Дългова криза, Brexit, COVID-19: Колко сериозно е застрашен ЕС?

Кризите в европейското семейство зачестяват през последните години
16 май 2020 20:10, Красимир Ангелов
106
Дългова криза, Brexit, COVID-19: Колко сериозно е застрашен ЕС?
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) е в криза, отново. Третата по големина икономика в света - тази на 27-те страни членки на блока, се опитва да намери изход от дълбоката рецесия, към която се насочи заради коронавирусната пандемия. Кризата поднови старите разделяния в блока, които заплашваха с разделението му. Въпреки че това не е първият път, в който ЕС се изправя пред екзистенциални проблеми, германският канлер Ангела Меркел заяви, че блокът никога не е бил поставян пред подобно предизвикателство, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Защо заплахата този път е толкова голяма?

Европейската комисия очаква пандемията да предизвика най-големия спад на БВП в региона от Втората световна война насам, като предупреди, че различията в икономическите щети и възстановяването в отделните държави ще изложи на риск оцеляването на еврозоната.

Още по темата
Общият валутен блок, обхващащ 19 държави, е сърцето на европейския проект, но в него липсват много от инструментите, които останалите икономики могат да прилагат. Еврозоната няма единна хазна, чрез която да разпределя средства, където е най-наложително, а съгласието между страните ѝ членки относно подпомагането на по-бедните от тях е крехко.

Какво още тежи на ЕС?

В началото на май Германският конституционен съд оспори законността на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка, което би могло да намали силата ѝ в бъдеще. Потенциално по-голямо предизвикателство е фактът, че управляващите успорват авторитета на Европейския съд като краен арбитър в блока. Това може да доведе до нови проблеми, включително в нелибералните правителства на страните от Източна Европа, които нарушават върховенството на закона и принципите на блока.

По този начин решението на Германия повдига рискове за целия правен ред в ЕС и за първи път поставя основен въпрос: ако правото на ЕС няма първостепенно положение над националното законодателство, как може да функционират единият пазар и еврозоната?

Не е ли ЕС в постоянна криза?

През последното десетилетие дълговата криза едва не доведе до разпад на еврозоната. Бежанската вълна от 2015 г. свари отделните страни в блока еднакво неподготвени, което предизвика паника в отделните правителства. Година по-късно дойде и решението на Великобритания да напусне ЕС на фона на скока в подкрепата към популистките лидери в множество страни от континента.

До момента ЕС успя да оцелее през всички тези кризи, които обаче дадоха своето отражение.

Защо имаше толкова много кризи?

Популярна теория е, че кризите са взаимосвързани, като всяка една води до следващата и оставя неразрешени проблеми, докато разкрива институционалните недостатъци на блока.

Страните от еврозоната споделят единна валута, но нямат подходящ общ бюджет, единният пазар е непълен, капиталовите пазари са франгментирани, а продължителните настоявания за банков съюз остават без краен резултат.

Взимането на решения е трудно - само Европейската комисия може да предлага закони, но основният законодател е Съветът на ЕС, състоящ се от национални правителства, които могат да вземат решения само с единодушие или с голямо мнозинство.

За повечето закони е необходимо одобрение от Европейския парламент -  фрагментирана група от пряко избрани депутати с пропорционално представителство на страните членки. За подкрепата там обикновено е необходимо обединение на няколко политически фракции до постигнето на мнозинство.

Има ли единно решение за това предизвикателство?

С една дума - суверенитет. Националните правителства трябва да отговарят пред собствените си избиратели и да се придържат към националните си конституции, парламенти и процедури, което понякога обаче подкопава усилията за взимане на стратегически решения в блока.

В края на февруари, след като коронавирусната пандемия започна да се разпространява в ЕС, неговите лидери прекараха 28 часа в разговори за това как ще се разпредели относително малкия бюджет на блока, а голяма част от ръководителите държаха да покажат как защитават предимно националните си интереси.

Колко лоши може да се окажат нещата този път?

Ситуацията този път се оказа достатъчно притеснителна за германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, които отправиха сериозни предупреждения за задаващата се криза.

"Досегашният опит показва, че лидерите на ЕС ще направят достатъчно, за да спасят ситуацията и да избегнат най-лошото", твърди Джанис Емануилидис, анализатор в Центъра за европейска политика.

Междувременно критичните към ЕС постоянно подценяват политическата воля на европейското семейство, което го поддържа заедно, но прави само толкова, че да избегне сривове, което може да не е жизнеспособна стратегия в дългосрочен план. Делът на ЕС в световния БВП намалява, докато блокът изглежда все по-притиснат от САЩ и Китай.

Критици предупреждават, че ако страните в ЕС продължават да бранят само националните си интереси, блокът може да се окаже във все по-слаба и незначителна в международен план позиция.

Още икономически новини и анализи четете тук


106
Още от ЕС
1056 са жертвите от коронавируса в Румъния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС е блок на северните кредитори и южните длъжници. Северните кредитори са експортно агресивни икономики, а южните длъжници се оправяха със задлъжняване от по поне 100% спрямо БВП и с инфлацийка и курс на италианската лира към марката 1 към 1000. Всичко това сега под шапката на еврото няма как да стане без трансфери на пари от север на юг. И ще плащат щото експортната икономика е агресия- не може всички да са експортни.
77
2
 
2
 
! Отговори
Питър преди 1 седмица
Само не знам противниците на ЕС - хем са патриоти, ама дали вече са приготвили ибриците. Щото ЕС, лош-добър, е последната преграда пред Турция да ни глътне като петгодишно дете две стотинки. То не че сега не си позволяват да се намесват във вътрешните ни работи, ама тогава вече всичко ще е официално. И ислям ще има, и минарета... А патриотите ще се крият по механите и ще псуят султана... Или ще са в странство
76
2
 
0
 
! Отговори
Татар от гр.Болгар преди 2 седмици
През 1990 година и руснаците се опитваха да намерят изход от кризата но фалираха.Както върви и ЕС ще развее белия флаг.
75
2
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Поредният *** брътвеж срещу националната идентичност на народите. Разбира се, само на европейските народи.
74
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 седмици
Е , ...ВЕРНО БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА...

НЕ Е ТОЛКОВА СПОКОЙНО , КАТО ПРИ "ТОШОВИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"....КАТО НА СОЦ- ГРОБИЩЕТО!
73
1
 
3
 
! Отговори
42 преди 2 седмици
До 72
А, що.Аз си обичам най-много България, но ЕС не ни приляга. А в чужбина най-много харесвам Швейцария и Норвегия, които не членуват в ЕС, но са много богати. Ко каиш по въпроса?
72
6
 
9
 
! Отговори
Хихи преди 2 седмици
Криза, криза, ама всеки иска да живее в Европа. Не в Москувията, не при жълтурите, не в Африка, а тука. При правешкия селендур бае Тошо викаха "гнилия Запад". Ами тя и мушмулата, колкото по гние, по-вкусна става.
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ко ма интересова, нъл съм в най най готиното место у света - ЕС (Булгаростан)!

Другите са за застрашени - щтраусова политика главата в гъзата и напред!

Най ми е кеф да гледам кът умират красиви ора - булгаростанци.

Учаквъм мнооого минусченца - айдеее!
70
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДрОгарЮ " друго съзрях".......доброволно ли толкова тъъъп, или ти плащат....ако е първото.....потърси помощ.........професионална..........и ако можеш немедлено.
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Не е ли ЕС в постоянна криза?"


Този въпрос може да го зададе федосоФ......лежейки на печката в кУмсомолск на лИбоФта......след тенекия бояршик и 2 часа първа рушка програма?
68
2
 
1
 
! Отговори
друго съзрях преди 2 седмици
Тази петиция е съпрала пет пъти повече подписи и Конгреса трябва да раследва.
Давност за престъпления срещу човечеството няма.
Да се чудиш нашите депутати гласували за задължителни ваксинация дали няма да ги завърти шайбата?
67
2
 
2
 
! Отговори
друго съзрях преди 2 седмици
"намаляване на нарастването на населението" с 10-15%, чрез ваксинация. Гейтс, УНИЦЕФ и СЗО вече бяха убедително обвинени в умишлено стерилизиране на кенийски деца чрез използването на скрит HCG антиген във ваксини срещу тетанус.
Конгресът и всички други ръководни органи са деликтни, докато не приключи задълбочено и публично разследване.

https://petitions.whitehouse.gov/
66
1
 
3
 
! Отговори
друго съзрях преди 2 седмици
Ние призоваваме за разследвания във Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ за медицински злоупотреби и престъпления срещу човечеството

Докато разглеждаме събитията около „пандемията COVID-19“, различни въпроси остават без отговор. На 18 октомври 2019 г., само седмици преди обявяването на нулата на земята в Ухан, Китай, се състояха две големи събития. Единият е „Събитие 201“, а другият - „Военните световни игри“, провеждани в не друго, освен Ухан. Оттогава е започнат световен опит за ваксини и биометрично проследяване.
Начело на това е Бил Гейтс, който публично заяви интереса си към "намаляване на
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

Доказателството ти се оказа НЕДОНОСЧЕ, а армията ни, освен да стреля по собствените си сънародници ако се опитат да избягат от България беше една безполезна структура без никога да е показвала нищо.

Е, щом няма как да оцелее, значи няма за какво да се хабите.

Ние продължаваме с ЕС.

:)
64
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС е безпринципен съюз на подкупни чиновници . За този споменал за социализъм - няма нищо общо със социализма.
Социализма е следващо стъпало в развитието на човечеството и за това е доказателството , че имахме държава с индустрия , армия , образование и т.н. и най важното, хората живееха и не се притесняваха от безработица, доходите бяха достатъчни за достоен живот, пенсионерите не трябваше да ровят по боклуците или да работят .
ЕС е недомислена и безпринципна организация и няма как да оцелее .
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Стар набор

Спокойно наборе, Европата го мисли и ще го измисли. Старите европейци сме си оттука и никъде няма да мърдаме. :))))) А нещата отиват не само към политически ами и към военен съюз, що скоро ще си требва ;) Да пердашим по некои самозабравили се държавици с строимперски амбиции, не за друго.
62
3
 
12
 
! Отговори
Стар набор преди 2 седмици
EC трябваше да се ограничи със СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ между членовете и СВОБОДНО ПЪТУВАНЕ на гражданите. Това беше заложено при създаването му. За ПОЛИТИЧЕСКИ И ФИКСАЛЕН СЪЮЗ НЕ СТАВАШЕ И ДУМА навремето си. Не може при различни икономики и данъчни правила и проценти да има единен бюджет, при който Севера да ТРАНСФЕРИРА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ към ЮГА - това е БАШ СОЦИАЛИЗЪМ !
61
0
 
3
 
! Отговори
Друг от Германия преди 2 седмици
До Един от Германия

Меркел не се плаши от АзГ. Даже сега май се говори, че ще се кандидатира за 5ти мандат. Смятай :))))) Между другото, на германците не им дреме къде живеят италианците и много силно се съмнявам, че тая близка до сърцето на "едни германци" от Тутракан стаистика им е позната. Поздрави от един българин от Мюнхен :)))
60
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 60/62

На всяка чаша с препарат за вана го извикваш и така най-лесно ще заспиш. Чувал съм го от русофили.
59
5
 
13
 
! Отговори
AfD преди 2 седмици
ЕС в Брюксел е раздута БЮРОКРАЦИЯ С 15000 скъпо платени чиновници, с 30000 допълнителен персонал и 20000 лобиисти. Знаете ли колко струва тази бюрокрация на Европейските данъкоплатци ?