Една трета от румънските лекари - в чужбина. Останалите плащат висока цена

Страната също е с недостиг на медици и голям брой смъртни случаи сред тях
23 дек 2020 21:50, Петя Славова
37
Една трета от румънските лекари - в чужбина. Останалите плащат висока цена
Снимка: БГНЕС

Една трета от румънските лекари работят в чужбина. За останалите в Румъния медици битката срещу COVID-19 е особено тежка. Броят на жертвите на COVID-19 сред тях е твърде висок.

"Като специалистка по интензивна медицина съм подготвена да спасявам човешки живот. Не бях обаче подготвена за тази цел да рискувам собствения си живот", казва Дана Томеску, главна лекарка на отделението по анестезиология  и интензивна медицина към клиниката "Фундени" в Букурещ. Тя споделя, че постоянно се чувства "застрашена". От месеци насам тя и нейните колеги се борят за живота на най-тежко болните от Ковид-19. "Първоначалните страхове от контакт с пациенти с коронавирус междувременно понамаляха, но не са напълно изчезнали", признава лекарката.

Много смъртни случаи сред медиците

Смъртността от COVID-19 в Румъния е висока, включително и сред медиците. Синдикатът на работещите в здравеопазването съобщи в началото на декември, че сред медицинския персонал се падат средно по 6,8 смъртни случая на 1000 заразени с коронавирус. А това е повече, отколкото сред работещите в други сфери.

Още по темата

Много от лекарите в Румъния говорят за хаотични ситуации, лош мениджмънт, корупция и недостатъчни мерки за защита. "Преобладаващата част от маските, които използваме, всъщност са предназначени за строителството. На самите маски изрично е записано, че не са подходящи за медицински нужди. Те могат да филтрират прахови частици или пушек, но за съжаление не предпазват от вируси. Хората по улиците са по-добре защитени от нас", казва един румънски лекар, който предпочита да остане анонимен. Подобно желание изказват повечето от медиците, с които "Дойче веле"разговаря. Обикновено ги е страх, че ще бъдат репресирани от началниците си, които в редица случаи дължат постовете си на лични връзки и политически познанства, а не на качества и умения.

Фактът, че шуробаджанащината и лошият мениджмънт могат да имат смъртоносни последици си пролича в трагедията, разиграла се в окръжната болница на Пиатра Неамт - малък град в Източна Румъния. При пожар, разразил се в тамошното интензивно отделение през ноември, починаха 15 пациенти. Каталин Денчу, смелият лекар, който се беше опитал да ги спаси от пламъците, междувременно лежи с тежки изгаряния в интензивното отделение на една белгийска болница, която се бори за живота му.

И преди пандемията румънското здравеопазване страдаше от хроничен недостиг на финанси. Страната отделя за здравеопазване между 5% и 6% от своя БВП, а това е едва половината от обичайните средни стойности за ЕС. Клиниката "Фундени", в която работи Дана Томеску, е сред най-добрите в страната. Междувременно там бяха изградени контейнери с напълно оборудвани допълнителни интензивни легла за пациенти с COVID. Те обаче не бяха спонсорирани от държавния бюджет, а от дарения.

Леглата не лекуват сами. Нужни са лекари.

Дана Томеску обаче се оплаква от липса на персонал. Нейна колежка добавя: "Не леглата лекуват пациентите. Можеш да създадеш и 7000 допълнителни интензивни легла, но това не решава проблема. В страната ни просто няма достатъчно лекари, медицински сестри и болногледачи, които да се грижат за пациентите. Много от лекарите вече напуснаха страната".

Една трета от завършилите в Румъния медици междувременно работят в чужбина, сочат данните на ОИСР от май 2020. Румъния е страната с най-висок дял емигриращи лекари в света. Следват я страни като Зимбабве, Белиз и Доминиканската република. По данни от 2019 сред чуждестранните лекари, работещи в Германия, най-голям е броят именно на румънските медици, пише DW.

Проблемите на лекарите в Румъния се дължат най-вече на сравнително ниското им заплащане и лошите условия на труд. В сегашната пандемия за тях възникна и допълнителна трудност - абсурдните обвинения на хората, които отричат коронавируса. На всевъзможни протестни демонстрации из страната могат да се чуят лозунги като: "Долу лекарската диктатура!" или "Лъже-лекари".

"Това са хора, които не възприемат аргументите, защото смятат, че всичко им е ясно", казва Дана Томеску. "Бих поканила корона-скептиците да дойдат в нашето интензивно отделение и да видят как се работи с пациентите, болни от COVID-19. Нека лично преживеят какво е да видиш човек, който умира от болест, за която доскоро никой не е подозирал. Може би тези хора тогава най-сетне ще разберат, че са нужни няколко съвсем елементарни предпазни мерки - като спазването на дистанция и носенето на маски, за да не се гаврят с нашия труд и живота на останалите хора", казва лекарката.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Лекар съм преди 1 година
До Грездю:Пич,почивният ден затова е почивен,за да си биеш камшика поне през 2 граници от подобни пациенти,за които вдигането на телефона през почивни дни е "дори".На подобни,след като 2 пъти са ме занимавали с глупости в извънработно време телефонът ми при повикване изписва"НЕ".За разлика от хора,които ме търсят за реални проблеми.Приказката за лъжливото овчарче в действие.Не дължа нищо на пациент,който смята,че разговор по телефон с лекар за в почивен ден е нещо нормално.Бъдете здрави
25
0
 
3
 
! Отговори
А в България преди 1 година
А в България 1/2 от лекарите
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29Червените диктатори в Румъния сами си ги екзекутираха за да останат. Долу-горе както и у нас. Провери историята, ако не си бил роден тогава или си бил малък. И до сега са си същите - техните наследници по манталитет и начин на мислене. Румънците имат едно 10% по-висок вътрешен продукт от нас. Изобщо по нашите географски ширини истински демократи трудно се намират или са в малцинство. Лъжедемократи - колкото искаш.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РобиАйде, някой преродил се Карл Маркс се появи... Стига с тая болшевишка пропаганда, пролетарии! Вие сте си роби, където и да сте.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10Така е, хора намясто са румънците, екзекутираха си червените диктатори и кръвопийци. Ако и ние го бяхме направили, вместо да се глезотим, сега щеше да е много по-добре у нас.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На румънските лекари им били малки заплатите?Нека да дойдат да работят в България, на българските заплати.Тогава ще усетят разликата. Ако техните заплати са малки, то нашите лекари работят безплатно!В Румъния отдавна увеличиха всички заплати, а на лекарите особено.И пак, разбира се един лекар в Германия печели много повече отколкото в Румъния.Те с германците се сравняват, затова се оплакват.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докторите са доста по-умни от вас и ще се оправят лесно.Я в чужбина я в България.Но какво ще правите вие от народа учили недоучили който ще обеднявате все повече и повече вкл; и с ниски и никакви пенсии.Некадърника ,мързеливеца и *** винаги са били безхаберни, злобни и злоради. Да пази господ.Продължавайте да си избирате за управляващи прости и некадърни хора себеподобни без да питате напр. доктори.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако един народ иска да добрува, лекарите и учителите му трябва да бъдат позлатени - в буквалния и преносния смисъл на думата. От тях зависи здравето и просперитета на една нация, а не от "бизнесмените".
18
1
 
11
 
! Отговори
Ебасимус Прайм преди 1 година
Значи учат 6 години и после да бачкат за стотинки където престъпността процъфтява? Правилно са се ориентирали.
17
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛекарДокторче, ти нещо май се възпали, а? Това ли е лексиката на един здравен работник? Каруцар ли си, бакшиш, или какво? На туй ли те учи държавата 6 години, да псуваш като хамалин?
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 23Нещо май влезе във филма и ми слагаш думи, които не съм казал. Никой няма да трепя, на доктор не съм ходил от повече от 10 години. Въпросът е, че от краткия си досег с тях, като например за едно медицинско, си тръгвам кълбо от нерви, бесен от тяхната простотия, наглост и безочие.Сигурно има и читави, но масово са рушветаджии - шарлатани, който не трябва и куче да им се води за преглед. Нагли простаци-грубияни, пък иначе обидчиви, сърдят се отнасят с тях както те го правят.
15
13
 
2
 
! Отговори
Грездю Мъдев преди 1 година
Духнаха по чужбините, защото са страхливи мишоци, дето окото им е все в далаверата, не в медицината.Трябва да им турят чатала на врата и да ги задължават да бачкат у нас, не може с парите на данъкоплатеца да се обучават тия безродници и после той да ходи да вади пари с медицина в Швейцария и Австрия. За това ли да ги уважавам тия продажни безродници?!Тука докторчетата в почивен ден дори не си вдигат телефона, екскурзийки напред назад, но оня отгоре гледа!!!!
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един PkМного от лекарите са не за бой, ами за пребиване, що народ са уморили с некадърност, мързел и безхаберие, а а един осъден няма.
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите си седят на пръдливите дирници в България. Нормално. То в чужбина кой ще ги търпи тия крадливи пикочници? Пък и там няма как да се точи здравната каса.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се разбира от коментарите, в България основната част от населението са лекари, медицински сестри, академици, професори и доценти. Също така се разбра, че освен тези безполезни ***, броят на пожарникарите и полицаите също е по-голям от необходимото. Забравихте обаче и държавната администрация, както и учителите. С тях броят на "***" вероятно ще надхвърли 99% от населението. Следователно всичко е наред - обикновените граждани са незначителен процент от населението.
11
1
 
24
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Защо не спрете да говорите глупости. Мой близък почина от пневмония и в смъртния акт пише пневмония, а не коронавирус. Защо пък на нас никой не ни предложи 3-4 000 да му се не види. Пълни глупости говорите без доказателства, просто да се изкажете
10
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки грип или болест е опасна, ако не се лекува правилно . У нас е ясно че не грип е проблема . Сега всички умрели ги записват за статистиката , че е от грип. Искат да поддържат паниката и страха. Новия световен ред цели да компенсира липсата на войни и да ограничи пътуванията .От една страна щатите без това ще фалират, от друга искат да накажат Китай. Има доста неизвестни , но за съжаление у нас няма държава и служби , които да стоят на страната на народа си.Вече е всеки за себе си
9
10
 
9
 
! Отговори
Роби преди 1 година
На запад си роб, дори ако си лекар. Просто си втора категория човек. Но това го разбират само малко, защото самите западняци са прикрити и не смеят много да казват какво мислят. Който мисли да заминава, просто ще си даде времето от живота за пари - буквално. Ще получи и пари в замяна. Това е. А който е чел мемоарите на Русо, добре знае, че парите не са толкова важни. Много жалко, само р.имляни ще останат в България, ако така продължаваме.
8
10
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
В България има близо 30 000 лекари , регистрирани и на Заплата от Здравната Каса + частна практика . В България има Регистрирани близо 60 000 мед.сестри на заплата от Здравната Каса .Това са данни от Министерствата .Ако добавим Полицията , Депутатите и Кметовете ?Оказва се всеки Български Гражданин има до себеси по 1 Лекар , Една Сестра , Един Полицай , 1 Депутат и Един Пожарникар .
7
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Румъния учител получава 2000 лв заплата а цените са значително по ниски от в България.Не ги мислете румънците.Щом могат да направят локомотив и лек автомобил ще се оправят.А в българия ние правим *** чалгари и роми.