Българите - сред водещите по най-много разходи за храна в ЕС

На дъното на класацията са Люксембург и Ирландия с дял под 9%
29 дек 2020 21:21, Петя Славова
59

През 2019 година домакинствата в Европейския съюз са похарчили близо 960 млрд. евро за храна, показват данни на Евростат. Това е 13% от общото потребление на всички граждани в ЕС. 23.5 на 100 са домакинските разходи – вода, електричество, газ и жилищни харчове. Разходите за транспорт са малко над 13%.

Най-много пари за храна харчат румънците, които дават около една четвърт от бюджета си, следвани от гражданите на Литва с 20%. България е на четвърто място и отделя около 19% за хранителни стоки. На дъното на класацията са Люксембург и Ирландия с дял под 9%.

Десислава живее със съпруга си и малкото им дете. Предпочита да пазарува веднъж седмично и казва, че едната заплата в семейството се харчи изцяло за храна.  

"Минимумът на седмица без месото и хляб, защото те са основните неща, които пазарувам от по-малките магазини, или от месарници... оставям над 100, 120 лева задължително всяка седмица за обикновени неща, които всеки нормален трябва да си купи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.  

Семейството ѝ определя строго бюджета си и се стреми да купува качествени продукти, но така сметката скача още повече.

"Майка ми е в чужбина, при тях е доста по-евтино. В Германия определено е по-евтино. Аз съм живяла също в Италия, доста по-евтино е", допълни жената.

По-евтино и оскъдно пазаруват възрастните хора - като Цветанка Спасова.

"Пазарувам зеленчуци, плодове, за всеки ден. По празниците – мандарини, хляб, това е", сподели тя.

Заради цените и качеството на стоките Стефан заминава да живее в Германия.  

"Там дори и сина ми е с мен и той се очудва, че всичко в сравнение със заплатите, които получаваме, всичко е много евтино. За разлика от България", посочи мъжът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има в предвид, че една 15 годишна британска девойка в живо тегло е колкото мен, жената, двете деца и кучето, няма да е защото ядем много
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ano 45Защото европейският и американски пенсионер, като стигне до пенсия се отдава на хобита и пътешествия. Как ли?
51
1
 
8
 
! Отговори
Нормално! преди 3 години
Ниски доходи, високи цени и те ти ги процентите.Както е писал един колега, ако погледнем европейските брошури на търговските вериги, които са и у нас - ще ревнем.А за качеството на храната, изобщо няма да говорим. Както и за тарикатлъците на родните търговци, че и производители.
50
1
 
11
 
! Отговори
В интерес преди 3 години
на истината отворих брошурата на Кауфланд за Германия , и останах шокиран , каса бира БЕКС за 8.80 евро , Кока Кола 1.5 литра за 69 цента , чипс Прингълс 200 грама 1.15 евро.У нас е по-скъпо.
49
0
 
9
 
! Отговори
Гфьц преди 3 години
В центъра на столицата е безумно скъпо. Сигурно и по други градове цените в магазините са от подобни величини. Все още ми е непонятно как боклучавата лютеница Дерони струва 5-6 лева. Проблема не са само цените, но и качеството, което в Бг или го няма, но в наличие струва в пъти сравнено с ЕС.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат и харчат. Преди като нямаше - не се харчеше. А и то нямаше какво да купим. При празните равтове след 1989 нямаше с трън да завлачиш какво да закачиш.Нищо нямаше. Даже свещи нямаше. Имаше само режим на тока и купони. Купоните бяха в портфейла на вместо пари. На чичото му платиха заплата 26 тенекии сирене. Заплатите ги плащаха в продукти. Не вярвате, нали? Питайте роднините си как беше! Глад и студ. В 4 часа сутринта ако не отидеш за кисело мляко и няма да вземеш.Олиото беше като златото.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-лесно се смята с една надница колко и какво може да си купите в България и тогава може да се съпоставя с другите страни. Но тази надница за всеки вид труд е различна и като часове. Едни работят по 6 часа.Други по 8 часа. А някои примерно във веригите бачкат по над 10 часа. Всичко като цяло е мн. общо да се каже по-евтино и по-скъпо.Стандартите са различни.Българите може да имат по 2 коли пред вратата си,но какви коли? Покупателната способност се вижда в магазина и по съседите.Сега имат пари.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48Също и заплатите
45
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Сигурно защото цените на храните по нашите магазини са най-ниските в Европа...
44
13
 
4
 
! Отговори
ano 45 преди 3 години
А аз искам да знам защо българските пенсионери не са уважени и не плащат данък доход върху пенсиите си, както всеки европейски пенсионер.И по каква причина българските пенсионери не заплащат здравна осигуровка към НЗОК всеки месец, както това правят примерно германските пенсионери, на който така лелеят да приличат. Защо такава несправедливост?Така бългаският пенсионер му остава да харчи парите си единствено за храна и да трупа нездравословно тегло
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не ви ли омръзна да сравнявате.Ми те разликите в стандартите са огромни.Хората като дават примери от Европа на лъжат.К'во искате да докажете от България не знам.Дано вие да знаете.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гошоМоето момче, не е лошо първо да поживееш в страни от Западна Европа, преди да се произнасяш "компетентно".
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНОНИМЕН/42"Във всяка държава,независимо дали е член на ЕС или не има регламентирани минимални заплати"Пак ще попитам: тия минимални заплати чисти пари, които се получават ли са? Какво сравняваме?
40
1
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
До Анонимен 39 Във всяка държава,независимо дали е член на ЕС или не има регламентирани минимални заплати.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бях в Испания за първи път за месец на гости при вуйчо видях Бейлис в един магазин и се засилих да купя за баба ми. Беше 2006г. Бейлис във Валенсия беше 8 евро. В България над 28лв.Изсмяха ми се защо ще нося бутилка и ще рискувам (тогава заради атентатите от 2001 не позволяваха на самолета бутилки) Спомням си, че коментирахме как едно и също нещо е с различни цени в България.Три пъти и повече е разликата на всеки продукт, който е внасян от един и същи източник.Прекупвачите играят далавери
38
4
 
22
 
! Отговори
гошо преди 3 години
Най беднните в Европа,българите плащат най-скъпата и некачествена храна.Така е не само с храната,но и водата,електричеството,отоплението и още куп неща.Скубането е качествена държавна политика.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до анонимен 21/35Това е чудесно. Да ти кажа, че такива "минимални" заплати в Германия няма.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен пък със заплата над 2000 евро........някъде из Европа ми е през оная работа колко бил хляба.Тука ядем пасти.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Абе пич, червената чушка е едно евро в Германия, ама на кукуво лято.Ананасът не расте в Германия, но не расте и в България, тъй че пак се купуват от едно и също място на едни и същи цени и респективно струват подобни пари.Една Багета струва 45 цента .... ама друг път.Колата и Фантата са стандартно едно евро (95 цента).Мога да давам примери до утре. Не си наясно.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Абе що е видиш германските данъци и осигуровки? Па тогава коментирай здравеоопазването. Шъ ти стане лошо, ако ти прибират 50% от доходоте. И си плащаш аутобаните! Като кажеш "А", трябва да кажеш и "Б".