ЕК със съвети за енергийната криза - наръчник тип "Направи си сам"

Енергийният микс на една държава е национална отговорност, да не разчита само на ЕС
13 окт 2021 19:30, Анисия Иванова
39
ЕК със съвети за енергийната криза - наръчник тип "Направи си сам"
Снимка: БГНЕС

Държавите-членки на Европейският съюз искат Брюксел да намери дълготрайно решение на кризата с цените на електроенергията. За сметка на това Европейската комисия им предостави ръководство тип „Направи си сам“. Това се казва в анализ на Politico, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

От началото на есента цените на енергията достигнаха рекордни нива. Това предизвика широко обществено недоволство и засили натиска върху ръководителите на държавите членки.

Причините за ръста на цените са многоспектърни: комбинацията от бързото икономическо възстановяване след COVID кризата, недостатъчното снабдяване с природен газ, което води до нарастващото търсене в световен мащаб. Към уравнението прибавяме и увеличаване на цените на квотите от Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS), слаби ветрове, влияещи върху производството на вятърна енергия. Съвкупният ефект от всички тези фактори доведе до повишаване на цените на природния газ с повече от 400% тази година. В същото време цените на електроенергията на едро са се повишили с 200 процента.

Министрите на енергетиката из целия блок са в паника и настояват Комисията да поеме водещата роля и да предложи някакви решения.

В сряда комисарят по енергетиката Кадри Симсън се очаква да отговори на техните молби, но това няма да стане чрез ново законодателство, а по-скоро с т. нар. "Инструментариум за цените на енергията". Този “инструментариум” представлява много детайлно написано ръководство за мерките, които управляващите в ЕС могат да предприемат, за да намалят сметките за ток. Тези кризисни мерки са съобразени и със законодателството на ЕС.

В проектоверсия на документа, до която редакцията на Politico е получила достъп, на страните от ЕС е заявено, че те могат да смекчат въздействието на високите цени. Това може да стане чрез намаляване на данъците, промяна и временно удължаване на помощта за засегнатите индустрии, стига тази помощ да не нарушава правилата на ЕС.

Домакинствата с ниски доходи също могат да получат ваучери, финансирани с приходи от Системата за търговия с емиси. В същото време държавите могат да позволят на потребителите временно да отлагат плащанията за електроенергия.

Освен тези съществуващи мерки, Комисията ще проучи възможността дали блокът може да извършва съвместни покупки на газ. По същия начин ЕС успя да закупи ваксини по време на кризата с COVID. Брюксел също така иска страните-членки да поддържат по-голяма база данни за енергийната бедност и ще поиска от Европейския съвет да изготви напътствия за социалните последици от зеления преход.

Комисията също иска да улесни инсталирането на съоръжения за произвеждане на възобновяема енергия. Според Комисията това ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия в дългосрочен план.

Но има някои червени линии, които Брюксел отказва да премине. Някои енергийни министри призовават за реформа на пазарите за електроенергия в блока. Системата за търговия в ЕС е измислена така, че най-скъпият източник на енергия, използван за задоволяване на общото търсене, определя цената за целия пазар. Комисията поддържа становището, че настоящата пазарна структура работи добре.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел напомни на страните членки, че макар да съществува опцията, при която ЕС да намери някакво решение на кризата, „енергийният микс на една страна е национална отговорност“.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


39
Още от Коронавирус
Какви са цените и правилата за COVID тестовете в ЕС?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Борисов преди 5 дни
Радев е виновен! И Путин!
30
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
До Киро ЯпонецаПрав си, не знаем за панели работещи на звездна светлина. И Борисов ТИ каза, че си про'ст.
29
5
 
2
 
! Отговори
Русия вън преди 6 дни
Оу не руснаците са окупатори и бороботели били сме 200 години под робство.избили са 300 българи преди 9 септември с лопати червената армия,тровят хората с новичок,империя на злото,африка е като русия само че с сняг,тровят хората с радиоактивни вещеста от 80 години на миналия век,бъркат се в вътрешните работи на всички държави,от всякъде ги гонят и бият,не роби повече стига роби свобода българи,наи бедната държава в света българия наследство от русия.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
31 и какво предлагат по света? Рааботещо без слънце и на цена 5лв? Произведено еко от тор, щото метали и т.н. замърсяват? Може би и пазещи мегавати енергия? Защото проблемите са производство на панела(замърсява, а и, ако всеки ще слага днес, значи проблем колко се произвеждат), складиране на тока(няма такива технологии), липса на ток в дни без слънце и през нощта и т.н. Германия мина на ВЕИ. Сега нямат ток и внасят на безумни цени. Швеция миналата зима прави кампании да не се пускат прахосмукачк
27
4
 
1
 
! Отговори
Киро японеца преди 6 дни
Ния българите незнаеме какви фотоволтаици съществуват в света.какво предлагат световните пазари на европеиският съюз.хората са неграмотни некомпетентни.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да. Спонсорираме 100 000 000 домашни соларки и решаваме всички проблеми. Зимата и през нощта няма да има ток, ама ще сме еко. Еко електриците и тях ще караме само лятото... Сега, кой на каква цена може да произведе милиони солари, батерии и т.н, да ги транспортира и постави не трябва да се мисли. Дали операцията, ако е възможна, няма да замърси повече от 100г само на въглища и ДВГ да не се мисли. Как фурна на стол или предприятие ще се захранят от соларки и само лятото ли ще работят?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво да си направиме сами да ни дават соларни панели да си ги монтираме,или има други възобновяеми източници,и вятърни централи да си построиме.защо не ги дават безплатно соларните панели.ния не искаме турски соларни панели,и искаме да знаем дали има нови технологии които не са навлезнали на пазара,от куде да се образоваме и социалирираме за новите тегнологии в европеиският съюз.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами освен да почна да си сглобявам мини-АЕЦ тип "направи си сам" в задния двор. Аз така го разбирам това "направи си сам".
23
0
 
7
 
! Отговори
toti преди 6 дни
По точно,,спасявайте се по единични''ние се осрахме сори !!
22
1
 
7
 
! Отговори
. преди 6 дни
Решението е да се излезе от европейският съюз, стига са ни диктували правилата.Те повече вземат от нас отколкото да дават.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нищо не разбрах. В статията никъде не се говори за "направи си сам".
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ония ден гледах по телевизията клипче обясняващо на германците как да се топлят на свещи със глинена ваза отгоре. Хаххахаххахахахаххахахаах. Потрес. Зелените - напред. Хахахаххаха. Още перки, още фотоволтаици! Ура!
19
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Политикът, който е за излизане на България от ЕС и НАТО има моя глас.
18
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
С тоя ес и по-лошо ще става.
17
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Ми то и Герджиков като попитал как да си намеря жена за ..., му отговорили - направи си сам.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Кой си е представял, дори помислял, че неолибералите ще докарат Европа до тук...?!
15
0
 
5
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 6 дни
Наръчникът е Брюкселските зелки сигурно е да си сложите една дебела тръба с тапа отзад. После отваряте три големи кутии боб с наденица и много чесън. Чакате половин час. Махате тапата и бързо палите газовете. Като свърши газът повтаряте. Съвети за абори ге ни.
14
1
 
8
 
! Отговори
Хххх преди 6 дни
До 12Затова гласувай за ГРОБ пак....за да те загроби напълно...на оня свят не ти трябва газ и ток.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Системата за търговия в ЕС е измислена така, че най-скъпият източник на енергия, използван за задоволяване на общото търсене, определя цената за целия пазар." Какво е това, бе, тия не са нормални!!!
12
0
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 6 дни
Сега разбра те ли защо нямаме собствен транзитен газопровод, АЕЦ, а?!За да сме гладни, слаби и лесно управляеми. Политиците ще си живеят в охолство, ще дрънкат глупости и ще повръщат от парите с които измисления ЕС ги тъпче, а народа да мре и гладува.