След бързите мерки – ще спасят ли Гърция и Хърватия летния си туризъм?

И за двете държави този сектор е най-важен
4 май 2020 12:00, Нели Христова
20
След бързите мерки – ще спасят ли Гърция и Хърватия летния си туризъм?
Снимка: БГНЕС

Едно от нещата, с които Гърция се гордее най-много, са плажовете. А онези, които са ходили на море в Хърватия, знаят, че не е лесно да намериш свободно място за хавлията си на претъпканите ивици. Икономиката и на двете държави зависи главно от летния туризъм. Но разпространението на COVID-19 го заплашва сериозно. Хърватия и Гърция предприеха мерки срещу него бързо, но близостта им до Италия може да се окаже притеснително. 

Как реагираха Хърватия и Гърция на опасността?

Още щом коронавирусът се появи в Китай, Хърватия наблюдаваше ситуацията изключително стриктно. Дори преди да пристигнат първите туристи от Ухан през януари, Институтът за обществено здраве публикува насоки за това, през какви прегледи трябва да преминат китайците, преди да влязат в страната. Местните медии също изразиха притеснение, че работниците от Китай, които работеха по няколко проекта в страната, може да са дошли от райони, в които заразата е силно разпространена.

В Гърция правителството също се подготви добре още преди вирусът да стигне бреговете й. Причината за бързата реакция бе рязкото разпространение на заразата в Италия. Съседката ни създаде специален научен комитет с топ епидемиолози, вирусолози и специалисти по инфекциозни болести. Някои критици на управлението дори обвиниха властите в Атина, че не просто са поверили управлението на пандемията на експертите, но и са прехвърлили цялата отговорност за нея върху тях.

Кога започнаха ограниченията?

На 25 февруари се появи първият случай на COVID-19 в Хърватия - почти месец, след като пандемията плъзва в Италия. Болният е мъж, който само преди 6 дни е бил в Милано, за да се наслади на футболния сблъсък между Аталанта и Валенсия. Според много експерти именно този мач е свързан с най-голямото огнище на COVID-19 в Италия - Бергамо.

Ден по-късно, на 26 февруари, Гърция регистрира своя първи болен. И двете държави решават да действат светкавично. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви ограниченията, с които съгражданите му трябваше да се справят в следващите няколко седмици - на 27 февруари бяха отменени масовите събития, на 10 март затвориха училищата, на 13 март затвориха ресторантите и кафетата, а на 22 март силно бе ограничено движението в държавата.

Мерките се налагаха стриктно - 60 хил. глоби са издадени в Гърция за нарушаване на мерките, а в хазната влязоха близо 9 247 800 евро.

Да влезеш в Хърватия стана далеч по-трудно след първия случай. И тъй като тя не е част от Шенген, далеч не се вслуша в протестите на съседна Словения и въведе "здравни проверки" на границите си. До края на февруари километрични опашки от тирове бяха задръстили входовете на Хърватия.

Мерките започнаха да се стягат бързо - пристигащите от 18 държави по света трябваше да са под карантина. Масовите събирания също бяха прекратени в средата на март, а хората можеха да излизат само в своя квартал, освен ако нямат специален пропуск.

Тези мерки дадоха резултат - смъртността в Хърватия е 18 души на 1 милион, а в Гърция - 13 души на 1 милион.

Какво ще се случи с летния сезон?

След като бързо въведоха стриктни мерки, Хърватия и Гърция започват постепенно да ги разхлабват. Сега проблемът е друг - не как да държат чужденците извън страните си, а как да ги привлекат обратно.

Повече от половината от близо 20 милиона посетители на плажовете в Хърватия пристигат през юли и август. Брутният вътрешен продукт на страната също силно зависи от туристите. Това са критични месеци и за Гърция, която тъкмо бе започнала да се възстановява от дългата икономическа криза. Тази година мотото на съседката ни ще бъде, че там си в безопасност от COVID-19.

25% от БВП на Гърция идва именно от туризма. Един на всеки пет души работи в сектора. Кризата в страната е неизбежна, тъй като 65% от хотелиерите са категорични, че е по-вероятно да фалират. За това гръцките здравни служби разработват изисквания към посетителите. Служителите в хотелите ще бъдат тествани редовно, за да бъдат както туристите, така и местните в безопасност.

Хърватия има нужда да отвори границите си

Хърватия се нуждае от сътрудничеството на своите съседи, най-вече на Словения. След Германия, словенците са втората най-голямата група туристи, които прекарват лятната си почивка в Хърватия. А и ако туристите идват от Северна Европа, то със сигурност ще трябва да прекосят Словения, за да стигнат до плажовете Истрия Далматин и Кварнерския залив.

Министрите на туризма и на двете страни се срещнаха в Загреб миналата седмица, за да изготвят  план, който да позволи на словенците да пътуват през границите на Хърватия до края на този месец, а туристи от други  националности ще започнат да прекосяват границите през юни. Чешките туристически агенции имат желание да създадат "коридор на короната", който да позволява без карантина да се стига до морето, план, топло приет от хърватския премиер Андрей Пленкович. Проучване в Австрия също показа, че хората все още се надяват да се попекат на хърватското слънце.

Несигурност при пътуването по въздух

Заради това, че не се знае кога самолетите ще полетят отново, Гърция разчита главно на туристи, които могат да стигнат до курортите й с автомобил. Страната се надява, че Европейският съюз ще приеме мерки, които ще позволят на хората да пътуват за почивка през лятото. Но ако това не се случи, съседката ни е готова да се предприеме действия сама да отвори икономиката си възможно най-бързо.

Експертите са категорични, че първо ще започне вътрешният туризъм, после ще започнат да пристигат хората от близките държави, а към края на сезона - и тези от по-далечните еворпейски страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде няма да ходите! В момент в който целия туризъм и бизнес в България разчита на вас. Ако имате пари в излишък дайте ги за спасяването на България.
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да мислим как да обезопасим нашето море.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква почивка??? Повече хора няма да имат пари, другите няма да имат отпуск, а да не говорим, че за момента след завръщане от чужбина има 14 дни карантина. Кой ще си позволи да отсъства от работа толкова дълъг период....може да остане без работа.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърватия за нашето семейство е най-доброто място за почивка - и като природа, и като инфраструктура. И хората са страхотни - отворени, вежливи, приятни. Пак ще отидем там.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те найз-вероятно да.Проблемът е тук какво ще стане, че нашият туризъм и без вирус нещо го нема.
10
3
 
8
 
! Отговори
Споделям преди 3 години
До От ГерманияНапълно споделям мнението ти, колега!!! Най-оброто място за почивка!Възхищавам се на хърватите. Не става въпрос само са приятното прекарване на ваканцията, но и цялостната стратегия на тази държава за развитие на туризма!Живи и здрави - пак ще идем. За няколко години и личен контакт създадохме и ни чакат като близки хора.Всичко има там и море, и планина, и риболов, и исторически забележителности и най-вече - СПОКОЙСТВИЕ И ИСТИНСКО ГОСТОПРИЕМСТВО
9
0
 
11
 
! Отговори
мо преди 3 години
До НЕ!Точно! Световният туризъм няма да се съвземе скоро - тези които имат пари - ги е страх, другите нямат пари или и двете.... Докато няма лечение- няма как да хукнат хората, както преди.
8
1
 
12
 
! Отговори
От днес преди 3 години
Цитат"Валери Симеонов и народни представители от НФСБ внесоха тази сутрин в деловодството на Народното събрание проектозакон, с който удължават срока за строителство по Черноморието." През последните дни мутрите по нашето море ревяха, че ще фалират. Ами дано се сбъдне. Докато държавите с нормален туризъм ще направят всичко възможно туриста да се чувства добре, при нас ще е строителна площадка. Препоръчвам Гърция и Малта. Самолетите за Малта тръгват от началото на юни и са на изключителни цени.
7
1
 
16
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
Дреме ми на .... за Гърция и Хърватия. Живея в България. Въпреки че ми писна и от воплите на нашите хотелиери, ресторантьори и представители на туристическия бранш.То бива наглост, ама те се оляха. Да не говорим колко внасят в бюджет, здравеопазване и социална сфера и колко си обгрижват тлъстите гуши. Отделно долнокачествените им услуги
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако мога пак ще отида на море в Гърция. Ако не - тази година без море. На Бетономорието няма да отида да храня наглите дебеловрати, които те гонят и се държат с теб все едно си навлек, а после викат Елате да спасите сезона. Мерси, спасявайте си го! След като ви е такова отношението!
5
12
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Аз се чудя къде да почивам, търся държава без мерки, защото за Гърция чух, че ще искат медицински тест за да влезна. Ако е така, нямам намерение да се занимавам с техните простотии. Ако трябва, ще ходя във Финландия на почивка.Коронавируса е най-голямата манипулация и изобщо не искам да ме занимават с мерки за вируси. Или започват да се държат нормално или на почивка на село на двора..
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо се просълзявам за туризма в световен мащаб ...
3
5
 
19
 
! Отговори
az преди 3 години
В Гърция сме.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава бого че жиеем в България, кадето никои няма да пострада.
1
1
 
27
 
! Отговори
. преди 3 години
Гърците ще пострадат най-много на юг, заради липсата на полети. Северното беломорие ще пострада най-малко, ако се отворят границите.