Печалбите на големите енергийни компании струват живота на украинците

"Те получават тези пари заради това, че се бием, заради войната"
1 апр 2023 11:50, Йоана Цонева
290
Печалбите на големите енергийни компании струват живота на украинците
Снимка: БГНЕС

Големите международни енергийни компании, които получиха огромни печалби заради скока на цените по време на войната, трябва да вложат част от тези пари във възстановяването на разрушената енергийна инфраструктура на Украйна, заяви министърът на енергетиката на Киев Герман Галушченко пред "Политико".

В обширното интервю Галушченко също така заяви, че Западът трябва да затвори вратичките в санкциите срещу руските енергийни продажби, за да предотврати "безкрайна война" в Украйна, и каза, че Киев може да предостави алтернативно ядрено гориво, така че някои страни от ЕС да се освободят от зависимостта си от руските доставки.

"Много енергийни компании получават огромни неочаквани печалби заради войната. Така че ние оценяваме това на повече от 200 млрд. долара", заяви Галушченко по време на посещение в Брюксел. "Те получават тези пари заради това, че се бием, заради войната. Смятам, че би било справедливо тези пари да се споделят с Украйна. Имам предвид да ни помогнат да възстановим, да изградим наново енергийния сектор", добави той.

Цифрата от 200 млрд. долара, посочена от Галушченко, е широко цитирана като печалбата на петте водещи компании - BP, Chevron, ExxonMobil, Total и Shell - през 2022 г. Киевското училище по икономика оценява щетите за украинската инфраструктура на близо 140 млрд. долара.

Министърът отбеляза, че една литовска компания, Ignitis Group, вече възнамерява да предостави около 10% от печалбата си, за да подпомогне възстановяването на Украйна, и заяви, че по-големите компании трябва да последват примера ѝ.

Галушченко също така предупреди, че Москва ще може да води непрекъсната война в Украйна, докато Кремъл е в състояние да събира пари от продажбата на изкопаеми горива. Въпреки санкциите срещу вноса на руски петрол, наложени от ЕС, и ценовия таван, определен от клуба на богатите демокрации Г-7, той предупреди, че руският президент Владимир Путин все още намира начини да преодолее международното ембарго.

"Ако от една страна се опитвате да ги ограничите, а от друга им давате възможности, ще им позволите да водят безкрайна война", оплака се той, твърдейки, че Кремъл използва приходите си от износ на енергия "не за да помогне на руския народ да живее по-добре", а "за да произвежда оръжия" и да поддържа войната.

"Тези пари струват живота на украинците", каза той.

Русия се хвали, че е пренасочила доставките си на петрол към приятелски страни като Китай и Индия, но има признаци, че ограниченията от големите западни пазари хапят здраво.

Изчисленията на Блумбърг от 3 март сочат, че данъчните приходи от петрол са намалели почти наполовина през февруари спрямо година по-рано, докато приходите от газ са спаднали с 42% спрямо година по-рано поради намалените продажби за Европа. Забраната на ЕС за внос на руски петрол е ключов фактор за намаляване на цената на суровия петрол Urals.

В желанието си да поддържа този натиск Галушченко протестира, че част от петрола все още се просмуква под кордона.

"Важно е да не помагаме на Русия да избегне санкциите", каза той, като заяви, че "санкциите са ефикасни само ако нямаш начин да избягаш, а ние виждаме, че руснаците се опитват да избягат - в някои случаи те намират начин".

Още по темата
Предупреждението му идва на фона на последните съобщения, че въглеводородите на Москва може да достигат до страните от ЕС през Азербайджан и Турция. Увеличават се и твърденията, че руският петрол дискретно се продава на цени, далеч надвишаващи тавана от 60 долара, наложен от Г-7 през декември.

Планът на ЕС за постигане на независимост на блока от изкопаемите горива на Москва преди 2030 г., наречен RePowerEU, включва насърчаване на страните членки да купуват съвместно природен газ, а украинският министър заяви, че страната му също иска да се включи в тази програма.

Въпреки че ЕС намали вноса на нефт и газ от Русия, блокът все още разполага с 18 реактора ВВЕР, проектирани от Русия - разположени във Финландия, Словакия, България, Унгария и Чешката република - за които засега няма алтернативни доставки на гориво.

Вместо да продължават да разчитат на Русия, те скоро ще могат да купуват доставките си от Киев, каза той. Украйна е в процес на изработване на специално пригодено заместващо ядрено гориво съвместно с американската компания Westinghouse, което може да бъде готово "в началото на следващата година".

Той също така призова Европейската комисия да определи общоевропейска цел за премахване на зависимостта на страните от руски ядрени технологии, като същевременно повтори призива на Украйна за въвеждане на санкции срещу московския държавен атомен гигант Росатом заради ролята му в надзора на окупираната атомна електроцентрала в Запорожие. Досега ЕС се въздържаше от налагане на санкции на руската ядрена индустрия.

"Те участват в завземането и незаконната експлоатация на тази атомна електроцентрала", заяви Галушченко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами войната си е бизнес и всеки може да спечели и това не е проблем на компаниите.Никой не ги е каарал украинците да си вярват,че могат да спечелят война срещу Русия.
229
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2014 до февруари 2022 кой избиваше мирните рускоговорящи украински граждани в Донбас? Кой осъди на глад пенсионерите от Донбас като не им изплащаше пенсиите? Кой подпали профсъюзния дом в Одеса, където изгоряхя и етнически българи????
228
2
 
27
 
! Отговори
До 248 преди 1 година
Преговорите в Истанбул приключиха по нареждане на САЩ!! Иначе нямаше да направят печалба без война!!
227
2
 
32
 
! Отговори
А отказа на Зеленски преди 1 година
За мирни преговори не струва живота на 200 000 украинци, ааа??
226
3
 
31
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Анонимен 243: Лудостта на Зеленски и дружинката му струва живота на украинците. То да не би досега да е имало някакви преговори за край на войната? Веднъж се видяха в Истанбул делегации на Русия и Украйна и с това се приключи. А даже изтече информация, че укронацистите застреляли водещият украинската делегация (много обещавал). Кой ще преговаря при такива условия?
225
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 242 Абе точно Байдън се отказа вече и иска действия,а украинците да се крият в градовете,щото така много пари отиват,а оръжия нямат и не могат да произвеждат,а и те струват пари.Досега им пращаха нещо останало на склад,ама това свършва и трябва да се произвежда и плаща.
224
3
 
18
 
! Отговори
Ама печелят преди 1 година
Компании в САЩ като Еххон!! И в Норвегия! Защо тоя проси от ЕС ??? Не разбирам!
223
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Че кой разчита на новобранците от наборната армия" ----- хахахаах забавен си! Да те подсетя ли какво каза бат.командир с позивна купол? Каза, че 100% от батальонът му е чао-чао и заменен с новобранки! И това е положението в цялата им армия! Колко вълни доброзорна мобилизация от моловете и улиците направиха хохалите? Та я пак си помисли кой воюва с новобранки. А за плачещите жени - колко бяха.. 350 000 жалби на вдовички и майки за изчезнали хохли.. ама отваряй уста и поемай пропаганд
222
1
 
21
 
! Отговори
Все реват за пари преди 1 година
Ето го и този украинец. Големите международни енергийни компании, които получили огромни печалби заради скока на цените по време на войната трябвало да дадат пари на Украйна. От какъв зор? От Киев изобщо не преговарят за мир. И щом са за пропдължаване на войната, да си плащат сметките.
221
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 237 Ти май нещо бъркаш държавите.Русия не е Сърбия и Украйна не е Босна.Няма там място за каквото и да е сили на НАТО под каквато и да е форма.
220
0
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
САЩ и сателитите им не мислят изобщо за край на войната, а само за нейното продължаване. Ето го и дядо Байдън. Как да дадем повече оръжия на Украйна за да воюва до последният украинец. Давайте, да видим. На следващата годишнина от началото на войната може и да се позамислите за нещо друго.
219
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 239 "... никой не го интересува украинския народ." - а трябва ли? Питай даже нашите европеидни про'с'така, дет по цял ден ревът из форума, колко от тях дадоха по 1000лв.?
218
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не аз, Тиквата ви каза на европеидите, че сте про'с'таци. Това, че не го вдявате само потвърждава провотата му. Еднокнижната Тиква е академик в сравнение със средностатистическия неграмотен и некадърен европеиден про'с'так.
217
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че то това е идеята, енергийните компании и военно промишления комплекс да лапнат едни пари. никой не го интересува украинския народ.
216
2
 
15
 
! Отговори
Гагаузин преди 1 година
Нещо хохлите пак започнаха да хленчат пред портите на Брюксел.Но и на Запада вече им писна да подържат и тази година, загубената "кауза Украйна". Защото вложените им многомилиардни капиталовложения там, са все едно хвърлени на дъното на Черно море ! Там където се намиратостанките на злополучния им дрон, на цена от 65 000 000 долара.Но проатлантиците ни от Гроб, ПъПъ, ДъБъ и "османлийте", за да се представятна ниво пред своите господари, ще хвърлят народа ни в огъня на войната в Украйна !!!
215
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Про'с'таците да се стягат за омиротворители в Украйна. ЕС и НАТО имат нужда от тях.
214
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската наглост не познава граници. Енергийните компании не ви дължат нищо. На каквото сте си послали, на това ще легнете.
213
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма друга страна в света, която 1 година да може да се сражава срещу 800 хилядна армия финансирана и снабдявана с оръжия от 50 страни включително и всички от НАТО, която е в условия на 14 хиляди санкции които са и наложени и поставена под пълна изолация от запада. И Китай вижда всичко това, и си казва - а какво ще стане с Китай, ако на него му обявят такива условия, чисто хипотететично. А чисто реално, Китай няма избор за Тайван и трябва да си върне Тайван. А Русия устоя и е способна да победи. И Китай има остра нужда от силен военен съюзник.
212
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми че то те руснаците отдавна загубиха в Украйна, но той Путин си живее в някакъв свой измислен свят и отказва да приеме реалноста
211
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Е сега На питона май нещо му приседна. Налапа хапка която не е за неговата уста. Дручко си беше да се пъчиш в Грузия и Чечня.