Близо 200 000 наети в германските автомобилни заводи ще останат без работа

Причината е преходът към електрически превозни средства
27
Близо 200 000 наети в германските автомобилни заводи ще останат без работа
Снимка: Dnes.bg, архив

Около 178 000 служители на германските автомобилни заводи могат да загубят работата си до 2025 г. поради прехода към електрически превозни средства. Съответните оценки се съдържат в анализ, публикуван днес от Института за икономически изследвания Ifo, съобщи БГНЕС.

„През 2025 г. най-малко 178 000 работници ще бъдат засегнати от преминаването към електрически двигатели“, се казва в изследването.

Според авторите, поради намаляването на производството на двигатели с вътрешно горене, от работа ще се лишат повече служители отколкото такива, които ще се пенсионират.

„Тъй като вече сме наясно с тази опасност, предприятията имат възможността да вземат необходимите мерки своевременно, като професионална преквалификация или повишаване на квалификацията“, каза Оливер Фалк, ръководител на Центъра за индустриална икономика и нови технологии на Ifo. „Още от промяната в обема на производството виждаме, че работата по електрическите превозни средства е свързана с напълно различни детайли от тази по автомобилите с двигатели с вътрешно горене.“

Според изчисленията на института около 75 000 служители на автомобилни заводи ще се пенсионират до 2025 г., сред тях около 39 000 сега се занимават с директно сглобяване на автомобили и около 36 000 произвеждат резервни части.

"Преминаването към електрически превозни средства е голямо предизвикателство, особено за доставчиците от средната класа. Важно е да се запазят висококвалифицирани работни места в останалата част от индустрията с двигатели с вътрешно горене и електрическите превозни средства, без да се забавят текущите структурни промени", казва главният изпълнителен директор на Ifo Клеменс Фюст.

Според статистическия портал statista.com, към 2020 г. в германската автомобилна индустрия са били заети 808 935 служители. Най-високият процент на заетост в тази област от 2010 до 2020 г. се наблюдава през 2018 г. - 833 937 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: германияколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
забавено действие преди 2 години
Новини със забавено действие...Пика на модата на електромобилите каточели отмина.Така че сте закъснели със 'новината'.Електромобилите не са толкова еколкогични и икономични колкото се рекламират!
18
0
 
0
 
! Отговори
fact преди 2 години
браво,браво,браво.
17
0
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
По долу има статия как стотици хиляди от Източна Европа бъхтят по полетата на Дойчланд,да отиват да берат тия съкратени от заводите директно на полето да берат аспержи.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 ХА-ХА-ХА-ХААААААААААТи имаш ли изобщо напредстава какво е кондензатор и как действа ?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали ни требеше много работна ръка, сега кво ша ги праим шебЕците, само ша ги хрантутим ли
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
200000 хиляди без работа са 200000 без пари и 200000 които няма да си купят кола от тези направените от роботите. Всичко е синджир марка.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айнцу цавйнцу драйцу дрън
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастията ще съсипе света. Дано Бог се намеси преди това.
11
3
 
17
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Абе тук всяка година изчезва, населението на един град ,около 100 хил.човека, пък те се тревожат ,че 150хил. германци щели да си загубят работата.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките ще останат без работа. Азиатците вече правят масовите автомобили за света. Ще останат само Ханс, Гюнтер и Ахмед да правят по някое Ауди за колекционерите.
9
6
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Знаете ли , какво е кондензатор ?Най - новите Батерии са Кондензатори - с Графен, Евтини и Лекички , няма литий ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всички заводи по света преминат на мотокари откъде ще добиват Лития за батериите. Тези знаят ли колко природа се унищожава заради този Литии. За да се добие Литии само за една батерия се правят около стотина дупки в земята пълнят се с питейна вода и химикали и се чака няколко дни. Как си го мислят колко природа ще унищожат за тия батерии. А рециклирането как ще го правят. Къде ще ги изхвърлят старите батерии. А химията от тях къде ще я съхраняват или ще я изхвърят сред природата. Недомислици
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не злорадствайте.В бъдеще никой не е застрахован.Много професии ще изчезнат.Автоматизацията настъпва.Някой ден и камиони,трактори и други сто процента ще се движат без шофьори.Въпрос на време.
6
0
 
9
 
! Отговори
Нямате преди 2 години
идея какео се слупва с любимита Германия на Бай ***-Пср за да отидеш на Фризьор или магазин, безработицата тепърва предстой
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3Да, преквалификацията е важна. Съжалявам, ако коми мечтата е мъртва и не може, да се хванеш в ТКЗС-то на 22 години, да се тюхнеш на ендо бюрце и да работиш по 3 часа, та така до пенсия ...
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5Ама дай да спрем производството на ток, да спремавтомобилите, тракотрите, самолетите и прочие, че да има работа за милиарди хора по поляните и по каруците, че да разкарват храна. Перфектно ще е!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарят на Тесла, Чук и др дето измислиха всичко това
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те им казват че вместо 350 000 служителя ще им трябват само 150 000 ако сглобят елекктрички, обаче - не, ония не разбрали - викат Преквалифицирайте. Хахха. Ще налапат xypката германчyгите, ама ще се усетят като им мине през сливиците и се покаже отзаде...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нищо не е другаря Клаус Шваб какво им е подготвил им е бедна фантазията.