МАЕ: Ръстът на световното търсене на газ ще се забави до 2024 г.,

Очаква се потоците на руски газ към Европа да намалеят с 40% през 2022 г.
6 юли 2022 22:17, Анисия Иванова
16
МАЕ: Ръстът на световното търсене на газ ще се забави до 2024 г.,
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световното търсене на природен газ ще се задъхва през следващите три години, тъй като растящите цени и заплахата от по-нататъшно намаляване на доставките от страна на Русия обезкуражават потреблението, пише Bloomberg.

Очаква се потреблението на природен газ да намалее с 0,5 % през тази година, тъй като намалената икономическа активност в Азия и резкият спад в търсенето на газ в Европа засенчват по-жизнените пазари в Северна Америка, заяви Международната агенция по енергетика в тримесечния си пазарен доклад. Очаква се ръстът на световното търсене до 2024 г. да намалее с 60% в сравнение с предишната прогноза на МАЕ.

"Днешните рекордни цени и прекъсвания на доставките вредят на репутацията на природния газ като надежден и достъпен енергиен източник", се казва в доклада на базираната в Париж агенция. Низходящата ревизия на бъдещия растеж е "най-вече в резултат на по-слабата икономическа активност и по-малкото преминаване от въглища или петрол към газ".

Прогнозата показва колко силно кризата с доставките в Европа е засегнала други пазари. Русия - исторически най-големият доставчик на газ на континента - намали износа си след санкциите срещу Москва заради войната в Украйна, което разтърси пазарите, тъй като купувачите търсеха други доставки. Свиването на пазара означава, че цените на газа в региона са над три пъти по-високи от тези преди година, което спомага за разпалването на най-тежката криза на разходите за живот в Европа от десетилетия насам.

Засега се очаква потоците на руски газ по тръбопроводите към Европа да намалеят с 40% през 2022 г., като се очаква по-високият внос на втечнен природен газ да компенсира част от недостига. В същото време се очаква търсенето на горива в Европа да намалее с около 9% тази година и да достигне нива под тези от 2020 г. 

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Тъй, тъй. Търсенето на газ ще намалява. И аз тъй сънувах, бате. И ти вЕрвам." ......... Търсенето на газ няма да намалее. Световното търсене на природен газ ще се задъхва през следващите три години. Очаква се ръстът на световното търсене до 2024 г. да намалее с 60% в сравнение с предишната прогноза на МАЕ. Трябва да се забележи разликата между "търсене" и "ръст на световното търсене".
11
2
 
9
 
! Отговори
Червонец преди 1 месец
Русия - исторически най-големият доставчик на газ на континента - намали износа си след санкциите срещу нея и поради намерението на Еесовската Зона да черпи руски газ без да плаща, което разтърси пазарите, тъй като еврокупувачите търсеха други доставки, но не намираха. Свиването на пазара докара цените на газа в региона до над три пъти по-високи нива от тези преди година, което спомага за разпалването на най-тежката криза на разходите за живот в Европа от десетилетия насам. СРУТВАНЕ на стандарта
10
5
 
7
 
! Отговори
рН преди 1 месец
Ха, сега, де! Хем ги сърби, хем ги боли! Първо въведоха спотови цени, след това решиха да снижат употребата на руска газ щото била недемократично токсична, след това въведоха санкционни огграничения, съсипаха икономиката и промишленоста си, а сега ревът, че Путин е виновен, щото ако признаят вината си ще трябва много дълго да лежат в затвора!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъй, тъй. Търсенето на газ ще намалява. И аз тъй сънувах, бате. И ти вЕрвам.
8
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Пффф,ха-ха-ха.
7
2
 
2
 
! Отговори
Do 4 преди 1 месец
Гоуем форумен икономист, феномен и пророк си.
6
1
 
2
 
! Отговори
в контекста на: преди 1 месец
"Норвегия спира доставките на газ за Великобритания" - нещо много гейска статия! Писали са нещо а са казали нищо!
5
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Научил се поп на зрел боб, свършил се боб - отучил се поп!
4
1
 
5
 
! Отговори
:) голем смех! преди 1 месец
Стаия стил "Ми то гроздето е кисело!"
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2 "без да си вади ръцете от джобовете?" Хихихихи. Скоро ще имате поводи да рИвете. В джобовете, на други места. :))))
2
13
 
8
 
! Отговори
765 преди 1 месец
Руснаците се прецакаха яко. Сега инвестициите в съоръжения използващи газ ще секнат. След няколко години когато парите се насочат към други технологии, те ще станат рентабилни и газа ще умре. Без тая глупост която направиха в Украйна щяха да имат поне още 20 години спокен и що годе богат живот.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама нали Русия била бензиностанция с ракети, която била 2 процента от световната икономика, а БВПто и било по-ниско от българското. Как стана тъй че Путин нахлузи Америка и ратаите им без да си вади ръцете от джобовете?