Как Франция и Германия ще променят антимонополните закони в ЕС?

Двете държави искат да конкурират директно Китай
19 май 2020 08:10, Павел Гълъбов
14
Как Франция и Германия ще променят антимонополните закони в ЕС?
Снимка: БГНЕС

В понеделник Франция и Германия обявиха началото на рядко политическо усилие за създаване на европейски индустриални компании-шампиони като част от възстановяването от кризата с коронавируса, което ги постави в противоречие с антимонополната полиция на Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico, цитирани от „Фокус“.

Още по темата

Париж и Берлин правят нов опит, след като Брюксел блокира сливането на железопътните компании „Сименс“ и „Алстом“ през 2019 година. За Франция и Германия това потенциално свързване олицетворява вида на европейския гигант, който може да се противопостави на китайската индустрия, докато Брюксел предупреждава, че такава доминираща компания ще бъде лоша сделка за европейските потребители и по-малките доставчици.

Вместо да се предадат на Брюксел, Париж и Берлин сега удвояват исканията ЕС да промени правилата си за конкуренция.

Европейската комисия трябва да коригира своята индустриална стратегия за възстановяване от коронавируса и „по-специално да модернизира европейската политика в областта на конкуренцията чрез ускоряване на адаптирането на правилата за държавна помощ и конкуренция“, се казва във френско-германско изявление.

„Ние също ще мислим много конкретно - и мисля, че след тази криза ще направим това още по-фокусирано - за това как да създадем европейски шампиони“, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на съвместна виртуална пресконференция с френския президент Еманюел Макрон и добави, че в ЕС правилата за конкуренция са приложени по начин, който е „силно фокусиран“ върху конкуренцията в Европа.

„Видяхме, че други, независимо дали Съединените американски щати, Южна Корея, Япония или Китай, разчитат много на глобални шампиони. Вярвам, че този подход е необходим отговор. Не трябва да се страхуваме да имаме глобални шампиони, а трябва да работим за тях“, каза тя.

Макрон добави: „Ако искаме технологичен суверенитет, ще трябва да адаптираме нашето законодателство в областта на конкуренцията, което може би е било прекалено фокусирано единствено върху потребителите и недостатъчно в защита на европейските шампиони“.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов

От безработни с временна заетост като руски хибридници акъл .... ако искаш отивай на нивата при картофите да ръсиш. Там ще си сред свои.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 2

Децата под 25 години не се изказвайте за неща които не сте виждали и не разбирате.
10
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
КАжи за алиекспрес къде да си напазарувам две три железопътни компании за "точки".

:))))
9
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Врачанин

"Абе пич от къде взе тия немски ментета" - от пресата с новините за глобите заради ментетата.
Ако си неграмотен да четеш - върни се в началните класове.
8
1
 
3
 
! Отговори
Евро глупион преди 1 месец
А когато всички шампиони в сектора си започнат да се поглъщат един друг, значи сме все по близо до управление от една световна корпорация, по-силна от всяко правителство
7
1
 
0
 
! Отговори
1984 преди 1 месец
Искахме капитализъм, но той все предвижда ръст както на малки, така и на големи фирми. Накрая фирмите стават гиганти, а малките фирми накрая ще изчезнат. ЕС субсидира само големи фирми, което е в конфликт със световния пазар. Ако не си част от ЕС, направо си загинал. Това е дъмпинг. Източват слабите държави. Накрая само ЕС, САЩ и Китай ще останат. А след тях единна световна държава.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това добре, но тези шампиони да имат клонове и у нас и ние да правим поне гумите на Ербъса, а то сега сме само фон на правила, които променят както им уйдисва. Прибраха тировете с измама и сега пак ще си помагат на своите фирми, а ние къде сме?
5
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Лицемерите в ес с една ръка теглят заеми от работещите, а с другата печатат пари за инфлация, която да обезцени труда на работещите в спестяванията... И дава парите на банките, провалените политици и едрите капиталисти, докато в същото време говори за ценности.
Браво на Тръмп, че гони немските ментета и налага глоби на субсидирания от всички нас еърбъс!
4
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
изперкали
3
1
 
7
 
! Отговори
Дончо Тръмпов преди 1 месец
В нормални страни ЩАЗИбабичката щеше да гние в некой старчески дом от Корона ,а некрофила да гледа небото през вертикални кръгли железни пръти....
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Див комунизъм
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да създадеш компания-шампион, ако преди това не си раздвижил поне минимално конкуренцията между по-малките играчи. Меркел и Макрон пак се опитват да сложат каруцата пред коня, облаготетелствайки собствените си държави за сметка на всички останали. Всеки, който е пазарувал от алиекспрес знае много добре как се борят компаниите за всяка точка и значка. А тези двамата на снимката искат да си сложат значките на който им отърва.