С милиарди - Германия подпомага хората и бизнеса в пандемията

Става дума за безвъзмездна помощ, кредити и гаранции
5 фев 2021 20:22, Елка Василева
83
С милиарди - Германия подпомага хората и бизнеса в пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

150 евро еднократен бонус за децата, данъчни облекчения, безвъзмездни помощи за фирми - в пандемията Германия помага на своите граждани с десетки милиарди. Дойче веле обяснява по какви програми се отпускат помощи.

В Германия мнозина не спират да се оплакват: помощите не идват навреме, не се изплащат наведнъж, бюрократичните пречки са твърде много и още, и още. Същевременно това е най-големият пакет от помощи в историята на Федералната република: в пандемията от коронавирус държавата подпомага семействата и бизнеса с различни финансови инструменти. Става дума за безвъзмездна помощ, кредити и гаранции.

Дотук Германия е предоставила подобни помощи на обща стойност от 80 милиарда евро, обяви министърът на икономиката Петер Алтмайер в края на януари. Към тази сума се прибавят и добавките за работниците и служителите, преминали заради пандемията на съкратено работно време, както и данъчните облекчения.

Помощи за всички: семейства, фирми, артисти

Основният инструмент, с който държавата подпомага фирмите, е т.нар. Überbrückingshilfe, един вид помощ за оцеляване. Те са предвидени основно за малките и средни предприятия, които са гръбнакът на германската икономика. С тези безвъзмездни помощи фирмите могат да покриват фиксираните  си разходи - например за наем и ток. Условието: фирмите трябва да докажат определен спад на приходите. Ако през текущия месец оборотът на дадена фирма е спаднал с над 30 процента в сравнение със същия месец на предишната година, т.е. преди пандемията, тя има право на тази помощ. От началото на 2021 година към фиксираните разходи на компаниите спадат и загубите от нереализирани продажби на стоки със срок на годност или на сезонни продукти, каквито има например в модния бранш.

Още по темата
Този финансов инструмент е предвиден за всички фирми с годишен оборот до 500 милиона евро. За тази т.нар. помощ за оцеляване могат обаче да кандидатстват и самонаетите лица, които не са назначили друг персонал, работещите на свободна практика и предприятията или организациите с нестопанска цел. За самонаетите, например хората на изкуството и културата, отделно има и т.нар. "помощ за ново начало". Освен това държавата отпуска на самонаетите лица еднократна помощ до 5000 евро.

За ноември и декември 2020, т.е. първите два месеца от втория локдаун в Германия, държавата изплаща и извънредни помощи на фирмите, предприятията, самонаетите лица, съюзите и други организации, които не могат да работят заради локдауна. Право на тези помощи имат и фирмите, които могат да докажат, че 80 процента от техния оборот се генерира от други фирми, които са временно затворени заради локдауна. Седмично те получават помощи в размер на 75 процента от средния им седмичен оборот за същия месец на предходната година. Само този финансов инструмент за въпросните два месеца ще струва на държавата общо 15 милиарда евро, от които дотук обаче е изплатена само една малка част.

Големите компании пък биват подпомагани основно от Фонда за стабилизиране на германската икономика, който разполага с 600 милиарда евро. Тези помощи са предназначени най-вече за фирми, които играят важна роля за икономическия имидж на Германия или са особено важни за трудовия пазар. Дотук такава помощ са получили компании като Луфтханза, туроператорите FTI Touristik и Tui или корабостроителниците MV Werften.

Фирмите, които преди началото на кризата са имали успешни бизнес-планове, могат да кадидатстват за гаранции - за средства за производство или инвестиции. Гаранционните банки осигуряват това покритие за суми до 2,5 милиона евро. За по-големи суми - от 20 милиона евро нагоре - към механизма за даване на гаранции се включва и държавата.

Към лостовете, с които тя подпомага бизнеса, се отнасят също и редица данъчни облекчения, като по-ниския ДДС, който важеше до края на 2020 година. Данъчните облекчения са част от конюнктурен пакет на стойност 130 милиарда евро, включващ също и държавни инвестиции.

Да не забравяме и помощите за преминалите на съкратено работно време. Те облекчават финансово много фирми, без да им се налага да освобождават работници или служители. Министерството на икономиката изчисли, че тези помощи ще струват на държавата 23 милиарда евро (по данни от края на януари 2021).

През 2020 на всички семействата с деца - независимо от финансовото им положение - беше изплатен т.нар. корона-бонус за деца. През есента семействата получиха еднократно по 300 евро за всяко дете.

Освен всички изредени дотук помощи от държавата отделните федерални провинции също имат свои собствени регионални програми за подпомагане в кризата.

И още 7,5 милиарда за помощи

Късно в сряда вечерта (3 февруари) управляващата коалиция прие план с нови помощи в корона-кризата. Одобрена беше програма от 7 точки. Една от тях - и тази година семействата ще получат корона-бонус за деца - еднократно по 150 евро за дете. По 150 евро еднократно ще бъдат изплатени и на получаващите социална помощи - т.нар Харц-4. За заетите в сферата на културата е предвиден нов пакет с помощи на обща стойност от 1 милиард евро. За ресторантите и кафенетата, които заради пандемията не могат да работят с клиенти и предлагат само храна за вкъщи, се удължава срокът, в който те плащат по-нисък (само 7%) данък добавена стойност - до края на 2022 година. Първоначално беше предвидено тази мярка да важи само до края на юни 2021.

Новоприетият пакет от помощи възлиза общо на 7,5 милиарда евро, сочат изчисленията на двамата съпредседатели на Социалдемократическата партия Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нас правилата за конкуренцията и никакво подпомагане, не че и пари имаме де!
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
70 има и още как. Миналата години получихме двойни детски, помощ от работата, нищо, че работим както преди. Така че, помагат много факт. Ако някой работи, за някой съмнителен и знае 10 думи немски да не очаква чудеса.
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете пълни глупости,няма такива обезщетения в Германия.Първо елате тук тогава плямпайте..
63
4
 
5
 
! Отговори
НЕ ПАРИ преди 3 години
ДА ПУСНАТ ПРИРОДАТА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА И ДА ПРЕБОЛЕДУВАТ ВСИЧКИ ХОРА ТОЯ ГРИП И ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ НОРМАЛНО ДА СЕ ЖИВЕЕ.На старите и болни хора не грее бизнеса както и бизнеса няма полза да се жертва за обречени стари и болни хора, които и без вирус пак умират и няма да доживеят до 100-те години.
62
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А тук държавата подхвърля по нещо и който улови, ще яде! На тези, които работят, работодателите им плащат жълти стотинки и казват, че и "това ни много"! Жалки сме, но пандемията ще ни очисти!
61
0
 
12
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Важно е за мюмюн, шестте му жени и двайсетте деца пари да има...другото е от лукавия
60
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ НЯМА МИЛИАРДИ ЗАЩОТО Е РУСОФИЛСКА КО ЧИ НА
59
1
 
10
 
! Отговори
Баба Марта преди 3 години
В един момент всичко това ще гръмне!
58
3
 
8
 
! Отговори
разсмя ме преди 3 години
До АмериканТи Германия не я мисли, БВП е толкова голям, че могат да си позволят и 5 години да не работят, а само да раздават.
57
0
 
15
 
! Отговори
ак47 преди 3 години
У нас,благодарение на Б.Б всичко процъфтява и бизнес и структури и олигарси и банки и кръгове и банки,а скоро и магистралите ще цъфнат!Шайка от крадци!
56
2
 
11
 
! Отговори
Американ преди 3 години
По-точно: "С милиарди - Германия затъва в лоши дългове в пандемията".Америка също, но далеч не толкова зле.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Има, но не за всички и е по общини. В Берлин например стартъпите ги подкрепиха.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тия пари после ни излизат през носа с данъците. Но поне се надявам някой, който има нужда наистина да ги е получил. Има и доста, които ги взимат, просто защото дават.
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега сетихте ли се защо имаме най-меките мерки?Защото когато в Германия налагат ограничения, държавата с едната ръка взема, но с другата дава евро! А тук гербавата мафиотска държава също взема с едната ръка, ама другата, с която дава е дълбоко в дюкяна и рови там за да извади това, което дава!
52
0
 
11
 
! Отговори
Разочарован преди 3 години
И у нас така дават помощи помагат хората с кви пари им преведат от Е.С. те веднага ги превеждат я на фирми събиращи лоши кредити я на дружества занимаващи се със строежи на пътища и подобни строителни дейности! Дават и на хората останали без работа по 25лв на ден но не всеки ден !От толкова даване така са се улисали че и хазната опразнили и нея раздали!
51
4
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До тотю катунюние можем без голфове и рена,зависимите от русия германски и френски политици продават народите си...еничарите от герб и дпс нашият...нов вид фашизъм...те имат офшорни...парите взети незаконно ги държат зависими...г-н Байдън в Европа гладните са ваш съюзник...Бог да пази САЩ!!!Бог да пази Кралицата!!!
50
4
 
12
 
! Отговори
тотю катуню преди 3 години
германците са ползвали робски труд, имали са и колонии, и в момента цяла европа сме им роби. питай половината българи живеещи там как са третирани от работодатели, власти, полицаи и т.н. печатят и евраци и ти крадат и от джебчето всекя секунда. добре че сте балами.... а между другото нас този път ни довършиха и скоро няма да ни има като държава и народ.
49
2
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Германците работят и изкарват,а ние ги взимаме като заем,който първо властта го краде и после каквото остане.
48
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато хората в Германия са градили цивилицазия и култура, по нашите ширини не са знаели какво е канализация и електричество. Всякакви сравнения са просто безсмислени - и икономически, и политически, и социални . Не друг континент, друга планета е Германия за нас. Интелигентен народ, силна държава, свободно мислещи хора - тоест пълната противоположност на БГ.Не ги мислете тях, и да не е 100% всичко точно както е описано, те магарето в калта няма да си оставят.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И понеже за момента живея в Германия и ги опознах горе долу, ми се струва, че ще потърсят начин да си ги върнат тези тнаречени помощи. И не вярвайте на всичко в пресата. Не раздават току така