Луфтханза в преговори за съкращаването на 22 000 души

Половината от съкращенията ще са в Германия
16 юни 2020 22:39, Павел Гълъбов
5
Луфтханза в преговори за съкращаването на 22 000 души
Снимка: БГНЕС

Немският авиопревозвач "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) заяви, че се стреми да постигне споразумения с представителите на синдикатите до 22 юни за съкращаване на 22 000 работни места на пълен работен ден, тъй като пандемията от Covid-19 предизвика драстичен спад на въздушния транспорт, пише БНР.

Още по темата

Компанията посочи, че планира половината от съкращенията да бъдат в рамките на Германия.

"Искаме да подсигурим над 100 000 работни места в Lufthansa Group в дългосрочен план, въпреки всичките настоящи предизвикателства. За да се постигнем това са неизбежни болезнените мерки за преструктуриране", заяви Михаел Нигеман, член на Изпълнителния съвет по човешки ресурси и правни въпроси на Deutsche Lufthansa.

В полетните операции на авиокомпанията "Луфтханза" ще бъдат засегнати 5000 работни места, 600 от които ще бъдат на пилоти, 2600 на стюардеси и 1500 наземен персонал. Освен това ще бъдат засегнати 1400 работни места в централата и в администрацията на други компании от Lufthansa Group.

Компанията "Луфтханза", която наскоро прие спасителния пакет от германското правителство на стойност 9 млрд. евро, добави, че нейното поделение Lufthansa Technik има излишък в световен мащаб на около 4500 работни места, като 2500 от тях са в Германия.

В бизнеса с кетъринг на LSG Group ще бъдат засегнати 8300 работни места по света, като 1500 от тях в Германия.

Lufthansa Group, която също така притежава Swiss International Airlines, Austrian Airlines и Brussels Airlines, заяви, че нискотарифната ѝ авиокомпания Germanwings няма да възобнови полетните си операции, докато другата ѝ нискотарифна авиокомпания Eurowings ще намали административния си капацитет с 30 процента и ще съкрати 300 работни места.

Поделението Austrian Airlines има излишък от персонал в размер на 1100 работни места поради намаляване на нейния автопарк, Brussels Airlines ще намали капацитета си с 1000 работни места, а Lufthansa Cargo с 500.

Според компанията, свръхкапацитетът на настоящия персонал може да бъде частично компенсиран с заетост на непълно работно време, колективни трудови договори за намаляване на седмичното работно време или други мерки за намаляване на разходите.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Нгуен преди 1 месец
Няма вече сигурна работа до пенсия както някои си мислят. Тоя рахат както е било при социализма свърши. Който си няма имоти ще д.ха с.пата.
3
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Да се надяваме, че това ще се отрази на чистотата на въздуха!
2
0
 
4
 
! Отговори
Гробище преди 1 месец
Поздрави за германците
1
0
 
4
 
! Отговори
м дааа преди 1 месец
"...с заетост..."
Така е няма как премозвача да не работи 3 месеца, още 3 да си на 50% и за Нова Година се моли да не върнат карантината. Бритиш-а и те си правят устата за едни 10-15 000 съкращения.