Печалбите на големите енергийни компании струват живота на украинците

"Те получават тези пари заради това, че се бием, заради войната"
1 апр 2023 11:50, Йоана Цонева
290
Печалбите на големите енергийни компании струват живота на украинците
Снимка: БГНЕС

Големите международни енергийни компании, които получиха огромни печалби заради скока на цените по време на войната, трябва да вложат част от тези пари във възстановяването на разрушената енергийна инфраструктура на Украйна, заяви министърът на енергетиката на Киев Герман Галушченко пред "Политико".

В обширното интервю Галушченко също така заяви, че Западът трябва да затвори вратичките в санкциите срещу руските енергийни продажби, за да предотврати "безкрайна война" в Украйна, и каза, че Киев може да предостави алтернативно ядрено гориво, така че някои страни от ЕС да се освободят от зависимостта си от руските доставки.

"Много енергийни компании получават огромни неочаквани печалби заради войната. Така че ние оценяваме това на повече от 200 млрд. долара", заяви Галушченко по време на посещение в Брюксел. "Те получават тези пари заради това, че се бием, заради войната. Смятам, че би било справедливо тези пари да се споделят с Украйна. Имам предвид да ни помогнат да възстановим, да изградим наново енергийния сектор", добави той.

Цифрата от 200 млрд. долара, посочена от Галушченко, е широко цитирана като печалбата на петте водещи компании - BP, Chevron, ExxonMobil, Total и Shell - през 2022 г. Киевското училище по икономика оценява щетите за украинската инфраструктура на близо 140 млрд. долара.

Министърът отбеляза, че една литовска компания, Ignitis Group, вече възнамерява да предостави около 10% от печалбата си, за да подпомогне възстановяването на Украйна, и заяви, че по-големите компании трябва да последват примера ѝ.

Галушченко също така предупреди, че Москва ще може да води непрекъсната война в Украйна, докато Кремъл е в състояние да събира пари от продажбата на изкопаеми горива. Въпреки санкциите срещу вноса на руски петрол, наложени от ЕС, и ценовия таван, определен от клуба на богатите демокрации Г-7, той предупреди, че руският президент Владимир Путин все още намира начини да преодолее международното ембарго.

"Ако от една страна се опитвате да ги ограничите, а от друга им давате възможности, ще им позволите да водят безкрайна война", оплака се той, твърдейки, че Кремъл използва приходите си от износ на енергия "не за да помогне на руския народ да живее по-добре", а "за да произвежда оръжия" и да поддържа войната.

"Тези пари струват живота на украинците", каза той.

Русия се хвали, че е пренасочила доставките си на петрол към приятелски страни като Китай и Индия, но има признаци, че ограниченията от големите западни пазари хапят здраво.

Изчисленията на Блумбърг от 3 март сочат, че данъчните приходи от петрол са намалели почти наполовина през февруари спрямо година по-рано, докато приходите от газ са спаднали с 42% спрямо година по-рано поради намалените продажби за Европа. Забраната на ЕС за внос на руски петрол е ключов фактор за намаляване на цената на суровия петрол Urals.

В желанието си да поддържа този натиск Галушченко протестира, че част от петрола все още се просмуква под кордона.

"Важно е да не помагаме на Русия да избегне санкциите", каза той, като заяви, че "санкциите са ефикасни само ако нямаш начин да избягаш, а ние виждаме, че руснаците се опитват да избягат - в някои случаи те намират начин".

Още по темата
Предупреждението му идва на фона на последните съобщения, че въглеводородите на Москва може да достигат до страните от ЕС през Азербайджан и Турция. Увеличават се и твърденията, че руският петрол дискретно се продава на цени, далеч надвишаващи тавана от 60 долара, наложен от Г-7 през декември.

Планът на ЕС за постигане на независимост на блока от изкопаемите горива на Москва преди 2030 г., наречен RePowerEU, включва насърчаване на страните членки да купуват съвместно природен газ, а украинският министър заяви, че страната му също иска да се включи в тази програма.

Въпреки че ЕС намали вноса на нефт и газ от Русия, блокът все още разполага с 18 реактора ВВЕР, проектирани от Русия - разположени във Финландия, Словакия, България, Унгария и Чешката република - за които засега няма алтернативни доставки на гориво.

Вместо да продължават да разчитат на Русия, те скоро ще могат да купуват доставките си от Киев, каза той. Украйна е в процес на изработване на специално пригодено заместващо ядрено гориво съвместно с американската компания Westinghouse, което може да бъде готово "в началото на следващата година".

Той също така призова Европейската комисия да определи общоевропейска цел за премахване на зависимостта на страните от руски ядрени технологии, като същевременно повтори призива на Украйна за въвеждане на санкции срещу московския държавен атомен гигант Росатом заради ролята му в надзора на окупираната атомна електроцентрала в Запорожие. Досега ЕС се въздържаше от налагане на санкции на руската ядрена индустрия.

"Те участват в завземането и незаконната експлоатация на тази атомна електроцентрала", заяви Галушченко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
9
 
! Отговори
Коцето преди 1 година
Че Украйна сама си е виновна за войната.А относно Г-7 как ги видяхте като демокрация,по скоро са грабители на каквото могат.Но китаеца каза ,,идват промени които не са виждани от 100 години,, извода си го направете сами.Аиде със здраве.
249
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво от това? Целта на едно бизнес начонане е даправи пари.
248
1
 
7
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Много моля да се спре да се ръси мозък от хора които изгониха половината от жителите на страна си. Мъжете ги изпратиха на явна гибел.Заради тях ние плащаме поръженията от високата инфлация
247
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Казаха ви го:До последния украински войник! Умирайте като сте ***, не ни пука за вас.
246
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Голодомора е умишлено предизвикан от външни фактори срещу самата Русия, а не е предизвикан от Русия или от руснаци, но и самите руснаци не си познават добре историята, а трябва да я знаят, защото често повтарят като папагали измислиците, Гьобелсовата пропаганда и съчиненията на някои западни държави, които са абсолютна фалшификация и лъжи с определена цел, ако си познаваха историята, руснаците трябваше да осъдят тези, които ги доведоха до това състояние, а не да се чудят какво да кажат. Сега н
245
3
 
7
 
! Отговори
Талергоф и Терезин преди 1 година
До емил, Украинци и руснаци са един и същ народ, но те не си познават историята и много руснаци не си познават историята, в миналото, немците се разширяват за сметка на други народи и нации и славяните, като заемайки новите територии, са налагали техни порядки и са сменяли имената с немски,дори езика, през ПСВ австрийци,немци, се опитват да направят това и с Русия, налагайки голям терор в днешните Полша и Украйна, всявайки разделение и се опитват да откъснат части от Русия и самата Украйна от
244
2
 
12
 
! Отговори
поробени са украинци преди 1 година
те.Божеее, не дочетох статията от смях! Че Литва и прибалтийските новоизмислени републики , ще умрат от глад и бедност, ако не са Беларусия и Русия да ги хранят и им помагат, да не говорим и как Украйна щяла да създава ядрени централи, смях в залата, че на украинците, западноевропейците им блокираха продажбата на зеленчуци, под предлог , че уж краставиците им били криви, за да задушат местното украинско производство, а зърното което се изнася също не е украинско и не е на украинците и още и още
243
0
 
13
 
! Отговори
емил преди 1 година
Вие продължавайте да се биете за цивилизованите престъпници колонизатори. Те ще трупат милиарди а вие ще наторявате Украинските черноземи. Още преди 80 години в кръвта ви е било нацизма и сте израснали още от малък ,че сте нещо повече от Руснаците които ги считате за по малко развити, азиатски, по глупави а вие Европейци , цивилизовани надарени , способни, умни. Тая война която ще затрие завинаги Украйна като държава и ще престане да съществува.( бил съм там и седем години от живото ми са минали открито не го казваха но даваха повод чувстваше се ако си останал много време между тях)
242
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хохлите не са виновни.Кокаиновия им господар Зе е за обесване на най високото дърво в центъра на Киев пред тълпа от 200 000 украинци.
241
2
 
24
 
! Отговори
Беден българин преди 1 година
А нещо друго не искат ли ?
240
7
 
35
 
! Отговори
Не е ли нагло преди 1 година
Сега пък на Укро нацистите са им виновни всички успешни компании по света. Утре ще се възмутят че получаваме заплати и ще поискат да ги даваме на тях (виж Азов Кракен Галичина..) да избиват руски граждани и деца в Донбас и Одеса (виж Културен дом Одеса и Алеята на ангелите в Донецк) ! В същото време г-н и г-жа Зеленски трупат имоти и пари в Калифорния и Лазурният бряг. Ген. Залужни поддържа собствен харем от скъпоплатени метреси. А за предпочитанията на всички описани към бялото е добре известно
239
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам наематели украинци,ходят си до Украйна с рейсове и се връщат,съпругът на украинката е около 33г.здрав прав ,защо не е на фронта?Получават пари в долари от Украйна и всякакви помощи от фондации на наша територия,наемът им е символичен.
238
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХоХо "Остава да разбереш , че запада използва обикновените украинци като пушечно месо." --------------- ти ако мислиш, че въобще му пука... точно като на нашите боковци, кирчувци, ристьовци и подобни! Важното е, че еленски, клииката около него и куклуводите му станаха милярдери покрай смъъртта на хохалите! Същото очаква и нас!
237
1
 
15
 
! Отговори
Ясно искат преди 1 година
Да им повишат заплатите!!
236
3
 
35
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
Глушчено , май разбра къде зимуват раците !Остава да разбереш , че запада използва обикновените украинци като пушечно месо.
235
3
 
60
 
! Отговори
Тези съществуват преди 1 година
Като държава само от 30 години и сигурно затова намат никаква историческа памет, че САЩ и Запада винаги са гледали на Източна Европа като експендъбъл и в най добрия случай ресурси за колониализиране! Никога Англия и САЩ ни са помогнали на Източна Европа. И даже Англия заряза Полша през ВСВ въпреки военни договори и накрая кой освободи поляците от Хитлер?? Не не беше Англия а СССР! Балканите също не ги освобождавала Англия и САЩ!!
234
7
 
17
 
! Отговори
На руския пазар преди 1 година
Са пуснали кухненска месомелачка Бахмут! С логото на Вагнер..
233
1
 
24
 
! Отговори
Ами Наато е бизнес преди 1 година
Като всеки бизнес, трябва да се разширява, трябват му нови пазари, реклама за бизнеса и търсене на продукта! Това без агресивно разширяване, врагове и войни не може, ще фалира бизнеса на Нато!!
232
3
 
39
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Им забраняват вече 13 месеца да преговарят и ги убеждават, че ааа още една камикадзе контраофензива и ще си върнат всички територии! Ааа още малко и Путин ще падне!
231
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 248 "Преговорите в Истанбул приключиха по нареждане на САЩ!! Иначе нямаше да направят печалба без война!!" --------------- тс. Нагло-саксите бяха тогава... те му издърпаха ушите на зеленото жуже и му забраниха да сключва мирно споразумение.