ЕК прие нова забрана за част от боите за татуировки

Причината е в това, че някои от тях са канцерогенни
11 фев 2021 11:14, Ния Христова
14
ЕК прие нова забрана за част от боите за татуировки
Снимка: Pixabay
Заради съмнения, че част от боите, които се използват при изрисуването на телата, са канцерогенни, ЕК въвежда нова забрана за употребата им. Последните промени в регламента, които Брюксел направи, вече са факт. Те трябва да влязат в сила през следващите месеци. Зелените и сините цветове вече са забранени и в някои козметични продукти по същата причина.
 
Затягането на правилата за боите за татуировки ще започне от 4 януари 2022 г. Причината за решението в рисковете, които могат да крият за здравето. Експертите смятат, че в дългосрочен план мастилото под кожата може да доведе до рак, генетични мутации, репродуктивни проблеми и алергии.
 
Почти всеки милиметър от тялото на Поли Бобева е покрит с мастило. Първият татус прави, когато е на 16. А днес, 18 години по-късно, тя е най-цветната българка. 
 
"Първата ми татуировка я правих в студио. Трябваше да имам позволение от родител. Тогава майка ми дойде с мен. Тя беше много щастлива, понеже аз съм артистичен човек и от малка исках да се занимавам с изкуство", разказа Поли Бобева пред Нова ТВ.
 
Повечето си татуировки прави сама, а свободни места по тялото й има само там, където трудно може да достигне с иглата с мастило.
 
"През годините станаха над 100", признава Поли. Изчислява, че 80% от тялото й е покрито с татуировки.
 
На Поли й се налага да се справя не само с мнението на хората, но и с ограниченията. Тъй като от 4 януари следващата година Брюксел сериозно затяга изискванията към боите за татуси заради рисковете, които могат да крият за здравето.
 
"Има такива научни обосновки, че в кожата се вкарват съединения, които след това се разпадат на амино- съединения, които могат да бъдат канцерогенни", обясни дерматологът д-р Маргарита Къчева.
 
През последните години растат и сигналите в системата за опасни стоки на ЕС - RAPEX, свързани с химикали в смесите за татуиране.
 
"В практиката в България не са срещани случаи на канцерогенен ефект, но по клинични данни такъв ефект може да има. Различните съставки – най-често металите – никел, кобалт, могат да дадат такива реакции", обясни д-р Габриела Григорова, естетичен дерматолог.
 
При татуирането кожната бариера се нарушава, а тялото абсорбира мастилата. От Европейската агенция по химикалите предупреждават, че смесите навлизат в човешката кожа, в очната ябълка или в лигавиците. Разтворимите съставки обаче се разнасят в цялото тяло в рамките на няколко часа или дни. По този начин опасни разтворители и токсични елементи и метали могат да проникнат с мастилото в тялото.
 
"Най-често това са зоните, където имаме лигавици – генитална или устна лигавица. Много често дори при татуиране около гениталната зона може да се получи токсичен шоков синдром", обясни д-р Григорова.
 
"Не знаем как имунитетът на кожата ще реагира. Този имунитет може да реагира веднага, може да реагира късно, може да се получи образувание, което е отговор на това, че кожата се опитва да се отърве от този чужд агент. В Германия дори беше открито, че не са използвали мастила за боди арт, а автомобилни бои. Това е нещо, което няма премахване от кожата", обяснява д-р Къчева.
 
Германия е държавата, която първа реагира на опасните бои. Страната забранява пигментите в зелен и син цвят. Сега регулации при цветните мастила има в 7 държави от ЕС.
 
"Поради цвета си имат различно съдържание на метали или различни примеси. Затова могат да дадат различна реакция", обясни д-р Григорова.
 
"В научната литература повече говорим за проблеми с червения цвят. За синия и зеления цвят се даде гласност, след като някои от съставките бяха забранени в козметичната индустрия. Червеният цвят е този, който най-често дава усложнения. Цветните татуировки са свързани с повече усложнения, с повече късни алергични реакции, с образувания", обяснява д-р Къчева.
 
За 15 години от ръцете на Веселин Замфиров са се родили хиляди цветни форми. Досега обаче никога не се е стигало до проблеми върху кожата на клиентите му.
 
"Имало е по-бавно заздравяване на самия татус, но дотук някакви по-фрапантни случаи, проблеми с кожата и здравето на кожата не сме имали. Не трябва прекалено силно да се нанася, за да не пробие слоя и да има разнасяне на самата боя. По принцип е доста контролиран процесът", обяснява татуистът Веселин Замфиров.
 
Той е на мнение, че за да не се стигне до усложнения, най-важно е как се създава, а след това и поддържа една рисунка върху тялото.
 
Производителите имат срок от около една година, за да намерят заместители на част от мастилата, които крият най-сериозен риск за здравето. В списъка на забранените съставки влизат такива, които водят до канцерогенност, мутагенност, репродуктивни проблеми, както и до сериозни увреждания на кожата и очите.

14
Още от ЕС
Германия остава в локдаун поне до 7 март
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това няма нищо общо със здравето. Просто заместителя на забранената боя се произвежда от 3-4 фирми, които имат патент за нея и ще печелят маса пари от продажбите. Зад тази забрана стоят лобисти, както и зад много други. Трябва вече на всички да им стане ясно - не мислят за здравето ни, а за джоба си. Освен това татуирането няма да спре, ще се прави с нелегални китайски бои, ще се увеличат рисунките на черно и държавата ще печели по-малко от данъци. Но затова пък ЕК ще взима по-дебели рушвети
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро ще излезе, че всимко на тоя свят е вредно и води до край. Татуирането е красиво изкуство, когато имаш вкус и смешно и грозно, когато нямаш, но голям минус, е че след години, каквото и да си нарисувал се скапва и изглежда демоде. Най-добре е ако човек пропусне този етап на желание за татус или пиърсинг.
9
2
 
2
 
! Отговори
доказано преди 2 седмици
Боите са безвредни но ако си на море или изложен на слънце кожата започва да се пържи и води до рак.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голям % от тези бои са китайски и без сертификат.
7
7
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 седмици
Абсолютни глупости !!!!!!!!!!!! При татуирането се използват бои на растителна основа , които са абсолютно безвредни !!!!!!
6
1
 
1
 
! Отговори
До от Плевен преди 2 седмици
Никой не те е питал. Това всеки сам трябва да си реши
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До от Плевен

Ок. И? Трябва да им се забрани ли? За народ, който реводно вика "Свобода или смърт" на 03.03, сме много бъриз, да отнемем всякакви свободи и права, особено ако нещо не им се кефим.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС става бързо и сигурно тоталитарна държава, в която всичко е само след разрешение.
3
12
 
14
 
! Отговори
от Плевен преди 2 седмици
Изпитвам погнуса от хора които са с татуси!
Отвратително е ..!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От 120 години се позлват такива бои, ама сега някой разбрал.
Нека да позная - само меснтата гокяма фарма, след 5 годни на регулации, лобита и далавери, ще има правото, да прави такива неща?
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А колко да е зелена краставицата и жълт лимона ще приемете ли наредби ?