Директорът на българското училище в Прага за COVID-ситуацията

Хората разбират, че тя е тревожна, посочи Мария Носикова
14 окт 2020 13:35, Ния Христова
18
 
Чехия затвори всички училища, след като в продължение на няколко дни регистрира шокиращ ръст на заразените с коронавирус. На денонощие в 10-милионната страна отчитат почти 9000 новозаразени.
 
"Това беше очаквано, тъй като чешките училища отвориха от 1 септември, а ние се движим 2 седмици след тях. Това увеличение на заразените започна още в първата седмица след старта на учебната година. Но никой не очакваше така драстично да се увеличи. На ден стигаха до 400-500, след това подминаха 1000. Достигнаха 3000 и затвориха висшите учебни заведения", разказа Мария Носикова, която е директор на българското училище "Д-р Петър Берон" в Прага, в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Тя допълни, че чешкият министър на здравеопазването е подал оставка, а главния епидемиолог в страната е поел ведомството. От понеделник в Чехия са в сила строги мерки и крайни ограничения.
 
"Обясниха причината, поради която здравният министър подава оставка - че е допусната грешка, че още в самото начало не са взети сериозни мерки. Трябвало е да вземат много по-сериозни ограничителни мерки", обясни Мария Носикова и отбеляза, че от днес и е празно и нейното училище.
 
Чехия затвори също баровете и ресторантите, а на публични места вече не могат да се събират повече от шестима души.
"Първоначално бе ограничено работното време на заведенията до 22 часа и максимум шестима души на маса. След това въведоха ограничително време до 20 часа и четирима души на една маса. Няма протести, хората разбират, че ситуацията наистина е тревожна. Имаме готовност и не бих казала, че има паника", каза още сънародничката ни.
 
"Указанията, които МОН ни е дало, е да спазваме указанията в Чехия. Децата бяха с маски в часовете, но не и в коридорите. Беше забранено да се пее в часовете по музика. Спортните дейности задължително трябваше да се провеждат на открито", поясни още Носикова.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо Виж какво Куку. Длеч съм от мисълта да се приключвам към туй ОпрЪвление, но после генерал Годжи имаше мерки, които почти ликвидираха разпространение. После се появиха бандитите от туристическия бранш и мерките се разкараха точно 1 седмица по-рано, отколкото трябваше. После дойде лето и туй нещастно голо вирусче нямаше никакъв шанс на слънцето. Е, сега ще си навакса заради ширещата се българска тъпотия.
15
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и последно към "Анонимен11":-Виж какво,психиндел:-През месец Март колегатати-психиндел ,известен с прозвището "женералГоджи" ни заплаши с.."ХИЛЯДИТЕ ТРУПОВЕ",а другияпсихиндел-Б Тиквата ни обеща,че ще осигури чувалите,с които "жертвите на ковида" да бъдат пренесени до полевата гробница-мемориал,направена лично от него в Арена Армеец.И въпреки че СПОРЕД ТЕХНИТЕ думи "Ограниченията у нас били най-леките",НИЩО от тая шизофреничнапрогноза НЕ СЕ СЛУЧИ!!Просто ПЛАШАТ хората!..Плашат и ТЕРОРИЗИР
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо 9 Надежди говежди. При така наречената Юстинианова чума, никой не спазвал нищо, защото се ограничавала вярата че Господ си знае работата и Мизия и Тракия останали без население. После идват българите. В края на 13 век се повтаря абсолютно същото и идват турците, защото просто няма мъже за войници срещу тях. Сега, кой ли ще дойде?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоВъпросът показва, че или вече си прекарал някоя от мутациите, или при тебе е просто генетично.
12
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен11...да не си друсан/а?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11 Вче го правят масово на Дальном восстоке. Заринато е с клипове на доволни рускини. Китайците не пиели, бачкали и се грижели за семейството. И бълвали много деца - Рутайчета.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоЗа 10 дни 100000. При наблюдаваното експонентно нарастване на случаите, цяла Чехия ще бъде заразена за около 3 месеца. При 5% смъртност ще са умряли около 500000, тъкмо за Коледа. После имаме да речем 10% повторили с далеч по-тежка клинична картина от пърия път и към март имаме 1 милион умрели. Тебе до първите кокичета вече или също няма да те има, или ще си вече напълно изкуфял.Жена ти може да отиде единствено в Китай, защото там е решен въпросът, като всички умници ги изпозастреляха
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКато не им достигат мацки на китайците ще използват рускините, те и без това се женят за всеки който им даде виза.
8
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен.."на ден"..А колко има справили се с тоя вирус НА ДЕН?..Има ли данни?...Или само новозаразените ни интересуват?..истерията с тоя "вирус" е не само НЕМОРАЛНА,тя е и "ЧОВЕКОНЕНАВИСТНА"!!!..който е разбрал,разбрал е..За останалите не отговарям..
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Био оръжие Повтаря. Освен това новите мутации се насочват към главурата и топките. Безсимптомно. Но наистина, китайците си имат почти всичко. Това, което не им достига още е вода и жени. Айде, вода има в Байкал, но мацки не им достигат около 250 милиона.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоНа ден.
5
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До До просотоабе красавецо,немаш ли калкулатор на разположение?..Помоли некой да ти даде и сметни:-9000 делено на 10000000 ,умножено по 100 и ще видиш кой процент е истински!
4
2
 
3
 
! Отговори
Био оръжие преди 3 години
Каквито и мерки да се взимат с такъв силно заразен вирус всички ще го изкарат по един или друг начин. Някои с толкова леки симптоми, че няма да разберат, а други с по-тежки и така. Но с тези псевдомерки най-много да фалирате държавите си. Даже си мисля, че тоя вирус е биологично оръжие създадено с цел да разсипе икономически Запада за да превърне китайците във властелини. СЗО мълчеше, а Китай пускаше китайци от Ухан да пътуват в Европа!
3
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ?9000 на 10 милиона,това прави 0.09 % от населението.-НУЛА ЦЯЛО И ДЕВЕТ СТОТНИ ОТ ПРОЦЕНТА!!!!!!!..немам какво повече да добава.Който може да мисли,нека мисли!..Който не може,...
2
0
 
4
 
! Отговори
? преди 3 години
До ПроСоТо9000 за ден, каква истина искаш?.
1
6
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
е,нема го Швейк да се произнесе по въпроса....Но знаем какво би казал:-"Истината,госин поручик,е като маслото-тя винаги изплува на повърхността"....Та така...Рано или късно, ИСТИНАТА за тая...нечувана в историята на света ИСТЕРИЯ ,ще изплува на повърхността....а човешката лудост ще продължи да битува...