Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство

Андрей Медведев избяга в Норвегия и се страхува за живота си
27 яну 2023 13:00, Йоана Цонева
165
Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство
Снимка: БГНЕС

Бившият командир на руската наемническа групировка "Вагнер", който избяга в Норвегия, разказа как е станал свидетел на разстрел на някои от другарите си, докато са се опитвали да избягат от фронтовата линия в Украйна, съобщи норвежкият му адвокат пред "Ройтерс".

Андрей Медведев, който избяга от Русия, пресичайки руско-норвежката граница на 13 януари, заяви, че се страхува за живота си, след като е станал свидетел на убийства и малтретиране на руски пленници, отведени в Украйна, за да се бият за "Вагнер".

Медведев живее на тайно място в района на Осло, след като в сряда беше освободен от ареста след "разногласия" с полицията относно мерките, предприети за осигуряване на безопасността му.

Адвокатът му Брайнулф Риснес заяви пред Ройтерс, че Медведев е видял някои "невероятно ужасни" ситуации, докато се е борил с "Вагнер" миналата есен.

Той е станал свидетел на "стрелба по негови другари, докато е наблюдавал, защото те са се опитвали да избягат", каза Риснес в интервюто, цитирайки Медведев.

Руснакът "бавно се примирява със случващото се", заяви адвокатът му.

"Животът му беше хаотичен, опасен и много стресиращ от много дълго време", каза Ринес, "особено, разбира се, през есента, когато беше в Украйна с групата "Вагнер".

Още по темата
"Но, разбира се, животът му не е бил лесен и преди това", заяви той.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди 11 месеца, са убити хиляди украински цивилни граждани, милиони са изтръгнати от корен, а градовете са превърнати в руини.

Националната криминална полиция на Норвегия Kripos, която отговаря за разследването на военни престъпления, е започнала да го разпитва за преживяванията му в Украйна и ще продължи да го прави, казва Ринес.

Kripos е част от проект за разследване на военни престъпления в Украйна, осъществяван от Международния наказателен съд.

Други групи като Норвежкия хелзинкски комитет и фондация "Клуни" също се интересуват от разговори с Медведев, каза адвокатът му.

"Едно от основните неща ще бъде да координираме действията си, за да не се налага да задаваме всички въпроси по пет или десет пъти", каза Риснес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те непременно ще започнат с това, че ... ще заявят пред себе си и ще се убедят, че не дължат ни най-малка благодарност на Русия; напротив, че те са били спасени от властолюбието на Русия при сключването на мира чрез намесата на европейския концерт. И ако Европа не се беше намесила, Русия щеше да ги погълне незабавно, което означава разширяване на границите и основаване на велика панславянска империя, която да пороби славяните на алчното, хитро и варварско великоруско племе.
141
1
 
4
 
! Отговори
Какво от това ? преди 1 година
Като има затворници във Вагнер, проблем ли е ? А във Френския Чуждестранен Легион какви са ?
140
0
 
4
 
! Отговори
НКК преди 1 година
Всеки войник знае, дезертираш ли единствената присъда е смърт. Така е било във всички войни.
139
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една жена от женския пазар ни каза......................
138
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
'свидетел на убийства и малтретиране на руски пленници, отведени в Украйна, за да се бият за "Вагнер"' -- що за джуралистичеко мaлoyмиe е това?
137
1
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Против руското нападение съм, но специално за тия това е като бягство от затвора, така че не им съчувствам !
136
6
 
2
 
! Отговори
До 139 преди 1 година
Да ,,Вагнер,, си имат дори частно гробище край Соледар,чиито гробове за последните 2 месеца са се увеличили 5 пъти.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарите от пандиза.
134
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекалявате с пропагандата и фалшивите новини.
133
0
 
14
 
! Отговори
до 146 преди 1 година
Май за Истанбуската конвенция говориш,но в Русия не я приеха,в България също.
132
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер са бъдещият елит на руската нация - педофили, изнасилвачи, убийци, такива заклали жените си, крадци, но всичките до един - герои на Русия. Те всички герои на Русия исторически погледнато са такива, та Вагнер просто цени приемствеността.
131
3
 
12
 
! Отговори
Viki преди 1 година
Евгений Пригожин потвърди, че Андрей Медведев наистина служи в ЧВК. Според него Медведев трябва да бъде привлечен към записите за жестоко отношение към военнопленниците. Вече "Вагнер" разполага с всички материали за предаване на правоприлагащите органи.
130
22
 
11
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Всеки здраво мислещ човек вижда какъв позор е Вагнер за русия.
129
14
 
13
 
! Отговори
No comment преди 1 година
Само им виж знамето и ще разбереш що за стока са.
128
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер е проект за евгенистично облагородяване на генофонда чрез затриване на ненужната руска биомаса от патреоте и тем подобни безполезни биоединици които само хабят кислорода.
127
11
 
4
 
! Отговори
така е.... преди 1 година
Не са глупави напредват по труповете най-вече на тарикат пандизчии ,който си мислили че ще са рамбо па ги направили живия щит на рамбо и за разминиране стават ! Ама е успешно много вагнеровци щяха да си заминат ,но като има други ! Потупват пандизчията по гърба и му викат това е минно поле от другия краи има бункер със 2-картечници задачата ти е да ги превземеш ние те гледаме със с найпера какво правиш !
126
2
 
15
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До r3v0lv3r да Вагнер имат загуби но не са чак толкова големи. Освен това ако гледаш клипчета веднага си личи обикновените военни и от двете страни са въоръжени с бронежилетки от клас 4. Вагнер ползват Клас 5 - това даже вече не са бронежилетки а щурмови бронекостюми. Вагнер имат приоритет с финансиране, доставка на оръжие вкл чуждестранно. Ако ЛДНР искат артилерийска подкрепа от РФ се почват едни уточнения и т.н. Вагнер имат собствена артилерия като като не им стига привличат и армейска
125
11
 
2
 
! Отговори
ПРАВИЛАТА НА ВАГНЕР преди 1 година
Станаха достояние има ги всичките ! Ако те ранят по време на щурм си лежиш кротко и чакаш другарите защото тяхната цел е да изпълнят задачата обикновено изнасят ранените през ноща -- а за *** във главата -те това не го признават ,ама ако духнеш го очаквай ! А пандизчите 100% ги е яд че не са си седяли по затворите ,само ако си смъртник си на далавера ,въобще ако за такива е имало предложение де ?
124
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е новина -още 60 леопарда от Полша Украинците вече имат нужната им бройка и след месец могат да изритат азиатските варвари обратно
123
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша дава на Украйна още 60 танка ЛЕОПАРД , освен обещаните 14 !!!!!!!!!!!!!!!!1