Политиката на силата се завръща, ЕС трябва да може да действа

Борел: Войските в ЕС да се обновят, ще станат декор за паради
7 дек 2021 19:45, Елка Василева
20
Политиката на силата се завръща, ЕС трябва да може да действа
Снимка: архив, БГНЕС

Европейските въоръжени сили ще останат подходящи само за участие в паради, ако не се обновят, коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана.

Политиката на силата се завръща, затова ЕС трябва да бъде способен да действа, добави той. По неговите думи е необходимо да се влагат повече средства в отбранителни способности и в изследвания за придобиване и внедряване на нови технологии.

Борел допълни, че ако войските в ЕС не бъдат осъвременени и оборудвани с най-нови технологии, няма да могат да бъдат равнопоставени в играта на политиката на силата. Технологиите винаги са били решаващи при военен конфликт, посочи той.

Върховният представител отбеляза, че досега държавите от ЕС влагат едва около един процент от бюджета за отбрана в технологични изследвания. По неговите думи целта е този дял да бъде удвоен. Борел посочи, че САЩ влагат два процента от военния бюджет за изследвания и в числа това е седем пъти повече от ЕС. Google влага в търсене на технологии десет пъти повече от сумите, насочвани от ЕС за отбранителни изследвания, допълни той.

Според него ЕС се нуждае от политическа воля и повече ресурси, за да бъде в крак с нуждите на водещите съвременни армии. Борел отбеляза, че днес все по-често научните изследвания водят до открития в полза за военното и за цивилното производство, като понякога гражданските разработки изпреварват изследванията в отбраната.
/БТА/
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
европа зона мира и разбирателството не желаем воиски армии декори парадитова са приказки на чугу-не-ните глави сега е 21 век хората не искат вируси ваксинии конфликти а мир няма да давате пари за да пълните гушите на амер впк а щедавате за образование за книги за библиотеки
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НАЙ-НОВИ ТЕХНОЛОГИИДаа, личи си , че си просветен човек! Може би, си единствения в света запознат в детайли, на експертно ниво с технологиите и тайните на САЩ и си готов с тези си познания, да громиш диктаторските режими .....
16
4
 
1
 
! Отговори
НАЙ-НОВИ ТЕХНОЛОГИИ преди 1 месец
Има само една нова технология и това са космическите оръжия, които притежават единствено американците. Диктаторските примитивни режими никога няма да разполагат с тази технология. На Борел още не му е станало ясна, че НАТО няма да участва в предстоящата космическа война, защото не притежава космически оръжия. Единствено Пентагонът ще води тази война с флотилията на Американските космически сили /USSF/.
15
2
 
5
 
! Отговори
силата?? преди 1 месец
ква политика на силата като се навличате в 'многоцветния' флаг и държите на толерстията и различията? В истинската армия е точно обратното
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле комунизма взе да настъпва пак в България
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силата не се завръща, а се завърна, но Жозеп пропусна момента. Ето утре, силната Русия изстрелва своя "Союз МС-20" с двама японски туристи на борда.
12
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Борел е лицемерен лъ'жец, който не зачита международното право.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СССР ви гони до Берлин през ВСВ. Този път ще ви гони до Брюксел.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За последно Европа се прояви при принц Ойген в 17-18в. После Суворов я ушета в 1799. От там нататък все не особено достойни войни. После ПСВ, ВСВ. Решиха да няма армии и войни, сега - да има. Руснаците бяха в Берлин, Рим, Париж, Берлин... Не давайте на децата оръжие.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жзеп, що не се скриеш бе зад Варела. Тия искат да воюват.
8
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
БОРЕЛ: ДА СЕ СТЕГНАТ ВОЙСКИТЕ! ЕС ТРЯБВА ДА МОЖЕ ДА ПРОТИВОДЕЙСТВА СРЕЩУ ОТКАЗВАЩИТЕ СВЕТАТА ВАКСИНА И НЕЙНИТЕ БУСТЕРИ!
7
2
 
7
 
! Отговори
Ние се обновихме преди 1 месец
С най-нови самолети от 1972 г.
6
11
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
ЕС трябва да е с Китай-Държава,която не се занимава с руско-американо-турски интриги.
5
3
 
18
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
Новата армия на Вавилон 2 ще тероризира неинжектирани и на финала руската армия ще си обърше подметките в тях.
4
3
 
23
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 1 месец
Изродитте на капитализма не спряха да дрънкат оръжия....Но Пасаран!!Хора,бдете!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Пляс пляс пидалите.... никакви пари за вас :)))
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силата на третия пол ще доказва превъзходството на c'иe'бaлдемокрацията....
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе да.Идеята е да се похарчат едни пари,от всички,за да може чолитическите лидъри в света да си приберат едни милиончета.