80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност

64% от европейците са на ръба
312
80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Делът на трудоспособните граждани в Европейския съюз, изправени пред риск от бедност и живеещи в домакинства с много ниска икономическа активност, достига 64 на сто през 2020 година. През 2020 г. 80,2 на сто от трудоспособните българи са били застрашени от бедност. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на сайта й.

Показателят варира силно: от 48,7 на сто в Дания и 49,9 на сто в Ирландия до 85,4 на сто в Литва и 84,2 на сто в Румъния.

Интензитетът на икономическа дейност на едно домакинство е съотношението на общия брой месеци, през които членовете на домакинството в трудоспособна възраст (от 16 до 64 годишна възраст) са работили през отчетената година, и общия законодателно установен максимален брой месеци, в които същите членове на домакинството потенциално биха могли да работят за същия период, предаде БТА.

Колкото по-близо са хората в едно домакинство до пълна заетост на труда си, толкова по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от бедност, обясняват експертите от Евростат.

Показателят се онагледява в три нива, вариращи от много нисък, до среден или много висок интензитет. За много нисък се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време, равно или по-малко от 20 на сто от общия им потенциал за работно време през предходната година. На другия край на скалата, като много висок интензитет се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време повече от 85 на сто от потенциала им за максимално работно време.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: бедностЕСработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
0
 
! Отговори
Различния преди 1 година
Когато си изказваш мнението по определени теми и проблеми от живота,не означава че пропагандираш, истината не е пропаганда,рано или късно всичко скрито или тайно става явно, трябва да се отстояват интересите на обикновените хора,а не само на шепа избрани! Който иска да бъде господар на другите, първо трябва да стане техен слуга!
236
1
 
6
 
! Отговори
Как бе преди 1 година
Как рака нали Кирчо и Асенчо извафиха от бедност половин милион Българи по всяка тв го вартяха това интервю кажете и това по тв-то щото фоста хора мислят онова за истина и ще гласуеат пак за тях и после ще се чудят защо така стана
235
4
 
4
 
! Отговори
УБиват Българите преди 1 година
През тежко терористични видео камери на ден се увреждат тежко трудно лечимо десетки - стотици хиляди.. експерти да проверят какви програми за увреждане и убиства на хора подържа нагло престъпната ТОЛ Система.. Всяко снимане с проникващо пресканиране уврежда тежко водач ,пътници,автомобил и товари.. Подобна терористична техниика е ЗАБРАНЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА.Експерти да сравнят ТОЛ видео терор срещу трайно увредените КИрчо И Асенчо и срещу Радев.
234
3
 
3
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 1 година
Всички БЪлгари са следени с нагло престъпни забранени от Конституцията дигитално холограмни и други оръжия..на практика всеки може да бъе проследен ,разболян,облъчен вкл по време на сън и работа .Експерти да огледат кои нагло престъпни оръжия с епозлват от терористи ,кои от службите и МВР. Мед мафиотите ползваха за реклама на SARS COV 19 проследяване и преоблъчване през лични карти .
233
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно всички българи са богаташи, виж колко апартаменти имат! Трябва нов закон, имаш ли собствено жилище никакви помощи и телкове!
232
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . 85,4 на сто в Литва и 84,2 на сто в Румъния. . . България е по добре от Румъния или Литва! Оправете си статистиката!
231
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде простотии. 100% не са ли?магистралите задръстени, разпарят се по курортите...пък бедни
230
2
 
3
 
! Отговори
Нямали пари преди 1 година
Плющят се по петзвездните хотели . Не *** оставят да спя.
229
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евростат май не си разбират хич от работата , а и тези журналисти преписват невярна информация ?! Аз като чета коментарите , тук са само знаещите , можещите , кадърните , амбициозните , работливите , образованите , имащите ит.н. и т.н. - къде ги видяха тези 80% бедни ?!
228
0
 
19
 
! Отговори
селяка преди 1 година
До Анонимен 255 - Еййй в този сайт само богаташи бе ! Най- после веднъж и аз да се отъркам в хайлайфа !
227
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз бедни не познавам... всички около мен взимат поне 5к ако не и нагоре. Тотално изкривена статистика или каквото и да е там
226
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарим на братята отвъд атлантическата локва а преди това на подопчените им корумпирани СЗО за инфлацията започнала по времето на пландемията от ковид и последвалото предизвикване на Русия,за да нападне Украйна и няма да се спре дотук....очакваме продължение с маймунджулукувската пландемия и предизвикването на Китай да отговори за Тайван.Тогава 100 процента от българите ще са на дъното а и не само те. Ще изчезне средната класа,докато не дойде някой,който да смаже империята на злото Фащ
225
19
 
9
 
! Отговори
Боги преди 1 година
От много работа за чорбаджии хората стават гърбати. Най хубаво човек да си работи за себе си. Бедни няма, има некадърни.
224
8
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Каква ти бедност гледайте ги всеки с тротинетка за по 1000-1200 лв.и като гледам си карат колите без да се притесняват че горивата гонят 4 лв.така че стига вече говорете че в бг. Е зле зле са малцина сред тях са безработните и болни хора другите са на помощи и телкове а пенсионерите децата и внуците им пращат редовно парички от чужбина
223
24
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
А стига сте нагнетявали тази "бедност"...хората си живееят добре,но алчността им е голяма,така че стига сте набивали тази игра.Да работят,да не са бедни,а не да чакат на баба си ,на соц помощите,на някоя далаверка..нацията се разглези и се размързелува,в това число и другите нации в ЕС.Нали се досещате ,че това не може да траее дълго..въпрос е на време кога ще рухне всичко и колкото по-бързо толкова по-добре за човечеството.
222
11
 
9
 
! Отговори
Крали Марко преди 1 година
Еми аз работя за някой , но все повече ,и повече имам кинти. Освен това съм забелязал че неработещите ,или тези на служба ; не физически труд много по бързо се скапват. Не зная как става. Японците бачкат като роботи по 20 часа и живеят най дълго. Айде де.
221
2
 
28
 
! Отговори
Бай Х и морето преди 1 година
До про-грамист - Преди Вас беше ерата на "икономистите " - От тези дето нищо друго не ставаше ставаха "икономисти" , а сега е същото - "програмисти" , и то не защото им е призвание , а единственно защот са чули че имало пари , ей затова е всичкото !
220
2
 
17
 
! Отговори
НЕ ВЕРВАМ НА НИКОГО преди 1 година
ВЕРВАМ----ЕДИНСТВЕНО НА СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО СИ!!!!!!!!! А , ХОРАТА ГИ ПОЗНАВАМЕ ПО ДЕЛАТА ИМ!!!!
219
3
 
15
 
! Отговори
Запазете си разума.. преди 1 година
По добре беден и здрав,отколкото богат и болен...Не вярвайте на ПП=БСП=ДБ=ОТРОВНИТЕ=РАДЕВ... ...лъжци & крадци....
218
1
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
ВСИЧКИ "ХУБАВИ РАБОТИ" --ИМАТ КРАЙ.....дори и тези у леглото ....ха,ха,хааааааа