може и без маски !?!? Ами тая култова простотия със ПЛАТЕНИ СМС-и за излизане от вкъщи ?!?! Те хората заплата нямат... смс ще Ви плащат! Смешници! ЕВАЛА НА ШВЕДИТЕ!!!!!
53
8
 
13
 
! Отговори
До 62 преди 3 месеца
Точно скандинавците са най-големите послупшковци. Ти явно никога не си бил там, ама там всичките са меки китки, ако държавата гътне, всички слушат като мишки.
52
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те шведите да не са прости да затворят всичко заради някакъв си грип.