Турция: Швеция "да не си прави труда" да влиза в НАТО

Ердоган заяви, че подкрепя кандидатурата на Финландия
1 фев 2023 15:52, Йоана Цонева
48
Турция: Швеция "да не си прави труда" да влиза в НАТО
Снимка: БГНЕС

Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но не подкрепя тази на Швеция. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

"Швеция не трябва да си прави труда да опитва в този момент. Няма да кажем "да" на кандидатурата им за НАТО, докато позволяват изгарянето на Корана", отсече той в реч пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието в парламента.

В неделя Ердоган намекна, че Анкара може да се съгласи Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция.

Ден по-късно подобна заявка направи и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Още по темата
В момента процесът по одобрение на кандидатурата на Швеция е спрян. За присъединяването на двете страни към НАТО е необходимо одобрението на съответния законопроект от турския парламент.

Миналата седмица Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията ѝ.

По-рано Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Химик преди 1 година
Всеедно пред Българското посолство да изгорят нещо свято и после да се бием един до друг на натовски фронт с тази държава, представяте ли си, та те ще ни стрелят в гръб. Така са правили украинци през втора световна.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако поставяме винаги Бг на първо място,ще тръгнем напред!"---------------- Не става, няколко самолетоносача на щатите са на пътя.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арменец и грък се бие на всеки кръгъл час за да има спокойствие.
24
6
 
29
 
! Отговори
EL TURQO преди 1 година
Иронично е когато народ като българите, които си нямат суверена държава и се управляват от посолство да коментират велики държави като Русия и Турция.
23
19
 
9
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Тоя вече се мисли за султан от времето на Османската империя но май щатите са му вдигнали мерника.
22
3
 
8
 
! Отговори
от 27 преди 1 година
Виждам, че все повече хора осъзнаваме, че както русофилията, така и русофобията са вредни за България. Не е лошо да обичаш Русия, но все пак на първо място трябва да е България. Който иска нека си мрази Русия, но на първо място трябва да обичаме България. Русофилията и русофобията ни карат да правим неща вредни за родината ни в името на Русия или в името на това да й направим лошо. Не винаги обаче едното или другото е полезно за България. Ако поставяме винаги Бг на първо място,ще тръгнем напред!
21
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро ще изключат Турция за да може Швеция да влезе. Така че много много да не лае.
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми така е като се дразниш с този от който зависи постигането на дадена цел. Шведите подръжават на макетата
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Алкохолик "Хахаха до вчера русоробите ни обясняват, че сме щели да бъдем Асановци, ако не е била Русия, а днес възхваляват турчина. Сега светна ли ви, че русоробите не обичат България, а Русия" - Това го знаем. Проблемът е че другите (русофобите) на първо място мразите Русия и чак след това обичате България т.е. и двете групи сте еднакво вредни за държавата. Едните са готови да я предадат заради Русия, а другите сте готови да я продадете само и само да направим лошо на Русия.
18
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След изборите май месец Турция завиват към САЩ след като падне Ердо, чака ги същата съдба като нас.
17
20
 
14
 
! Отговори
Оджата от Рибново преди 1 година
На турчин вяра да нямаш турчин вяра няма! С малко бой и за някой лев става върл християнин, както някога е станал мусулман !
16
13
 
15
 
! Отговори
Швед преди 1 година
Ще влезем в НАТО!Въпрос на време е!
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е като нашия Борисов. Сутрин казва едно, обед друго, вечерта трето. Бяха арестували един американски поп преди няколко години. За него Ердоган беше казал, че "той ще бъде освободееен, сааамо през трупа ми". Пуснаха го след три дена, след едно телефонче на Тръмп до Ердоган. Бронсън май се казваше попа.
14
9
 
9
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
На кой му пука за шериата и библията на шейтана ? Важното да има шоу за стадото докато го доя и стрижа, естествено ще умъртвя и чат от него в прослава на лунния демон ала- балах .!.
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък не разбра ли, не знае ли, че Швеция и сама може да се оправи, а и НАТО ще и помогне в случай на нужда, много повече отколкото помага на Украйна.
12
4
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До КОРАНА По принцип има нещо вярно, но говориш за шериата. Парадоксът е, че уж корана е най свещеното нещо, и се изпълнява безусловно, но шериата е по - силен. Забраненото в Корана може да се разреши от шериата и обратно.
11
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 година
Хахаха до вчера русоробите ни обясняват, че сме щели да бъдем Асановци, ако не е била Русия, а днес възхваляват турчина. Сега светна ли ви, че русоробите не обичат България, а Русия
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно Путин иска чрез Ердоган да попречи на влизането на Швеция в Нато и са намерили стабилен повод в изгарянето на корана...
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердо от 2016 година го смъкват от власт.
8
12
 
11
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Ердо няма да спечели другите избори усещам. САЩ ще го смъкнат от власт