Доходите в Люксембург пет пъти по-високи от тези в най-бедната България

Неравенството между бедни и богати се задълбочава още
Обновена: 8 дек 2021 20:27 | 8 дек 2021 19:15, Камелия Цветанова
177
Доходите в Люксембург пет пъти по-високи от тези в най-бедната България
Снимка: Pixabay

Разликата в доходите на най-богатите и най-бедните европейци е нараснала в повечето страни от ЕС през последното десетилетие, показва нов доклад, който подчертава необходимостта от действия за премахване на бедността, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/, съобщи КНСБ.

Докладът "Неравностойна Европа" е изготвен от ЕКП и изследователския й институт ETUI. Според данните неравенството в заплащането се е увеличило в 14 държави членки между 2010 и 2019 г., най-вече в Унгария, Испания и Белгия, следвани от България, Естония и Италия.

Неравенството в заплащането на труда е намаляло най-много в Германия, Литва и Гърция, Латвия, Словения, Австрия, Португалия, Полша и Хърватия. България остава в групата на страните със силно подчертани разлики в заплащането. В доклада страната ни продължава да е негативен пример за най-бедната страна в ЕС с най-драстично ниски показатели спрямо останалите икономики.

През 2019 г. брутният вътрешен продукт /БВП/ на глава от населението на най-богатата държава членка - Люксембург, е почти пет пъти по-висок от на най-бедната - България, докато в ЕС-27 средният БВП на глава от населението е почти два пъти по-висок от този на България, се посочва в доклада.

Като цяло негативните изводи за неравенствата в ЕС се обясняват от ЕКП като резултат от свиването на дела на работниците, обхванати от колективни трудови договори, и намаляването или замразяването на относителната стойност на минималните работни заплати.

От 2000 г. насам обхватът на колективното трудово договаряне е намалял в 22 от 27-те държави членки на ЕС в резултат на политиките, провеждани от ЕС и държавите членки.

Неравенството в заплащането на труда се е увеличило в oсем от 14-те държави, в които относителната стойност на законоустановената минимална работна заплата като процент от медианната или средната работна заплата е намаляла или е била замразена от 2010 г. насам, посочва още докладът.

Eвропейските синдикати призовават за праг на достойнство за законоустановените минимални заплати, определен на 60 процента от медианната заплата и 50 на сто от средната заплата във всяка държава членка. Те искат забрана за отпускане на публични средства на предприятия, които отказват да участват в колективни преговори или нарушават споразумения, като част от мерките за увеличаване на обхвата на колективните трудови договори във всички държави членки.

ЕКП призовава за гаранции, че новата директива за минималната заплата няма да засегне съществуващата добре функционираща система за колективно договаряне в Швеция и Дания.

"Ясно е, че политиките, провеждани на равнище ЕС и на национално ниво през последното десетилетие, са увеличили неравенството и този доклад показва, че много работници са изоставени. Главните изпълнителни директори могат да си позволят повече лукс, докато милиони работещи хора се борят да платят сметките си за отопление, трябва да се хранят по-малко и с по-некачествена храна и са принудени да задлъжняват, за да си позволят наема. Едва ли е изненадващо, че през последното десетилетие социалната и политическата поляризация нараснаха", коментира зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч. По думите на Линч, не бихме могли да бъдем по-далеч от "икономиката, която работи за хората", обещана от Европейската комисия.

Според нея докладът показва, че решенията на проблема са също толкова ясни, колкото и причината за него - адекватните минимални заплати са от решаващо значение за намаляване на неравенството, а по-силното колективно договаряне е най-добрият начин за действително справедливо заплащане. "Директивата на ЕС за минималните заплати е шанс да се поправят грешките от миналото и да се гарантира, че милиони работещи хора и техните семейства вече няма да живеят в бедност", заявява Линч, цитирана от КНСБ. Тя добавя, че ръководителите на ЕС и на държавите членки трябва да се съобразят със спешността, която изисква ситуацията, описана в този доклад, и да приключат преговорите по директивата възможно най-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
1
 
! Отговори
Milka преди 2 години
До АнонименХаха намерили за какво да ни завиждат румънците.... но иначе си прав колега, средната покупателна способност на жител на Букурещ е с 5.42% по-ниска от тази в София.https://numbeo/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Romania&city1=Sofia&city2=Bucharest
134
1
 
0
 
! Отговори
Milka преди 2 години
До АнонименПривет, говорейки за Люксембург - да богата държава, но да не се изхвърляме. Разходите там са в пъти по-високи и като резултат покупатемната им способност нито е 10 пъти по-голяма, нито е 5 по-голяма, нито е 2 пъти, а само с 87% по-голяма. Вижте тук - https://numbeo/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Luxembourg&city1=Sofia&city2=Luxembourg
133
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 143...Само незнаещите могат да напишат такава простотийка като твоята.Имам приятели - румънци и знам добре какво е положението! Същото! Kopilul (дете - рум.), получават парични знаци, но всичко е по-скъпо у тях и купуват на поразия хранителни продукти и други стоки от България! Така, че резил няма! При тях също затриха цели заводи, като при нас. Пример - имаха великолепен завод за глюкоза в Калафат. Сега го няма! Имат един мразен от всички президент - немец и ни завиждат заРадев!
132
1
 
1
 
! Отговори
До анонимен 150 преди 2 години
Ние сме за теб "сте"! А ти откъде пишеш, бе ла***о? Мога да се обзаложа, че съм образован N пъти по-добре от теб, че IQ-то ми е с поне 20 пункта над твоето! Мърляч, не ни дразни, такива като теб срутиха образованието у нас и пак сме над нивото на много западняци, които един корен квадратен не могат да сметнат и не знаят къде е Хаити, а къде Таити! Ай сик тир!
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потърсете "най-слабите армии в Европа". Най-слабата е люксембургската! Не дават хората пари за глупости, намират им по-добро приложение. А са богати, щото са перачницата на пари на Европа! Просто и ясно!
130
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованието куца, затова сте бедни. Я се вижте колко много сте конспираторите, ***, антиваксърите и т.н. Хората с образование изкарват добри пари и ако точно те бягат в чужбина, то е защото животът им тук става нетърпим заради вас - ос..рате се по всички направления - на избори, в кръчмата, вкъщи, шофирайки, на работа... Как да живеем с вас на едно място, ние сме от различни планети.
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и все пак да не забравяме че тръгнахме от 30% средното за ЕС през 2007 сега сме 50% - така че грубо още 30 години ще ги гоним...
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е защото българите са много умни и харесват типове като Борисов, които пък от своя страна, са пет пъти по богати от Люксембург, защото крадат от парите на хората
127
3
 
8
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Антиваксърите се раждат бедни, живеят бедно и умират бедни.
126
1
 
8
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Заглавието е подвеждащо. Не може да се сравняват две държави с различна история.
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само 5 пъти ли? Ами значи сме много добре. Няма кво да се оплакваме.
124
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не 5 пъти,а 10 пъти по-ниски са ни доходите,в сравнение с Люксембург.Но айде да не се сравняваме с най-богатите,а да видим,че и румънците ни изпреварват по доходи,а това вече е срам и резил.
123
1
 
5
 
! Отговори
Ачо Беатс преди 2 години
не 5 - 25 !
122
2
 
5
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
И къде е тук новината???
121
4
 
4
 
! Отговори
До 138-140 преди 2 години
Ама сме първи по хленчене!
120
2
 
7
 
! Отговори
В и л и преди 2 години
Там няма къща под 700000к.Кви пет пъти? Който е писал статията не е ходил там. Аз от там си пазаря някои стоки че е безмитна зона
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшива новина или невярно сметки, според мен неравенство с Люксембург е поне десет пъти, ако се сравняват средностатистическите хора. Сметките се изкривяват от многото милиардери и милионери в най-бедната държава.
118
3
 
5
 
! Отговори
Старите ДС/БКП ченге преди 2 години
все пак ще гушнат букета.... особено тези около чорапа.Тогава вече ще изравним с Люксембург
117
3
 
6
 
! Отговори
В Люксембург преди 2 години
Бирата 6 евро. Заповядай. Купи си колкото искаш!
116
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Доходите в Люксембург пет пъти по-високи от тези в най-бедната България" и въпреки това в последните 2 години хората от Люксембург започнаха да се връщат в България.