Без нощно каране... Как ще се карат ски тази зима в ЕС?

Австрия ще намали употребата на изкуствен сняг, с по-малко кабини ще са лифтовете
3 сеп 2022 22:26, Анисия Иванова
42
Без нощно каране... Как ще се карат ски тази зима в ЕС?
Снимка: БГНЕС

От ските до сноуборда и шейните - зимните спортове са важен източник на приходи за алпийските държави като Австрия и Швейцария, но извозването на стотици хиляди туристи до високите върхове на планините всеки ден изисква и много електроенергия, съобщава ДПА.

И заради опасенията за недостиг на газ в европейските страни през зимата заради потенциалното спиране на руските доставки, операторите на лифтове в двете страни вече сериозно обмислят как да намалят потреблението на ток.

"Ако правителството наложи ограничения, операциите могат да бъдат променени така, че да се пести до 20 на сто електричество", заяви пред телевизионния канал Ес Ер Еф управляващият директор на швейцарските въжени линии Берно Щофел. "Имаме различни опции по отношение на скоростта, броя на кабините и работното време", добави той. "Австрийските оператори на лифтове обмислят подобни мерки", каза говорителят на браншовата организация в страната Франц Хьорл.

Независимо от решението на официалните власти, карането на ски в Швейцария през зима ще е малко по-неудобно, според Щофел, тъй като операторите на лифтове планират доброволно да намалят потреблението на електричество с 5 на сто.

"Идеите варират от предложението да има само студена вода в санитарните помещения до намаляване на отоплението и изключване на светлините на билбордовете с реклами. Текат дискусии и относно популярното нощно каране на ски", подчерта Щофел. "Ние сме  в процес на набелязване на цял набор от мерки, които операторите на въжените линии могат да приложат", добави той.

Австрия обмисля да спре работата на пистите през нощта, да намали употребата на изкуствен сняг и лифтовете да оперират с по-малко кабини, каза пред Австрийската телеграфна агенция (АПА) Хорл.

В допълнение към това цените на билетите за лифтовете могат да бъдат повишени. Той обаче заяви, че на лифтовете се пада само 1,3 на сто от потреблението на електричество в Австрия и отрасълът не се нуждае от "почти нищо" що се отнася до газа.

Понастоящем Швейцария не планира да излиза с нови регулации за пестене на електроенергия и Берн няма никакъв извънреден план като този на ЕС, според който почти всички страни членки трябва доброволно да намалят потреблението на газ с 15 на сто.

Алпийската страна стартира кампания, с която да мотивира гражданите и бизнеса да пестят електроенергия. Ако това се окаже недостатъчно, то правителството ще издаде указ за намаляване на потреблението на ток, когато не става дума за жизненоважни дейности - като например изключване на осветлението на витрините на магазините.

"Любителите на зимните спортове не трябва да се безпокоят", каза Щофел, тъй като лифтовете в страната, които са около 2400, са основна част от зимните развлечения в Швейцария. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 1 година
ДА се провери на какви цени изнасят тока от БЪлгария.. В момента организираната престъпност ограбва милиарди от бизнеса ,общините и държавата чрез НАГЛО МАНИПУЛИРАНИ ЦЕНИ НА ТОКА ЗА БИЗНЕСА.. Риск от фалити на над 80% от индустрията ..Други престъпници десетки години ограбват НАрода БЪлгарски с супер ниски експортни цени на тока.. Ограбващите милиарди могат да плащат за спокойно ограбване на подставени на власт ЗА СПОКОЙСТИЕ при ГРАБЕЖИТЕ>
28
1
 
3
 
! Отговори
w преди 1 година
Явно двойкаджии по физика командват положението. Колко консумира едно ЛЕД осветление?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше има на боровец сбирка на швейцарски групи
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атомиците ми умалеха батко Станаха мини ски Слалом
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да се чудят от къде да вземат газ те само се чудят какво да орежат. Икономията е майка на мизерията си е казано
24
2
 
4
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Така е таварищи от ЕС. Копаехте гроб за Русия, сега падате в него. Ама хич не ви е грижа за братята украинци, като стане въпрос за собствения ви бизнес, а? Висша степен на лицемерие, европейско качество!
23
3
 
1
 
! Отговори
тва е сериозен преди 1 година
проблем, веднага трябва да подкрепим Путин, за да се не стига до такива ужаси. От русофил за възраждане на нощните ски
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много нагли бе! Ми те и руснаци ще писнат, че това им било основна индустрия! В ЕС всеки гледа така да накаже руснаците, че да спре газта и лифтовете на другарчето!
21
1
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Опасно е нощем. Брат ми така приспа един преди години на пистата. Само леко си ударил главата в неговата.
20
3
 
12
 
! Отговори
Alpenglow преди 1 година
На следващите евроизбори всички политици и партии, които подкрепят неонацистки в режим в бивша Украйна и санкциите, ще получат добре намазани ски за нощно спускане.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало през деня ще са малко мераклиите, камо ли през ноща.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Филипините е топло,боли ме,ски ми карат,не карам и повярвайте ми ми ,гот е
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали проблема е в газа и Русия или безумната зелена сделка? След като десетилетия унищожаваш целенасочено енергетиката си, сега не може да ревеш, че нямаш ток, студуваш и мизерстваш. Докато не се изринат зелените сектанти, Европа ще затъва - това са жалките факти.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви имам проблема. Изобщо не ми дреме за тази Европа. Да *** от студ и глад, понеже са о ли го фре ни. Точка.
15
1
 
16
 
! Отговори
скиор преди 1 година
с фенерчета бе !
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украина май ще излезе доста солена на ЕС / САЩ. В цалтото уравнение има само едно неизвестно, кога на обикновения данъкоплатец ще му писне да плаща за "зелен хайвер". Или цялата политика е Европа да бъде докарана до гражданска война?!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам друго предложение как да спестят 50% от сметките. Един ден работят, един ден не работят. Е, то и един ден ще имат приходи, а един ден няма да имат приходи, но това са детайли!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- И на мен ми се ходи пак на планина.- Как така?- Ами миналата година пак ми се ходеше.
11
0
 
16
 
! Отговори
Как ще се карат ски? преди 1 година
Виртуално. Пускаш играта и караш до припадък.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шъ пестим ток, а?