ЕК предложи удостоверение за ваксинираните и преболедувалите COVID

Целта е то да служи за улесняване на пътуванията в ЕС
17 мар 2021 14:17, Елка Василева
135
ЕК предложи удостоверение за ваксинираните и преболедувалите COVID
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия представи законодателно предложение за въвеждане на удостоверение за преболедувалите COVID и ваксинираните срещу новата болест. Комисията призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да одобрят законопроекта до лятото.

ЕК предлага удостоверението да бъде безплатно, електронно, с възможност да се разпечата, и да съдържа данни за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID по метода PCR или с бърз антигенен тест.

Още по темата

Предвижда се всички ваксинирани, независимо с какъв препарат, да получават удостоверение, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Целта на комисията е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване.

Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Те ще съдържат QR-код за проверка в система, поддържана от комисията.

Използването на новите документи се предлага да бъде прекратено с решение на Световната здравна организация, с което се обявява край на извънредната епидемична обстановка. Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.
/БТА/
 


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Имам преди 8 месеца
здр.книжка от дете, че съм ваксиниран с ваксини които трябва да се поставят но не фалшиви. Ваксините от изтока се сблъскват с ваксините от запада и идва кончината.
128
1
 
3
 
! Отговори
Защо преди 8 месеца
не предложи застраховка за ваксинираните. Ами бягат по тъча и карат хората да се подписват, че те са искали фалшивите ваксини.А кой ги предлага?
127
1
 
1
 
! Отговори
do 127 преди 8 месеца
До Анонимен не не е това знака на натихристаоще преди 80 имаше такива имунизационни листове ако искаш да идеш някъде или да кандидатсваш за визи, после ги махнаха незнам защобелега на натихриста ще е нещо друго сори за роазочаеованието
126
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
16И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; 17за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.
125
0
 
12
 
! Отговори
( '_' ) преди 8 месеца
До сега никой не чух да обясни, може ли ваксиниран или преболедувал да бъде преносител на вируса. Ако отговора е да, какъв е смисъла от тези паспорти, като пак могат да заразяват? Ако отговора е не, какъв е смисъла да носят маски и да спазват ограничения, като нито може да заразят, нито да се заразят? Малко нещо ми издишат техните теории.
124
16
 
3
 
! Отговори
до троловете преди 8 месеца
стига сте ревали винаги е имало имунизационни паспорти и сертификатисамо последните 20-30 години не е ималосвета не е започнал 90-тетъпаци
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И все пак ЧСИ тата трябва да предлагат и самолети ;) и сайтове :))) Крайно време е
122
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трва да се борим за свободата си. Срещу европейските фашисти - комунисти- комисари. Те съвсем са загубили връзка с реалността. Ако ние не ги върнем към нея, не ще ни унищожат. Ние и децата ни или те. Изберете сами.
121
0
 
18
 
! Отговори
Гепи, либерастите! преди 8 месеца
Искам пак да чуя някоя лакардия за конспиративните теории..
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблема е че това няма да спре пренасянето на заразата ваксинирания може да я лепне или на някой от чужбина или на мен като се върне на ваксинираните също да им се правят тестове и на влизане и на излизане
119
21
 
4
 
! Отговори
QRS преди 8 месеца
Какъв ви е проблемът? Никой не цели да забрани пътуванията и всички ще пътуват:Преболедувалите с документ за антитела (със скорошна дата и минимална стойност)Ваксинираните с документ за ваксинацияАнтиваксърите и феновете на конспирациите с жълта книжкаОстаналите с ПСРКъде точно е дискриминацията и ограничението на правата?
118
0
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 8 месеца
Виждате какво хванаха вчера в ПЖИ. Нелегална печатница за пари. Смятате ли, че тези хора няма да преориентират бизнеса към печатене на фалшиви удостоверения за Ковит. Здравето ми е по-важно от едни 50 лева, които ще платя за сертификат. Никой не може да ме дадължи да притежавам електронен такъв.
117
1
 
15
 
! Отговори
ЕК - България преди 8 месеца
До Зaпознат/112"нали беше конспирация хаха" - и хибридна пропаганда.Путин е виновен!
116
0
 
5
 
! Отговори
Tonita-7 преди 8 месеца
Напротив, здрави И с мозъчна дейност на ниво И ще летят И ще плават! Заразени И умствено недоразвити няма как!
115
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 8 месеца
Тъз година външен чип, догодина вътрешен чип ... в сфинктера.
114
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако си здрав и мозъка ти все още работи няма да можеш да пътуваш зад граница.Ще могат да пътуват само заразените с ковид. Който не се е заразил по естествен път може да отиде до най близката поликлиника да го заразят служебно с инжекция.Разбира се преди заразяването трябва подпише декларация че ако гушне букета роднините му няма да съдят отговорните лица.
113
3
 
16
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 8 месеца
Време е за БГексит
112
0
 
21
 
! Отговори
Зaпознат преди 8 месеца
нали беше конспирация хаха
111
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 110", ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК." - да припомня, че преди година и 14 дни ек се скара на Австрия да НЕ провежда граничен контрол с италия, защото пречел на ценностите им.
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК."И това ако не е изнудване... На бас, че никоя държава няма да ползва тая опция, въпреки че знаем, че ваксините не дават 100% защита и ваксинираните спокойно ще могат да разнасят вируса. Обаче ако някоя държава реши да продължи да тества и карантинира пристигащите ще загуби туристи, съответно всички държави ще са принудени да приемат удостоверенията.