Разширяването на ЕС на Балканите зависело от политическата криза у нас?

Регионът все още се възстановява от кървавото разпадане на Югославия
30 авг 2021 21:37, Анисия Иванова
85
Разширяването на ЕС на Балканите зависело от политическата криза у нас?
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз ще разрешат задънената улица за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония, след като нейната съседка България разреши политическия си криза, заяви специалният пратеник на блока за Западните Балкани, цитиран от Bloomberg.

Мирослав Лайчак каза, че започването на преговори с бившата югославска република, чийто път за присъединяване се задържа от България в спор за името на Северна Македония, произхода на нейния език и общата история на двете нации, остава „приоритет“ за лидерите на ЕС.

Но България е парализирана от политическа безизходица сред нейните основни политически сили. След провеждането на два неубедителни тура на избори тази година, страната се готви да проведе трети, тъй като партиите отказват да си сътрудничат при формирането на ново коалиционно правителство.

"Трябва да преодолеем тази последна пречка с България“, каза Лайчак в понеделник на виртуална конференция. „Ще го разрешим веднага щом политическата ситуация в България го позволи, или веднага щом има политическа партия с ясен мандат да управлява."

Северна Македония се опитва да стане член на ЕС от 2005 г., когато беше призната за страна кандидатка. Оттогава тя получи членство в НАТО и разреши дългогодишен спор с Гърция, като промени името си през 2019 г.

Възражението на България спря откриването на преговори за влизане, тъй като страните членки имат право на вето върху процеса.

„Дори след разочарованието от забавените преговори за влизане, ние избираме Европейския съюз“, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев по време на конференцията. „Други страни като Китай, Русия имат интереси тук и ще се опитат да използват ситуацията, но това няма да промени мнението ни. Това няма да се сравни с нашите мечти за ЕС."

В картата на Европейския съюз се намира видима и голяма дупка, където се намират пет бивши части на Югославия плюс Албания. Лидерите на тези страни имат желание да се присъединят към блока, докато ЕС, загрижен за стабилността в Западните Балкани и нарастващото влияние на Русия и Китай, също е нетърпелив - просто не точно сега с настъпването на пандемията, а не преди условията му да са изпълнени.

Албания, Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово образуват група, която се простира на изток от Хърватия, последното попълнение на ЕС през 2013 г., до Гърция и България.

Регионът все още се възстановява от кървавото разпадане на Югославия, най-тежкият конфликт в Европа след Втората световна война, на фона на продължаващите етнически вражди, затруднените икономики и геополитическите сътресения.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Факт/74"В България битката е всеки срещу всеки.Всеки иска кокала самп за него" - а как е в другите държави?Много комунистическо мислене имаш :)
65
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 години
В България битката е всеки срещу всеки.Всеки иска кокала самп за него.
64
2
 
16
 
! Отговори
MAKETO преди 2 години
вето до дупка, докато не се откажат от нашата история и не признаят, че са нация създадена и отгледана от вожда им Тито, който още го боготворят.
63
2
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
Без да съм чел статията - за Макитата никакъв ЕС
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахаа значи следващият път ще се прави правителство, няма накъде вече!
61
1
 
10
 
! Отговори
С Македония преди 2 години
и Северна Македония открадне цялата история 1300 години България за тях
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом зависи от полит.криза у нас, значи нема да стане скоро.... ))) Честито на тия пуяци на фотото )))
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мирослав Лайчак каза, че започването на преговори с бившата югославска република, чийто път за присъединяване се задържа от България в спор за името на Северна Македония"------------------Претенциите за името бяха от страна на Гърция, но няма значение. Важното е, че некадърниците от Брюксел си измиха ръцете :D
58
4
 
8
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Повтаряйте дружно "Македония е българска! Македония говорят на български." А те от своя страна ще повтарят. "Българите са татари, Самуил е Македонец." И един ден като се събудите всички ще се усетите, че всички сме траки. Ще се сетите, че е имало потоп. Ще се сетите, че не идваме от изток, а се връщаме по нашите земи. Ще се сетите, че няма нашествие на българи, а връщане на тракски племена в земите на Мадарският конник.
57
1
 
1
 
! Отговори
P.S. преди 2 години
Безсърдечието ми било легендарно. Не бих казал! Бих казал, че един ден ще ми благодарите както трябва, но много закъснявате с този ден!"Този който върви по бушидо трябва да знае, че отмъщението минава през гъста гора през която няма просека, но не означава, че е невъзможно."
56
4
 
6
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
ЕС е бил еквивалент на СИВ....В момента в който сив се разпада и в ЕС влиза *** и Пульо(Чехия,унгария и т.н.цялата идея се разпада, както се разпадна и сив. UK , неслучайно си запазиха лирата и неслучайно първи излезнаха от ЕС.Ама макетата да идват щом искат, поне няма да се налага да си вадят БГ лични карти.
55
2
 
0
 
! Отговори
Аз давам резюме преди 2 години
Профайлърско - да разберете какво всъщност се случи.Дали му прерязах въжето дето меча беше на него?Да!Ама беше много дебело въже!
54
2
 
2
 
! Отговори
Има етична поука преди 2 години
В цялата тая история- не само е държавна измяна виж как изглежда през нечии очи! Ето аз бях министър председател на България след тридесет години кроежи, интриги, убийства, още двадесет години първите ми хора направиха зверски гадории върху тоя народ и после като дойдат аз изглеждах като спасител, а вторите ми хора направиха още по-големи поразии и откраднахме бъдещето им , обаче бяха бомба със закъснител тези хитри малки и даже реших да направя невъзможното - да осъдя тоя народ и тая държава
53
2
 
2
 
! Отговори
Оттам идва и фразата преди 2 години
Крал за един ден - *** за цял живот. И че в такава ситуация единственото, което може да се направи е да прережеш въжето така че то да виси на една нишка единствена ...
52
2
 
3
 
! Отговори
Историята ли? преди 2 години
Онзи поседял на трона и меча му над главата и може да падне по всяко време! И осъзнал истината! Че не е за него тая работа в която във всеки един момент може да ти падне главата. Такава е философията на Рим - и като Република и като Империя. Аз на негово място нямаше и аз да седя на тоя трон, ама преди да си тръгна бих му попрерязал въжето .... Никой нормален човек не би приел живота му да е под Демоклиев меч!
51
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Търсете в Интернетдианче,анонимна...и десетките ти...потърси помощ...пиши ми и ще ти помагам...и преяждащите дпс-гроб...за съжаление това ви чака...лудост...нещастие...отрицание...аверите на мафията...отричащите Народа ни...България
50
1
 
3
 
! Отговори
Знаеш ли историята? преди 2 години
Тя датира още от Древен Рим за един римски губернатор или сенатор - Демоклии, Демостен или нещо такова. Та той живеел добре в лукс и охолство и всички му завиждали за луксозния му живот без да прави нищо. И един от неговите противници, съперници постоянно го критикувал , онзи му казал -Хайде да се сменим за един ден! И онзи седнал на трона му и погледнал нагоре. И на тавана с едно въже точно над главата му бил вързан един меч! Ония го попитал: Какво е това? Той му отговорил: Подарък от Рим!
49
1
 
3
 
! Отговори
Търсете в Интернет преди 2 години
Да там може да намерите всякаква информация, но една информация няма да я намерите:Министър председатели или бивши министър председатели да са съдили и да са осъдили страната на която са били министър председатели!Защо?Защото е скапана държавна измяна защо!Това е демоклиевия меч над всяка държавна глава и над всеки висок държавен пост! Симеон 2 Сакскобурготски - окончателно поразен на 30.09.2021 година!
48
1
 
3
 
! Отговори
Значи: преди 2 години
Отказал съм бил да падна ! Не знаех, че е имало уговорка да падам, нито какво ще спечеля ако падна ....
47
2
 
2
 
! Отговори
Аз все още ... преди 2 години
Считам себе си не за космополит, а за гражданин на света, тъй като тук е невъзможно да си гражданин ...